Μηλόπιτα Aνάποδη

argiro.gr  05 October, 2024 ΑΡΘΡΑ
Μηλόπιτα Aνάποδη

Υλικά 

200 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
5 αυγά
1 βανίλια
1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα)
220 γρ. γάλα
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Για τη γέμιση

2 μήλα κομμένα σε καρέ
3 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. κοφτή κανέλα
Για το ταψί
1 κ.σ. μαλακό βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
100 γρ. βούτυρο μαλακό
100 γρ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Διαλέγουμε μήλα ώριμα και σφιχτά, ιδανικά κάνουμε μίξη ξινόμηλα με κόκκινα, για τέλειο αποτέλεσμα.

Θα χρησιμοποιήσουμε µία μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 28 με 30 εκατοστά. Το ύψος της φόρμας να είναι 7 εκατοστά.

Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο για να σταθεί σωστά το αντικολλητικό χαρτί.

Τσαλακώνουμε, ανοίγουμε και στρώνουμε το χαρτί στη βουτυρωμένη φόρμα.

Αλείφουμε με τα 100 γραμ. από το βούτυρο όλο το χαρτί στη βάση της φόρμας.

Πασπαλίζουμε το χαρτί µε τη καστανή ζάχαρη.

Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια και αφήνουμε τη φλούδα.

Κόβουμε κάθε μήλο σε 6 ή 8 φέτες.

Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της βουτυρωμένης φόρμας με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά εναλλάξ η κόκκινο πράσινο.

Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Μαρινάρισμα

Πλένουμε τα μήλα και κρατάμε τη φλούδα.

Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε την καρδιά τους.

Σε ένα μπολ, τα κόβουμε σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ.

Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα και ελάχιστη από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής.

Τα αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστούν.

Τα αρώματα του μήλου δεκαπλασιάζονται με το μαρινάρισμα

Ζύμη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και το αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180°C.

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε να αφρατέψει.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να κρεμώσει το μίγμα.

Ρίχνουμε τα αυγά, ένα-ένα, να τα πίνει το μίγμα.

Χτυπάμε για 1 λεπτό να εξουδετερωθεί η μυρωδιά των αβγών.

Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα.

Λίγο-λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα, αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι.

Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα μήλα καθώς και όλο τον χυμό που έχουν κατεβάσει στο μπολ.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και το χοντροκομμένο καρύδι.

Με μία μαλακή σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μίγμα, ώστε να μπουν μέσα τα υλικά.

Αδειάζουμε μέσα στην έτοιμη φόρμα.

Γίνεται και χωρίς μίξερ, με ένα απλό σύρμα με πολύ πολύ καλό ανακάτεμα όμως.

Για το ψήσιμο

Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Δεν την βγάζουμε αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό της με μία οδοντογλυφίδα και δούμε ότι ψήθηκε.

Είναι έτοιμη όταν φουσκώσει, ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και να σταθεροποιηθεί.

Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160ºC, και ψήστε στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά. Ελέγξτε αν ψήθηκε σωστά στο κέντρο πριν τη βγάλετε από το φούρνο.

Σερβίρισμα

Σκεπάζουμε με μια πιατέλα και την αναποδογυρίζουμε όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει το καραμελωμένο υγρό.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Αχνίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα.

 

argiro.gr  05 October, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα