Μέτρα ανάγκης λόγω λειψυδρίας
Πλαφόν κατανάλωσης σε καλλιέργειες, απαγόρευση άρδευσης τις βραδινές ώρες και άλλα περιοριστικά μέτρα από Δήμους και ΤΟΕΒ, συνεχείς συσκέψεις, αγωνιώδεις εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων προς τον κόσμο για λελογισμένη χρήση νερού και πολιτικές παρεμβάσεις για τη δρομολόγηση εγγειοβελτιωτικών έργων...
Η λειψυδρία έχει αρχίσει και κάνει αισθητό το αποτύπωμά της στο νησί μας, με τους εμπλεκόμενους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να βρίσκονται σε ένα διαρκή αναβρασμό, ψάχνοντας να λύσουν τη δύσκολη εξίσωση της εξασφάλισης επάρκειας ύδρευσης και άρδευσης τη φετινή πολύ δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο, μετά από έναν άνομβρο χειμώνα που συνοδεύτηκε από υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να έχουν μειωθεί πολύ οι ποσότητες στα φράγματα, αλλά και να έχουν αρχίσει να εξαντλούνται οι γεωτρήσεις.
Πλαφόν από το ΤΟΕΒ Γ' Ζώνης Μεσαράς
Μια από τις περιοχές που έχουν βρεθεί στο “κόκκινο” είναι η Μεσαρά.
Όπως έχουμε γράψει, ο Δήμος Φαιστού έχει ήδη, εδώ και μερικές ημέρες, κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από δικό του αίτημα προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, ώστε να επισπεύσει κάποιες γεωτρήσεις και άλλα έργα με κατεπείγουσα σημασία, ενώ έκτακτα μέτρα αποφάσισε λόγω των έκτακτων συνθηκών να λάβει ο ΤΟΕΝ Γ’ Ζώνης Μεσαράς. Τα μέτρα έχουν συνδυαστικό χαρακτήρα και περιλαμβάνουν ειδικότερα τα εξής:
1) Πλαφόν κατανάλωσης ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα και αρδευτική περίοδο. Συγκεκριμένα:
- Όσον αφορά ελιές και δενδρώδεις καλλιέργειες, το πλαφόν θα είναι 250 m³/στρέμμα τον χρόνο (εντός και εκτός αναδασμού, Κοινοτικό Καστελίου, Κοινοτικό Σκουρβούλων, Κοινοτικό Περίου, Κοινοτικό Αληθινής, Κοινοτικό Πετροκεφαλίου, Κοινοτικό Κουσέ-Λιστάρου). 100 m³/στρέμμα τον χρόνο (δίκτυο φράγματος Γαλιάς - Σκουρβούλων - Λαλουμά). 100 m³/στρέμμα τον χρόνο (Κοινοτικό Γαλιάς στις περιοχές Κεφάλα, Πέρα Λάκκοι, Κουμπές, επέκταση Ξεροκάμπια). 150 m³/στρέμμα τον χρόνο (στο κοινοτικό δίκτυο Γαλιάς εκτός των προαναφερθεισών περιοχών).
- Όσον αφορά στα θερμοκήπια, το πλαφόν θα είναι 1.700 m³/στρέμμα τον χρόνο (σε όλη την επικράτεια του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης).
- Όσον αφορά τα αμπέλια, το πλαφόν θα είναι 400 m³/στρέμμα τον χρόνο (σε όλη την επικράτεια του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης).
- Όσον αφορά τις πατάτες, το πλαφόν θα είναι 800 m³/στρέμμα τον χρόνο (σε όλη την επικράτεια του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης εκτός από τα εκτός αναδασμού που απαγορεύονται οι καλλιέργειες).
- Όσον αφορά λοιπές καλλιέργειες, το πλαφόν θα είναι 700 m³/στρέμμα ανά καλλιέργεια (σε όλη την επικράτεια του ΤΟΕΒ Γ’ Ζώνης εκτός από τα εκτός αναδασμού που απαγορεύονται οι καλλιέργειες).
- Όσον αφορά κτηνοτροφικά φυτά (σόργο, τριφύλλι), το πλαφόν θα είναι 250 m³/στρέμμα τον χρόνο (εντός αναδασμού Μοιρών).
Όπως διευκρινίζεται, για καλλιέργειες οι οποίες μπαίνουν μέσα σε ελαιώνες ή ανάμεσα σε δενδρώδεις καλλιέργειες θα ισχύει το πλαφόν των 250 m³/στέμμα τον χρόνο.
2) Η τιμή του νερού σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης:
Πέρας της δικαιούμενης ποσότητας για κάθε είδος καλλιέργειας και για επιπλέον 100 m³/στρέμμα, η τιμή του κυβικού θα είναι προσαυξημένη κατά 40%. Για υπέρβαση μεγαλύτερη των 100 m³/στρέμμα η τιμή του κυβικού θα είναι 1 €/m³. Στα δίκτυα φράγματος Γαλιάς - Σκουρβούλων - Λαλουμά, Κοινοτικό Γαλιάς στις περιοχές Κεφάλα, Πέρα Λάκκοι, Κουμπές, επέκταση Ξεροκάμπια πέρα της δικαιούμενης ποσότητας των 100 m³/στρέμμα, η οποιαδήποτε υπέρβαση θα έχει χρέωση με 1 €/m³.
Δ. Κισσάμου: Απαγόρευση άρδευσης τις βραδινές ώρες σε δημοτικές κοινότητες
Περιοριστικά μέτρα έχουμε και από πλευράς Δήμων του νησιού. Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει ότι, λόγω του φαινομένου της λειψυδρίας, απαγορεύεται η άρδευση στη δημοτική κοινότητα Σφηναρίου, κατά τις βραδινές ώρες, και συγκεκριμένα από τις 20:00 το βράδυ έως τις 08:00 το πρωί και στη δημοτική κοινότητα Λουσακιών, κατά τις βραδινές ώρες, και συγκεκριμένα από τις 20:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί.
Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αφαίρεση υδρομέτρου για 40 ημέρες και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, σύμφωνα με τον κανονισμό άρδευσης.
Έκκληση της ΔΕΥΑΜ για την περιοχή της Αγίας Πελαγίας
Δεν είναι όμως μόνο οι αγροτικές, παραγωγικές περιοχές, όπως αυτή της Μεσαράς, που δοκιμάζονται από την έλλειψη νερού.
Προβληματική είναι η κατάσταση, απαιτώντας προσεκτική διαχείριση, και σε τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. η Αγία Πελαγία.
Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου ενημερώνει ότι «στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Πελαγίας παρουσιάζεται αδυναμία πλήρους κάλυψης των υδρευτικών αναγκών ως συνέπεια της παρατεταμένης λειψυδρίας».
Η ΔΕΥΑΜ απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές να προβαίνουν σε λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού, ενώ επισημαίνει πως από τη μεριά της καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου όλες οι περιοχές να μπορέσουν να υδροδοτηθούν με τη λιγότερη δυνατή όχληση των καταναλωτών.
Σύσκεψη για τη λειψυδρία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ρέθυμνο
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Διεύθυνση Υδάτων), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ “Δήμητρα”), με σκοπό τον συντονισμό και την επικαιροποίηση των ενεργειών για την κλιμακούμενη ανομβρία των τελευταίων υδρολογικών ετών και τις επιπτώσεις στα διαθέσιμα αποθέματα νερού σε όλη την Κρήτη, διοργανώνει σύσκεψη εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Ρέθυμνο, στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου).
Στη συνάντηση θα αξιολογηθούν τα διαχειριστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης φετινής θερινής περιόδου, όσον αφορά στην ικανοποίηση των αναγκών άρδευσης, και θα συζητηθεί η σκοπιμότητα λήψης επιπλέον μέτρων περιορισμού της υπεράντλησης και της υπερκατανάλωσης νερού.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Δήμοι και οι ΤΟΕΒ της Π.Ε. Ρεθύμνου, καθώς και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.
ΔΕΥΑΗ: Πώς μπορεί να γίνει αίτηση μείωσης λογαριασμού
Τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού αφανών διαρροών σε ένα δίκτυο - ακόμα και με ροή σταγόνας - που μπορεί να αυξήσουν τον λογαριασμό νερού προσφέρουν, μεταξύ άλλων, οι νέοι, ελεγμένοι και από το διαπιστευμένο εργαστήριο της ΕΥΔΑΠ ψηφιακοί υδρομετρητές της ΔΕΥΑΗ.
Όπως γνωστοποιεί η ΔΕΥΑΗ, «οι ψηφιακοί υδρομετρητές έχουν τη δυνατότητα καταγραφής με ακρίβεια από 3 lt/h, όση είναι δηλαδή η ροή σταγόνας σε νηματοειδή μορφή. Γεγονός που δεν ίσχυε με τα παλιά υδρόμετρα, γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί καταγραφή αυξημένης κατανάλωσης μετά την αλλαγή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο δημότης μπορεί πλέον να αντιληφθεί αν υπάρχει διαρροή στο δίκτυό του (π.χ. από καζανάκι ή σύνδεση), κλείνοντας όλες τις εσωτερικές παροχές και παρακολουθώντας τον μετρητή. Αν δει ότι υπάρχει ένδειξη ροής, θα πρέπει να απευθυνθεί σε υδραυλικό για να εντοπίσει και να επισκευάσει τη διαρροή, καθώς και στη ΔΕΥΑΗ, ζητώντας τη μείωση του λογαριασμού σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Ύδρευσης της ΔΕΥΑΗ.
Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη δυνατότητα εντοπισμού διαρροών συμβάλλει στην εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού του νερού. Κάτι που θα ενισχυθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση των έργων αντικατάστασης δικτύων και υδρομετρητών, δίνοντας τη δυνατότητα στη δημοτική Αρχή να επανεκτιμήσει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ. Άλλωστε, πρόκειται για έναν οργανισμό της Αυτοδιοίκησης με έντονα κοινωνικό πρόσημο και αποστολή προσανατολισμένη στη δημόσια ωφέλεια και όχι για μια επιχείρηση που αποβλέπει στο κέρδος».
Οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα καταναλωτών της ΔΕΥΑΗ στα τηλέφωνα: 2810/529.369, 2810/529.370 και 2810/529.371.
Παρεμβάσεις Φ. Παρασύρη
Εδώ και καιρό, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Φραγκίσκος Παρασύρης καλούσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, το οποίο θα καλύπτει τη θερινή περίοδο του 2024. Παράλληλα, στη με αριθμό 4203 ερώτηση ζητούσε την ενημέρωση για την ύπαρξη μελέτης για το φράγμα του Ληθαίου ποταμού στον Δήμο Γόρτυνας.
Τρεις μήνες μετά και ενώ Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι «η Κρήτη είναι συνολικά οικολογικά εύθραυστη και επηρεάζεται από τις κυρίαρχες κλιματικές τάσεις. Η δυνατότητα χρηματοδότησης εκπόνησης μελέτης (είτε για το φράγμα του Ληθαίου ποταμού, είτε για οποιαδήποτε άλλη θέση στον ελλαδικό χώρο) εξαρτάται από τους πόρους (εθνικούς ή/και ενωσιακούς) που διαχειρίζεται το ΥπΑΑΤ μέσω ετήσιων ή πολυετών προγραμμάτων».
«Μια γενική και αόριστη απάντηση λες και δε γνωρίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις έργων εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών πόρων», δηλώνει καυστικά ο βουλευτής...
Δείτε επίσης
- Mεσαρά: Νέα φουρνιά μεταναστών στο Λέντα
- Παρασύρης: Ερώτηση στη Βουλή για το παραλιακό μέτωπο Τυμπακίου
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Ηράκλειο: Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων προς σφαγή - Σε ισχύ αυστηρά μέτρα
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
Σχετικά άρθρα
- Πραγματικότητα η λειψυδρία στην Κρήτη – Οι περιοχές που εκπέμπουν SOS
- Στη Βουλή ο εφιάλτης της λειψυδρίας στην Κρήτη - Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο πρόβλημα
- Ο εφιάλτης της λειψυδρίας: Ούτε σταγόνα νερό στα νότια του Ηρακλείου
- Λειψυδρία στο Ηράκλειο: Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων;
- ¨”Η Κρήτη θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων”