Μετανάστες: Στα σκαριά δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενειας στη Νότια Κρήτη
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία δύο νέων δομών προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη και τη Ρόδο επιβεβαιώνεται επίσημα. Οι νέες αυτές δομές θα λειτουργούν ως χώροι βραχύβιας διαμονής για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα, κυρίως μέσω μικρών σκαφών σε περιοχές όπως η Γαύδος και η Ρόδος.
Η Αναγκαιότητα των Νέων Δομών
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κως) έχουν υπερβεί τη χωρητικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νεοαφιχθέντες μεταφέρονται απευθείας στην Αθήνα, από όπου κατανέμονται σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η συνολική χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 35.000-40.000 άτομα, ενώ οι δομές της ηπειρωτικής χώρας εμφανίζουν πληρότητα στο 62%.
Οι νέες δομές στην Κρήτη και τη Ρόδο σχεδιάζονται ως προσωρινά καταλύματα, που θα επιτρέπουν την ταχύτερη διαχείριση των αφίξεων, την υγειονομική φροντίδα και τη βασική υποστήριξη στους μετανάστες πριν τη μεταφορά τους σε μεγαλύτερες δομές στην ενδοχώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».
Αυξημένες αφίξεις στη Γαύδο και τη νότια Κρήτη
Η Κρήτη δέχεται όλο και περισσότερες αφίξεις μεταναστών μέσω μικρών σκαφών. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, κ. Ελένη Ζερβουδάκη, μόνο τις τελευταίες ημέρες, τέσσερα σκάφη που μετέφεραν 50-75 άτομα το καθένα εντοπίστηκαν κοντά στη Γαύδο, συνολικά 280 άτομα. Τα σκάφη αυτά, συνήθως, εντοπίζονται από το Λιμενικό 12 μίλια ανοιχτά της Γαύδου ή εκπέμπουν σήμα κινδύνου που λαμβάνεται από ψαράδες.
Σημείο προσέγγισης είναι η περιοχή Τρυπητή, από όπου οι μετανάστες μεταφέρονται με πλοία στα Χανιά, για προσωρινή διαμονή 2-3 ημερών. Από τις αρχές του έτους, περίπου 3.000 μετανάστες έχουν φτάσει στα Χανιά μέσω Γαύδου, ενώ άλλοι 2.000 έχουν αποβιβαστεί στις νότιες ακτές του νομού Ηρακλείου.
Οικονομικές προκλήσεις και τοπική αντίδραση
Η αυξανόμενη μεταναστευτική πίεση έχει προκαλέσει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στους τοπικούς δήμους. Ο Δήμος Χανίων έχει δαπανήσει περισσότερα από 120.000 ευρώ μέσα στο 2024 για τη σίτιση, τον ρουχισμό, τη διαμονή και τη φαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών που φτάνουν στην περιοχή. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία και οι αρχές εκφράζουν ανησυχίες για την αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων αφίξεων.
«Η κατάσταση απαιτεί άμεσες λύσεις. Οι υφιστάμενες δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, ενώ η συνεχής ροή μεταναστών επιβαρύνει τόσο τις υποδομές όσο και τους τοπικούς πόρους», δήλωσε η κ. Ζερβουδάκη.
Ποικιλία εθνικοτήτων
Οι μετανάστες που φτάνουν στις ακτές της Κρήτης προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως το Πακιστάν, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές, ενώ πρόσφατα παρατηρήθηκαν και αφίξεις από την Υεμένη. Οι μετακινήσεις τους οργανώνονται συχνά από δίκτυα διακινητών, με μικρά σκάφη που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.
Η Μελλοντική προοπτική
Το Υπουργείο Μετανάστευσης εργάζεται για τη μεταφορά ανθρώπων από τα ΚΥΤ των νησιών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη δημιουργία νέων, ελεγχόμενων δομών που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των αφίξεων. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους μετανάστες και ταυτόχρονα να περιοριστεί η πίεση στις τοπικές κοινότητες.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, με τις τοπικές αρχές να ζητούν καλύτερο συντονισμό και ενίσχυση των πόρων για τη διαχείριση της κρίσης. Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ροές, η Κρήτη και η Ρόδος καλούνται να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)