Μέτρα για τη διάσωση του σπηλαίου του Λαβυρίνθου ζητά ο Κ. Δαμαβολίτης.

mesaralive.gr  21 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Μέτρα για τη διάσωση του σπηλαίου του Λαβυρίνθου ζητά ο Κ. Δαμαβολίτης.

Φωτό: youtube.com

Στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, φέρνει το θέμα της διάσωσης του ξακουστού και σπουδαίου Μνημείου του Λαβυρίνθου της Μεσαράς, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Δαμαβολίτης.

Αναλυτικά στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

«Το ξακουστό σπήλαιο του Λαβύρινθου στη Μεσαρά, ένα αρχαίο λατομείο τεράστιας ιστορικής και γεωλογικής σημασίας, εκπέμπει σήμα κινδύνου, με τους επιστήμονες να μιλούν για κατάρρευση, αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στατικότητας.

Η κακομεταχείριση του σπηλαίου κατά την διάρκεια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ένα θανατηφόρο ατύχημα από έκρηξη (στις 11 Απριλίου 1961) κατέστησαν τον θρυλικό λαβύρινθο επικίνδυνο και δυσπρόσιτο, ενώ η αδιαφορία των αρμοδίων, οδήγησε στο οριστικό κλείσιμο της περιοχής και στην λησμονιά της ιστορίας.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι για περισσότερο από έξι αιώνες το εν λόγω σπήλαιο, πόλος έλξης για ταξιδιώτες που επισκέπτονταν την Κρήτη, είχε ταυτιστεί με την πολύπλοκη κατασκευή που είχε σχεδιάσει ο Δαίδαλος, για να φυλακίσει ο βασιλιάς Μίνωας τον Μινώταυρο, τον καρπό της ερωτικής σχέσης της συζύγου του Πασιφάης με ένα ταύρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η λάμψη του σπηλαίου άρχισε να θαμπώνει, καθώς με την αποκάλυψη της Κνωσού, ο Αρθουρ Έβανς ταύτισε τον μυθικό Λαβύρινθο με το παλάτι του Μίνωα.

Το περίτεχνο όμως δίκτυο του σπηλαίου, με τις αινιγματικές δαιδαλώδεις σήραγγες, εξακολουθεί να κεντρίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και ενώ έχει επανειλημμένα μπει στο μικροσκόπιο επιστημόνων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ως τώρα επισταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία ενδεχομένως να έδινε απαντήσεις.

Επειδή το σπήλαιο συμπληρώνει επάξια το «αρχαιολογικό πάζλ» των μνημείων της Κρήτης και επειδή η αποκατάστασή και ανάδειξή του είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, προκειμένου να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία, ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Διατίθεσθε να λάβετε μέτρα για την διάσωση του σπηλαίου».

 

mesaralive.gr  21 April, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα