Μέτρα στήριξης και στεγαστική κρίση: Γιατί αντιστοιχούν μόλις 191 ευρώ τον χρόνο σε κάθε ενοικιαστή

  23 April, 2025 ΑΡΘΡΑ
Μέτρα στήριξης και στεγαστική κρίση: Γιατί αντιστοιχούν μόλις 191 ευρώ τον χρόνο σε κάθε ενοικιαστή

Ως μέτρο θετικό, από τη στιγμή που δίνει έστω και μικρή ανάσα σε οκτώ στους δέκα μισθωτές κατοικίας αλλά με πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου e-real estate, Θεμιστοκλής Μπάκας, το μέτρο επιδότησης ενοικίου, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τον κ. Μπάκα, με τα 230 εκατομμύρια ευρώ που προτίθεται να δαπανήσει για την επιδότηση ενοικίου η κυβέρνηση, θα μπορούσε να υιοθετήσει άλλα μέτρα, περισσότερο αποτελεσματικά και για μεγαλύτερο βάθος χρόνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στεγαστικής πίστης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου e-real estate, υποστηρίζει ότι το ποσό των 230 εκατομμυρίων ευρώ, με βάση το δεδομένο ότι δικαιούχοι θα είναι οκτώ στους δέκα ενοικιαστές κατοικίας, αντιστοιχούν σε μόλις 191 ευρώ σε κάθε μισθωτή. Τα χρήματα αυτά απέχουν πάρα πολύ από τα ποσά που ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι μισθωτές μίας κατοικίας. Εφόσον θα είναι δικαιούχοι του μέτρου το 80% των ενοικιαστών, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, ο αριθμός των ωφελούμενων θα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια άτομα. Με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι κάθε ενοικιαστής θα λάβει 191 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα δεν γνωρίζουμε, αν το μέτρο θα ισχύσει για μία χρονιά ή και για τα επόμενα», λέει στο ethnos.gr o κ. Μπάκας.

«Ουσιαστικά δίνεται πίσω η αύξηση του 2024 ή αυτή του 2025»

Κατά τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου e-real estate, τα χρήματα που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση στους ενοικιαστές, ουσιαστικά αποτελούν την αύξηση που καταγράφηκε στα ενοίκια το 2024 ή με βάση τον πληθωρισμό την αύξηση που αναμένεται να καταγραφεί το 2025.

«Όταν μιλάμε για αύξηση ενοικίων, ωφελημένο βγαίνει και το Δημόσιο, αφού αυξάνονται τα δημοσιονομικά έσοδα μέσω των φόρων. Η κυβέρνηση έχει βάλει πλαφόν 3% στην ετήσια αύξηση των επαγγελματικών μισθώσεων αλλά δεν έκανε το ίδιο στις μισθώσεις κατοικιών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα ή από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έβαλαν πλαφόν και στα ενοίκια των σπιτιών. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στα οικιστικά ενοίκια, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βρίσκεται σήμερα στο 9,7%. Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση ουσιαστικά ισοδυναμεί με την αύξηση στα ενοίκια το 2025 ή με αυτήν που καταγράφηκε το 2024», λέει ο κ. Μπάκας.

«Θα μπορούσαν να χτιστούν 2.000 κατοικίες με προσιτό κόστος για ενοικιαστές»

Κατά τον ίδιο, το μέτρο της επιδότησης ενοικίου δεν αντιμετωπίζει τη στεγαστική κρίση της χώρας. Θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική η κατασκευή σπιτιών από την Πολιτεία, τα οποία θα νοίκιαζε με προσιτές τιμές σε πολίτες.

«Το μέτρο της επιδότησης ενοικίου δεν είναι κακό αλλά δεν αλλάζει κάτι στη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υποδομές. Το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να χτίσει σπίτια, τα οποία να νοίκιαζε με προσιτό κόστος σε πολίτες. Με τα 230 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να χτίσει 2.000 κατοικίες.

Αν το έκανε από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αυξάνονται τα ενοίκια, τώρα θα είχαμε περίπου 10.000 κατοικίες με προσιτά ενοίκια. Αυτό θα ήταν μέτρο που θα βοηθούσε ουσιαστικά τον κόσμο. Η κυβέρνηση πρώτα απ' όλα πρέπει να βλέπει την αποτελεσματικότητα ενός μέτρου. Δυστυχώς, το 2025 είμαστε ακόμα στο ναι μεν αλλά στο στεγαστικό τομέα. Αυτά τα προγράμματα είναι ημίμετρα, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν αλλά μπαλώνουν το πρόβλημα», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

 

  23 April, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα