Μεταφορικό ισοδύναμο: Επιχειρήσεις της Κρήτης στο μέτρο

mesaralive.gr  04 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μεταφορικό ισοδύναμο: Επιχειρήσεις της Κρήτης στο μέτρο

Σημαντική εξέλιξη για την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα θεωρείται η τροπολογία «Για την τροποποίηση του ν. 4551/2018 αναφορικά με την επέκταση της χορήγησης του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε περισσότερους δικαιούχους» που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός

Κι αυτό γιατί εντάσσεται τελικά και η Κρήτη στο μέτρο όπως είχε ανακοινωθεί. 

Ο κ. Σαντορινιός επισήμανε ότι στην τροπολογία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά που κάνει μελέτη μαζί με τα επιμελητήρια της Κρήτης, θα δοθεί η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, για πρώτη φορά, επιχειρήσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν αυξημένο κόστος μεταφοράς από και προς την Κρήτη.

Εντάσσονται επιχειρήσεις της Κρήτης

«Μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν στην Βουλή αλλά και διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια, τους Δήμους και τα επιμελητήρια της Κρήτης, εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες της Κρήτης για τη μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξη τους με αντίστοιχη ΚΥΑ».

Εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα αεροπορικά εισιτήρια

«Οι αρνητικές πτυχές της Νησιωτικότητας, οι οποίες αφορούν όχι μόνο τις καιρικές συνθήκες αλλά και τον χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά των επιβατών από και προς τα νησιά, αντιμετωπίζονται με την παρούσα τροπολογία, όπου προστίθεται στις επιλέξιμες μεταφορικές δυνατότητες των νησιωτών και η αεροπορική μεταφορά, ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας». Η επιδότηση, όπως ανέφερε ο Ν. Σαντορινιός, θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει. «Επιδοτούμε τους νησιώτες μας για να έχουν ίση αντιμετώπιση και πρόσβαση σε όλα τα μεταφορικά μέσα, δεν επιδοτούμε τις αεροπορικές ή τις αντίστοιχες ακτοπλοϊκές εταιρείες».

 Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί 200.000 εισιτήρια, 9.500 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, το μεταφορικό κόστος των προϊόντων των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 43%, σύμφωνα με τον κ.Σαντορινιό.

Ο Βαρδακης


Με αφορμή την κατάθεση της υπουργικής τροπολογίας η οποία για πρώτη φορά δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για την επέκταση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην Κρήτη, ο κ. Βαρδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 
«Η επιτυχημένη υλοποίηση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατά το 2018 ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της επικοινωνίας ανάμεσα στην νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η Κυβέρνηση έχει εμπράκτως αποδείξει το ενδιαφέρον της για τα νησιά της χώρας μας. Με την εφαρμογή πολλαπλών νησιωτικών πολιτικών, αυξημένων επιδοτήσεων, δημιουργία μηχανισμών υποβοήθησης των Δήμων για την υλοποίηση έργων υποδομής, καθώς και με την εισαγωγή θεσμικών μέτρων για τη νησιωτικότητα, οι συνθήκες ανισότητας που βίωναν οι νησιώτες μας αλλάζουν άρδην. Για την Κρήτη σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το Μεταφορικό Ισοδύναμο για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων, στις οποίες το μεταφορικό κόστος παρουσιάζει διαφορές από το αντίστοιχο στην ηπειρωτική Ελλάδα. 
Για τον σκοπό αυτό, όπως προβλέπεται και στην προταθείσα υπουργική τροπολογία, στις ωφελούμενες επιχειρήσεις με έδρα την Κρήτη, θα χορηγείται Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) για συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες, στις οποίες προκύπτει αυξημένο κόστος μεταφοράς. Οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι που θα επιχορηγηθούν θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που θα εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στην οποία συμμετέχουν και τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης».

 

mesaralive.gr  04 April, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα