Στα χέρια της Εισαγγελίας του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, βρίσκονται επίσημες καταγγελίες πολιτών που περιγράφουν ένα απίστευτο πλιάτσικο με τις παράνομες γεωτρήσεις νερού άρδευσης στη Μεσσαρά, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται μόνο για ιδιωτική χρήση, αλλά και για εμπόριο και μάλιστα με όρους κερδοσκοπίας.
Το ακόμα χειρότερο είναι ότι κάποιοι όχι απλά παρανομούν, αλλά αδιαφορούν και για τα πρόστιμα που τους χρεώνονται, αφού το κέρδος από τη χρήση των παράνομων γεωτρήσεων είναι προφανώς πολλαπλάσιο.
Σε κάθε περίπτωση, η παράνομη αυτή δραστηριότητα χτίζει συνθήκες βαθιάς ανισότητας στην περιοχή της Μεσσαράς, αφού την ίδια στιγμή που κάποιοι παράνομα κερδοσκοπούν, άλλοι δεν έχουν σταγόνα νερό, γεγονός που όπως είναι φυσικό πυροδοτεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της περιοχής.
Η παράνομη δραστηριότητα της ανόρυξης γεωτρήσεων χωρίς άδεια έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μεσσαράς, που βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι της ανομβρίας, όπως έχει αποτυπωθεί μέσα από επίσημα συγκριτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι έχει φτάσει στα 10 μέτρα η πτώση της στάθμης του νερού στη Μεσσαρά και τη Βιάννο τα τελευταία δύο χρόνια.
Όπως προκύπτει κάποιοι ανοίγουν γεωτρήσεις χωρίς άδεια, για να καλύψουν τις ανάγκες των καλλιεργειών τους, και να εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από την παραγωγή των προϊόντων τους. Όμως υπάρχουν και εκείνοι που όχι απλά φροντίζουν με τις παράνομες γεωτρήσεις να καλύπτουν την άρδευση των ιδιωτικών τους εκτάσεων, αλλά την ίδια στιγμή πουλάνε και το νερό με τιμές που φτάνουν τα 0,60 ευρώ το κυβικό.
Πρόκειται για μια εφιαλτική κατάσταση που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις πολιτών που έφτασαν στο σημείο των επώνυμων καταγγελιών στην Εισαγγελία του ΣΔΟΕ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Φαιστού και ζητούν την παρέμβασή τους προκειμένου να μπει επιτέλους φραγμός σ΄ αυτό το ανεξέλεγκτο γιουρούσι που γίνεται στο νερό.
Την ίδια στιγμή φανερά ενοχλημένος και ανήσυχος είναι ο αγροτικός κόσμος της περιοχής που ζητά από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μην ανακόπτεται η δραστηριότητα της ανόρυξης γεωτρήσεων χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα στην πράξη να τιμωρείται η τήρηση της νομιμότητας και να επιβραβεύεται η παρανομία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνο που απασχολεί έντονα τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι ούτε τα πρόστιμα ανακόπτουν την παράνομη δραστηριότητα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Ειδικότερα, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι κάποιοι οι οποίοι εντοπίζονται να παρανομούν χρεώνονται πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 5.000-10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν για δεύτερη φορά να παρανομούν το πρόστιμο διπλασιάζεται. Αντίστοιχα την τρίτη φορά τριπλασιάζεται. Όμως το ζήτημα είναι ότι κάποιοι από αυτούς αντέχουν να πληρώσουν για το τριπλό πρόστιμο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να αρχίσει να προχωρά και στο επόμενο βήμα, που αφορά στη σφράγιση της γεώτρησης για να επιτελέσει ουσιαστικά το ρόλο της.
Αυτό μένει να αποδειχτεί πόσο γρήγορα θα συμβεί, με δεδομένο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «από στοιχεία φορέων, πληροφορούμαστε για μείωση της παροχής πηγών σε διάφορα μέρη του νησιού, ενώ καταγραφές που αφορούν στις στάθμες των υπόγειων υδροφορέων και των φραγμάτων της Κρήτης καταδεικνύουν μέχρι στιγμής ελάχιστες εισροές υδάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι υδρολογικοί μας σταθμοί στην περιοχή της Μεσσαράς και στην περιοχή της Βιάννου δείχνουν τα τελευταία δύο έτη πτώση στάθμης που φτάνει τα 10 μέτρα». Συνολικότερα η ανάγκη λήψης μέτρων κρίνεται αναγκαία από την υπηρεσία την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση επανάληψης της ανομβρίας το επόμενο υδρολογικό έτος (2024-2025), θα έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο εφιαλτικά προβλήματα λειψυδρίας στο νησί…
«Η υπεράντληση του νερού σηματοδοτεί την ταπείνωση του υπόγειου υδροφορέα, τονίζει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, η οποία σημειώνει ότι «η πτώση της στάθμης του νερού στους υπόγειους υδροφορείς επηρεάζει και την ύδρευση, και αυτό σαν γεγονός θα πρέπει να καταγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του στη δύσκολη αυτή χρονικά συγκυρία.
Δείτε επίσης
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
- YΠΑΑΤ: Παράταση των μέτρων για την ευλογιά των προβάτων
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ολοκληρώνονται οι πληρωμές για αγρπεριβαλλοντικά καιβιολογική γεωργία
- Ανομβρία: Επιστολή ελαιοπαραγωγών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Τι αναφέρει