Μηλόπιτα τριφτή (apple crumble)

argiro.gr  20 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μηλόπιτα τριφτή (apple crumble)

Υλικά 

Για τη ζύμη μπισκότου

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 γρ. ζάχαρη
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
250 γρ. καλαμποκέλαιο
1 μεγάλο αυγό
1/3 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση μήλου

5 ξινόμήλα
150 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 λεμόνι (το χυμό του)

Για το σερβίρισμα

Λίγη άχνη ζάχαρη
Λίγη κανέλα

 

Για σίγουρη επιτυχία

Για την τριφτή μηλόπιτα

Για την τριφτή μηλόπιτα εγώ προτιμώ ξινόμηλα πράσινα σφιχτά και αρωματικά. Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία μήλων προτιμάτε.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα δακτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28 εκατοστών. Η δόση είναι μεγάλη και βγάζει 12 κομμάτια.

Στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπολ. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε στην αρχή τα υγρά υλικά στο αλεύρι με τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη. Στη συνέχεια με το χέρι μας ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι.

Η ζύμη θα είναι τραχιά.

Θα σας μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος.

Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Θα κρατήσουμε το 1/3 της ζύμης στην άκρη για την επιφάνεια της τριφτής μηλόπιτας και με την υπόλοιπη θα φτιάξουμε τη βάση της.

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση.

Μαρινάρουμε δηλαδή το μήλο με τα υπόλοιπα υλικά για λίγα λεπτά μέχρι να στρώσουμε τη ζύμη στο ταψί. Έτσι, το μήλο βγάζει όλα τα αρώματα του και η γέμιση της μηλόπιτας θα έχει 10 φορές περισσότερο άρωμα.

Για το στήσιμο της μηλόπιτας

Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα τη στρώνουμε στη φόρμα.

Φροντίζουμε να ανασηκώσουμε πλαϊνό τείχος ζύμης 6 εκ. για να φυλακίσουμε την πλούσια γέμιση μήλου.

Η ζύμη πρέπει να είναι ισόπαχη στη βάση της φόρμας για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε μια στρώση.

Ισιώνουμε με ένα κουτάλι την επιφάνεια της γέμισης.

Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη.

Δεν πιέζουμε τα κομματάκια ζύμης στην επιφάνεια αλλά τα ρίχνουμε πεταχτά πάνω στη γέμιση μήλου. Πρέπει η επιφάνεια της τριφτής μηλόπιτας να μοιάζει με βρεγμένη χοντρόκοκκη άμμο.

Ψήνουμε την τριφτή μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Μόνο έτσι θα γίνει πολύ τραγανή.

Αφήνουμε την τριφτή μηλόπιτα να σταθεί για μια ώρα στη φόρμα και να σταθεροποιηθεί.

Η γέμιση της τριφτής μηλόπιτας γίνεται σαν μαρμελάδα μήλου αφού ψηθεί γι’ αυτό πρέπει να σταθεροποιηθεί, να κρυώσει δηλαδή για να κόψουμε κομμάτι.

Παράλληλα κρυώνει και η γέμιση ούτως ώστε να μπορούμε να κόψουμε κομμάτι.

Αφού κρυώσει η τριφτή μηλόπιτα με προσοχή την ξεφορμάρουμε και τη βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα τη μηλόπιτα κραμπλ.

Γίνεται και νηστίσιμη τριφτή μηλόπιτα αν παραλείψεις το αυγό και προσθέσεις 3-4 κ.σ νερό ή χυμό πορτοκαλιού για υγρασία στην ζύμη.

Μπορείς να αντικαταστήσεις το καλαμποκέλαιο με ηλιέλαιο στην τριφτή μηλόπιτα ή ακόμα και με βούτυρο λιωμένο αλλά κρύο.

Για το σερβίρισμα

Μπορείτε να σερβίρετε την τριφτή μηλόπιτα σκέτη ή με μια μπάλα παγωτό με γεύση της επιλογή σας.

Μυστικά

Όση ώρα τρίβετε τα μήλα αρχίζουν και σκουραίνουν γιατί οξειδώνονται. Βέβαια μέσα στη γέμιση δε φαίνεται γιατί μπαίνει και η κανέλα και σκουραίνει ούτως ή άλλως το χρώμα τους. Όμως αν θέλετε να παραμείνουν τα μήλα ανοικτόχρωμα προσθέτετε χυμό από μισό λεμόνι και κάθε φορά που τρίβετε ένα μήλο ανακατεύετε το μείγμα μ’ ένα κουτάλι ώστε να παραμείνουν ανοικτόχρωμα.

Η μηλόπιτα κραμπλ μπορεί να γίνει και μηλόπιτα τριφτή νηστίσιμη. Απλά αφαιρείς το αυγό.

Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το αλεύρι με αλεύρι βρώμης. Όμως, η μηλόπιτα με βρώμη δεν βγαίνει τόσο τραγανή στο τέλος.

Αυτή η μηλόπιτα με τριφτή ζύμη βγαίνει πολύ τραγανή. Γι’ αυτό μην αλλάξετε τίποτα στην δοσολογία για να γίνει σαν μπισκότο στο τέλος. Είναι μεγάλη η δόση και θέλει σωστό ψήσιμο για να στεγνώσει η γέμιση και να γίνει αλλά και να παραμείνει τραγανή.

Αν αγαπάς τη μηλόπιτα μπορείς να φτιάξεις και την κλασική μηλόπιτα ή και την ανάποδη μηλόπιτα!

 

argiro.gr  20 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα