Μήτρα του πελατειακού κράτους ο σταυρός προτίμησης
Έχω και την ελληνική και την σουηδική υπηκοότητα και το δίλημμά μου είναι: Σε ποια από τις δύο χώρες να διαλέξω να ψηφίσω, στην Ελλάδα με τον σταυρό προτίμησης και με όλες τις παθογένειες, ή στην Σουηδία με το απλοποιημένο εκλογικό σύστημα; Θα μιλήσω, λοιπόν, για το “καρκίνωμα” της σταυροδοσίας.
Πρόσφατα συναντήθηκα με δύο διακεκριμένους Έλληνες που είναι δραστήριοι στην πολιτική ζωή στην Σουηδία. Τον Γιώργο Κοντορίνη αντιδήμαρχο στο Δήμο Solna της Στοκχόλμης, αντιπρόεδρο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης* και τον Νίκο Παπαδόπουλο επί 12 χρόνια βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Μεταξύ άλλων μιλήσαμε για τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος που προκύπτουν από το σταυρό προτίμησης.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από το σταυρό προτίμησης
Για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο σταυρός προτίμησης, στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, χαρακτηριστική είναι η άποψη του Κώστα Μποτόπουλου (Δρ. Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Ευρωβουλευτής) ο οποίος γράφει: «Ο σταυρός προτίμησης; Μείζον ζήτημα, ίσως ΤΟ μείζον. Τα μειονεκτήματα σαφή και πολυσυζητημένα: Εσωκομματικοί “εμφύλιοι πόλεμοι”, προσωποποίηση, αποπολιτικοποίηση, ενίσχυση του “πελατειατισμού”, ασύμμετρη επιρροή δημόσιας προβολής και οικονομικής επιφάνειας…» (Τα Νέα 11.12.20).