Μητσοτάκης: Οι άξονες για συνεργασία με την Τουρκία - Δεν λύνονται τα προβλήματα ως δια μαγείας
Τους τρεις άξονες που ουσιαστικά αποτελούν το πλαίσιο συνεργασίας με την Τουρκία παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους.
Ειδικότερα, αυτοί έχουν ως εξής:
στον πολιτικό διάλογο, υπό την καθοδήγηση των υπουργών εξωτερικών
στα μέτρα οικοδόμησης και εμπιστοσύνης
στη δυτική ατζέντα
«Το πλαίσιο που οραματίζομαι για καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες. Ο δεύτερες δίαυλος είναι τα ΜΟΕ που μπορούν να αποδώσουν καρπούς. Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη δυτική ατζέντα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει δύο δρόμους για την Τουρκία. Πρόθεση μας είναι να κινηθεί στον ευρωπαϊκό δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δεν έχουμε όφελος με μία Τουρκία απέναντι στη Δύση - Δεν λύθηκαν τα προβλήματα
Σύμφωνα με τον ίδιο μια βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας σχετίζεται με την άποψη που έχουν Αθήνα και Λευκωσία. «Εμείς δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μια Τουρκία να είναι κάθετα απέναντι στην Δύση. Το όφελος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των πολυμερών σχημάτων. Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας θητείας και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεών του. Είναι μια στροφή αλλά έχω την υποχρέωση να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», συμπλήρωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν έχουν λυθεί ως δια μαγείας τα προβλήματα, «ούτε μπορούμε να μιλήσουμε για μια διαφορετική ημέρα γιατί δεν ξεχνάμε όσα έγιναν εδώ και τέσσερα χρόνια».
Δεν τέθηκε ζήτημα εξοπλισμών με τον Ερντογάν
Όμως, όπως είπε, χρωστάμε στους λαούς των δύο χωρών να λύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών, προκειμένου να μην είμαστε σε καθεστώς έντασης. Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε πως δεν τέθηκε θέμα εξοπλισμών τη συνάντησή με τον κ. Ερντογάν, αφού «κάτι τέτοιο είναι δρομολογημένο».
Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ προανήγγειλε ότι «σύντομα αναμένεται να υπάρχουν θετικά νέα για το πώς η Ουάσινγκτον θα ενισχύσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο της Συμμαχίας».
Πρέπει να λυθεί το θέμα Μπελέρη
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα σημείωσε ότι έθεσε το θέμα του Φ. Μπελέρη και προσέθεσε: «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν σε μια χώρα που έχει θέσει το κράτος δικαίου στην προμετωπίδα του, σέβομαι την ανεξαρτησία της αλβανικής δικαιοσύνης αλλά πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό».
Δείτε επίσης
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- Μοσχάρι με μπύρα στη γάστρα
- Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων
- Μείωση κατέγραψαν οι Κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024
Σχετικά άρθρα
- Οι προκλήσεις στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Πόσο θα διαρκέσει το καλό κλίμα;
- Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Πώς αποτιμά η Αθήνα τα νέα δεδομένα
- Συμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις - Διακηρύξεις που υπογράφηκαν μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
- «Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία»
- Οι κάλπες σε Αθήνα και Αγκυρα και η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά