Μήνας-Σταθμός ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό
Κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να είναι η 7η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Μ. Βρετανία αναθεωρεί για πρώτη φορά τους επιδημιολογικούς της χάρτες με τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι καλό θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από τη στάση της Μ. Βρετανίας. Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει συνολικά μετάταξη της χώρας από την πορτοκαλί ζώνη (όπου είναι σήμερα) στην πράσινη.
Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, αποτελεί μάλλον ευσεβή πόθο, παρά, όπως τουλάχιστον όλα δείχνουν, ενδεχόμενη εξέλιξη.
Ποια νησιά περνούν στην πράσινη περιοχή
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να περάσουν στην πράσινη ζώνη κάποιες περιοχές της χώρας (νησιά), που αποτελούν και βασικό προορισμό για τους Βρετανούς, στην επόμενη αναθεώρηση, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχιστεί η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το δυσμενές σενάριο είναι να μην υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή σε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και το σύνολο της χώρας να παραμείνει στην πορτοκαλί ζώνη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους Βρετανούς. Δηλαδή 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι μετά την επιστροφή από την Ελλάδα.
Το καλό σενάριο ενισχύεται και από πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς ότι «σύντομα» θα ενταχθούν στην πράσινη λίστα η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Οι πρώτες πληροφορίες που επικαλείται η αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρουν ότι ελληνικά νησιά ενδέχεται να συμπεριληφθούν στην πράσινη λίστα.
Πρόκειται για τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Ζάκυνθο και την Κω, τα οποία διαχωρίζονται υγειονομικά από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση «όπου είναι δυνατόν» καθώς προετοιμάζεται στις 7 Ιουνίου να αποκαλύψει την επόμενη λίστα προορισμών που θα μπορούσαν να προστεθούν στον πράσινο κατάλογο χωρίς καραντίνα.
Αυτό θα σήμαινε ότι τα Κανάρια Νησιά, οι Βαλεαρίδες και τα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πράσινα, διαχωριζόμενα από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ισπανίας και της Ελλάδας αντίστοιχα, ενώ ανοίγει επίσης ο δρόμος για άλλα νησιά της Καραϊβικής και της Μεσογείου να κηρυχθούν «ανοιχτά», χωρίς περιορισμούς για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ποδαρικό με το δεξί στις αφίξεις
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα καλά μπορούν να χαρακτηριστούν τα νέα από τη μέχρι σήμερα πορεία της τουριστικής βιομηχανίας. Οι αφίξεις στη χώρα βρίσκονται κοντά στις 200.000.
Η εικόνα αυτή σε συνδυασμό με το υψηλό ενδιαφέρον που παρατηρείται δημιουργούν προσδοκίες ότι τελικά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι μπορεί να έχει και θετικές εκπλήξεις.
Τη σημασία τού να βγει η χώρα μας από την πορτοκαλί λίστα του φωτεινού σηματοδότη της Μεγάλης Βρετανίας υποδεικνύουν και οι κρατήσεις που καταγράφονται από χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.
«Μετά το ταξίδι μου στη Γερμανία αποφασίστηκε να καταργηθεί η εβδομάδα καραντίνας κατά την επιστροφή τουριστών από Ελλάδα, γεγονός που βοήθησε σημαντικά δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί και μια βασική αγορά για την Ελλάδα», σημείωσε πρόσφατα ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Προβληματίζει η διασπορά της ινδικής μετάλλαξης
Όλα αυτά, βέβαια, ενώ η Βρετανία βρίσκεται βαθιά στον κυκλώνα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοιού, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν μεγάλη ανησυχία εντός κι εκτός της χώρας.
Ο Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση των «ελεύθερων» ταξιδιών έσπευσε να προειδοποιήσει τους βρετανούς να ξανασκεφτούν τα φετινά τους ταξίδια στο εξωτερικό λέγοντας ότι «η απόφαση ενδέχεται να είναι πρόωρη».
Κι ενώ η Ελλάδα ανυπομονεί να ενταχθεί στην «πράσινη» λίστα της Μ. Βρετανίας για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τον τουρισμό, δεν ισχύει το ίδιο με τη Γερμανία και την ΕΕ.
Μπλόκο της Γερμανίας στους Βρετανούς
Η Γερμανία η οποία μαζί με την Ελλάδα και την Ισπανία βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία παρά μόνο εάν είναι Γερμανοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας και για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ θα ισχύει και γι αυτούς το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών, ακόμα και αν έχουν αρνητικό τεστ.
Η απόφαση ελήφθη όταν το γερμανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας χαρακτήρισε τη Βρετανία ως επικίνδυνη περιοχή λόγω των μεταλλάξεων κορονοϊού.
Ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει τη Μ. Βρετανία στις χώρες με «πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης». Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 12 χώρες με εκτεταμένη διάδοση μεταλλάξεων του κορωνοϊού. Αιτία της γερμανικής απόφασης είναι η υψηλή διάδοση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στη Μ. Βρετανία προπαντός στη νοτιοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο.
ΕΕ: Εκτός «λευκής» λίστας η Βρετανία
Στο ίδιος μήκος κύματος είναι και η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να «παγώσει» την ένταξη της Βρετανίας στη «λευκή λίστα» των χωρών που μπορούν ελεύθερα να εισέρχονται στην Ένωση.
Ο βρετανικός Guardian, ανέφερε ότι το «πάγωμα» θα καθυστερήσει για 2 εβδομάδες την όποια νέα απόφαση λόγω της αύξησης των νέων κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει στον Guardian πως «τα κράτη μέλη χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις σχετικά με το ινδικό στέλεχος. Θέλουν να αποτρέψουν το "μπες-βγες" των χωρών στη λίστα».
Η απόφαση αυτή της κεντρικής ευρωπαϊκής διοίκησης δεν είναι ωστόσο δεσμευτική για τα κράτη μέλη που μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική στο θέμα του τουρισμού.
Δείτε επίσης
- Καιρός: Αίθριος σε όλη τη χώρα – Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- Τα τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να κρατάτε στο ψυγείο γιατί γίνονται τοξικά
- Eλαιόλαδο: Παρά τη ραγδαία μείωση της τιμής παραγωγού, δεν υποχώρεί η αντίστοιχη για τα super market
- Κρήτη: Μικρές οι προσδοκίες ενόψει αγροτικών πληρωμών-Άλυτο πρόβλημα τα εργατικά χ’ερια
Σχετικά άρθρα
- Τα 7 νησιά που πλημμύρισαν από τουρίστες -Iδανική και για το φθινόπωρο η Κρήτη
- Τουρισμός: Αντικρουόμενα μηνύματα – Τα ρεκόρ και τα σύννεφα στον ορίζοντα
- Διακοπές: Η Ελλάδα είναι η 3η κορυφαία χώρα στον κόσμο
- Το Pythia, ένας νέος ψηφιακός βοηθός για ταξιδιώτες, κυκλοφορεί στην πλατφόρμα Discover Greece
- Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στους δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές