Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

  02 May, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, αυτήν της 21ης Μαΐου. Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά, δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους, θέλω στις 19 εναπομείνασες ημέρες να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας, θέλω να είναι τόσο καθαρή ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, δε, ότι «αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ δε συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε τη δέσμευσή του για καλύτερους μισθούς και αναφέρθηκε στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα οτι η ΝΔ κατήργησε το 8ωρο. «Δεν γίνεται με ψέματα να πάμε στην προεκλογική περίοδο», ανέφερε. 

«Κεντρικός στόχος η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%. Ο καλύτερος τρόπος είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», ανέφερε.

«Η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτακη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες», συνέχισε ενώ ειπε πως το Καλαθι του Νοικοκυριού και το market pass βοήθησαν. 

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία, που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ και τόνισε χαρακτηριστικά «τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022». Ο κ. Μητοτάκης έκανε εκ νέου λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει κάποιος, που να γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ».

Επανέλαβε, δε, πως το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ δε λειτουργεί και επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το εν λόγω μέτρο δε λειτούργησε και η μείωση πιστώθηκε κατ ουσίαν στους παραγωγούς και όχι στους καταναλωτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως έως το τέλος της επόμενης 4ετίας θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι παντελώς ανεφάρμοστα.

Προσωπικό στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

«Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Ναι Μειώθηκε η τιμή; Όχι. Δεν δουλεύει. Δεν κερδίζει ο τελικός καταναλωτής. Είναι και δημοσιονομικό το θέμα και δεν είναι αποτελεσματικό. Ο ΦΠΑ όταν μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία θα τον μειώνουμε σταδιακά για όλους. Ο ΕΦΚ αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να μειωθεί. Η αντιπολίτευση να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων. Αυτά που λέει ο κ. Τσιπρας δεν τολμά να τα κοστολογήσει. Είναι παντελώς ανεφάρμοστα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς ότι λέμε το κάνουμε. Το τέλος επιτηδεύματος θα το καταργήσουμε στη δεύτερη τετραετία σταδιακά. Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσιπρας για αυτά που είπε έκανε τα ανάποδα», συνέχισε και πρόσθεσε: «φέρτε αντικειμενικούς καθηγητές να σας κοστολογήσουνε κάθε μέτρο του κ. Τσίπρα ποσό κοστίζει». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. «Δείτε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ελλαδος και της Ισπανίας. Η δίκη μας δούλεψε», ανέφερε.

Για τους νέους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι τεραστιο πρόβλημα το θέμα της στέγασης και των υψηλών ενοικίων. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο έχει μεγαλη ανταπόκριση και δηλωσε πως θα διπλασιάσει τους πόρους.

Αναφέρθηκε και στις φοιτητικές εστίες και είπε πως κατασκευάζονται για δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές ενώ αυξήθηκε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. «Έχουμε ένα σχέδιο πως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί εκ νέου, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο μέσω και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών. Αναφέρθηκε, δε και στις επιλογές στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν πήγε σε λογική επιλογών από το star system. Αναφερόμενος, δε, στην αποψινή θεματική εκδήλωση για την υγεία τόνισε εκ νέου ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά

Ειδικότερα, για την υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το νέο ΕΣΥ είναι μεγάλο προσωπικό του στοίχημα για τη 2η τετραετία. Τόνισε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις, θα ενισχυθούν οι πόροι και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά ενώ μίλησε για καλύτερο σύστημα διακομιδών.

«Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα πως προσελκύουμε γιατρους. Όμως έχουν γίνει κάποια βήματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια. Αν ήσαστε καπνιστής εμπίπτετε στις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα», πρόσθεσε.

"Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους", επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για την 13η σύνταξη που λέει ο κ. Τσιπρας ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 70 δισ. «Τα μισα από αυτά που λέει αν ήθελε να τα κάνει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μηνα. Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Εμείς για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και για αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά δώσαμε 200-300 ευρώ. Θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "καλωσορίζω την αλλαγή στην τουρκική ρητορική αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες, η "γαλάζια πατρίδα" είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να συζητήσω οτιδήποτε αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Εφόσον επανεκλεγώ θα επιχειρήσω μία προσωπική επαφη με το νικητή των εκεί εκλογών ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της πρόσφατης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

Κράτησα τις δεσμεύσεις μου και σήμερα είναι πιο ισχυρή η χώρα

«Αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξη μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο OPEN για τις φωνές που μιλούν για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Η Ελλάδα κάνει ήδη έρευνες για υδρογονάνθρακες, χωρίς την άδεια κανενός», υπογράμμισε.

Για τις εκλογές στην Τουρκία είπε ότι δεν θα τοποθετηθεί για τις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα, ενώ τόνισε ότι εφόσον ο ίδιος εκλεγεί θα επιδιώξει μια προσωπική επαφή είτε με τον κ. Ερντογαν είτε με τον κ. Κιλιτζάρογλου.

Για την επέκταση στα 12 μίλια ειπε οτι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλαδος αλλά «το ποτέ και το πως θα γίνει δεν θα σας το πω».

Για την επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το Σουδάν, σημείωσε: «Ήταν πολύ δύσκολη επιχειρηση αυτή στο Σουδαν. Το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Κάναμε τη δουλειά μας σωστά. Είχαμε και μια συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια πώς πεταμε. Μέχρι σκυλιά καταφέραμε να φέρουμε πίσω. Χρειάστηκε να δοθεί ειδική άδεια. Τέλος καλό όλα καλά. Τις Ένοπλες Δυνάμεις τις έχουμε για να διεκπεραιώνουν τέτοιες αποστολές», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές τόνισε: «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Η κάλπη που πρέπει να δώσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι της ενισχυμένης. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα παίρνει πιο γρήγορα αποφάσεις. Και με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διάφορες. Τελικός κριτής είναι ο λαός. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πουν οι πολίτες».

« Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία οτι ο κ. Τσιπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με "Δημητρες". Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα τέτοιας κυβέρνησης, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε "και δεύτεροι να είμαστε αν βγαίνουν τα κουκιά να κάνουμε κυβέρνηση"», πρόσθεσε.

«Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Να επενδύσεις στην τοξικότητα. Φαίνεται και από τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ . Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι. Είναι αυτή η Ελλάδα; Οι αγρότες βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το σποτ; Δεν νομίζω. Δεν είμαστε παράδεισος, αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν νομίζω οτι μας ταιριάζει. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί κράτησα τις δεσμεύσεις μου και σήμερα είναι πιο ισχυρή η χώρα», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των υποκλοπών και ερωτηθείς αν θα τα έκανε διαφορετικά, αν ξεκινούσε τώρα, ανέφερε: «εμείς πήραμε τα μαθήματα μας, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ και θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται βασικά με τους εξωτερικούς κινδύνους».

Για το δυστύχημα στα Τεμπη, ειπε οτι ήταν μια γροθιά στο στομάχι. «Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή κατά πάσα πιθανότητα το ατύχημα δεν θα είχε γίνει. Από αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Να ολοκληρωθει το σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι το Σεπτέμβριο», απάντησε.

Σε ερώτηση για την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή ειπε ότι εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. «Ο κ. Τσιπρας έχει δίπλα του τον κ. Παππά καταδικασμένο 13-0 και την ίδια στιγμή έχει σύνθημα "Δικαιοσύνη παντού"», συμπλήρωσε.

Για το κόμμα Κασιδιάρη εκτίμησε: «Όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον 'Αρειο Πάγο. Γιατί το έκανε; Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις "Μητσοτακη μας κόβεις, πάμε στον Τσίπρα". Δύο κόμματα ψήφισαν τη διάταξη».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  02 May, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα