Μητσοτάκης: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα διακόψουμε το πρωτάθλημα»

  30 January, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα διακόψουμε το πρωτάθλημα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα βρίσκεται η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία πήρε θέση ήταν και αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό με αφορμή την πολυιδιοκτησία.

«Ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα. Ποδοσφαιρική βεντέτα. Επιχειρηματική και προσωπική βεντέτα διχάζοντας τους πολίτες. Θα αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο. Την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της, φαντάζομαι δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, όταν αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πληγώνεται στο εσωτερικό από μια ποδοσφαιρική βεντέτα. Από μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα. Τώρα απειλεί να απλωθεί και στην κοινωνία.

Αυτά δεν είναι καινούργια φαινόμενα. Είκοσι χρόνια το ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, ούτε η δική σας

Να αποκρούσουμε κάθε διχαστικό σχέδιο. Να μην σκεπάσει μια επιχειρηματική μάχη την προσωπική προσπάθεια των πολιτών.

Σκοπός ήταν να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από μια γνωμοδότηση. Η παρανομία μιας ομάδας θα οδηγεί στην τιμωρία, αλλά όχι στην εξόντωσή της.

Μιλάμε για μια παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Εξάλλου για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη.

Μια ποδοσφαιρική μάχη δεν πρέπει να εξελιχθεί σε κοινωνική. Αποφάσισα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή (σ.σ. Θοδωρής Ζαγοράκβης), που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Η Πολιτεία δεν λειτούργησε οπαδικά, αλλά με πυξίδα την ενότητα των οπαδών, αποκρούοντας άθλιες διχαστικές κραυγές, όπως ότι η Ελλάδα θα μοιραστεί σε νότιους και βόρειους, αλλά και ότι θα χυθεί αίμα.

Η μετριοπαθής συμπεριφορά της κυβέρνησης συγκεντρώνει τα πυρά των δύο οπαδών και των δύο ομάδων. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές από τα γήπεδα στην κοινωνία. Φτάσαμε να απειλούν οι οργανωμένοι βουλευτές.

Οσοι απειλούν την κοινωνική ομαλότητα έχουν τρόπο να προστατέψουν την κοινωνία. Είναι γνωστοί εξάλλου σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης οι ευθύνες των παραγόντων για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου.

Η Κυβέρνηση θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση. Στοιχεία που πρέπει να εισαχθούν κι εδώ από την Παγκόσμια εμπειρία.

Θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του πρωταθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετάσχουν στην προσπάθεια κάθαρσης, θα υποστούν απώλειες εσόδων. Και θα αναλάβουν το βάρος του αποκλεισμού από τους διεθνείς αγώνες. Ξένοι διαιτητές, VAR, είναι εργαλεία που στηρίξαμε. Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Θα έχουμε να πούμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όταν διακυβεύεται η κοινωνική ειρήνη και η κοινωνική συνοχή.».

 

  30 January, 2020 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα