Μεσαρά: Το «Γνωσιακό Ταξίδι» μας ταξιδεύει και μας διδάσκει (φωτο)
Η εξαιρετική θεατρική ομάδα πανέτοιμη θα παρουσιάσει, αποψε στο Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού στο αλσύλλιο Κούλε Μοιρών και ώρα 20.30, το θεατρικό δράμα του Βιτσέντζου Κορνάρου , «Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ».
Το έργο αυτό, ένα αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνικής αναγέννησης (17ος αιώνας), είναι ένα ποιητικό κείμενο με ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο σε Κρητική διάλεκτο.
Ένα Θεατρικό έργο, υπόδειγμα δημοτικής ποίησης, απηχεί ένα βαθιά ανθρώπινο δράμα, συγκινητικό και άμεσο...
Ο ποιητής δεν επιμένει τόσο στην θρησκευτική συγκίνηση, όσο στη διαγραφή της ψυχολογίας των προσώπων. Ψυχογραφεί και ερμηνεύει, ανθρώπινους χαρακτήρες, καταστάσεις και εναλλασσόμενα ανθρώπινα συναισθήματα πόνου, πίστης ,απορίας, ελπίδας, λύπης , χαράς, λύτρωσης...
Το έργο σκηνοθέτησε ο Χρόνης Σαπουτζάκης.
Τα κουστούμια και τα σκηνικά η Αννα Χιλετζάκη.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Βαλαβάνη Βάσω
Ζορπάς Γιώργος
Ιωάννου Γιώτα
Κομνηνού Ελένη
Μαματζάκης Γιώργος
Μπέσης Παντελής
Σεβδαλή Ανθή
Φετοκάκη Πόπη
Χανιωτάκη Αριστέα
«Η Θυσία του Αβραάμ», το έργο αυτό της Κρητικής Αναγέννησης (17ος αι.) -ένα ποιητικό κείμενο, με ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, με γλωσσικές ιδιορρυθμίες λόγω της κρητικής διαλέκτου στην οποία είναι γραμμένο- αποδίδεται από ορισμένους στον Βιτσέντζο Κορνάρο, ανεβαίνει σπάνια και συνήθως αντιμετωπίζεται ως βιβλικό «μυστήριο» ή τελετουργικό δρώμενο. Πρόκειται, ωστόσο, για κανονικό θεατρικό κείμενο, υπόδειγμα λαϊκής τέχνης και ποίησης.
Οι χαρακτήρες του, με την ειλικρινή έκφραση του πόνου τους και της απορίας τους μπροστά στην επικείμενη απώλεια του παιδιού τους, με την εσωτερική τους πάλη για να αποδεχθούν τη θυσία που τους ζητάει ο Θεός, παραπέμπουν σε αληθινούς ανθρώπους και όχι σε εγκεφαλικά κατασκευάσματα.
Στην παράσταση, η ουσιαστική δράση είναι εσωτερική, λαμβάνει χώρα εντός των προσώπων. Παρακολουθούμε στην πραγματικότητα την ψυχολογική εξέλιξή τους, από την έκπληξη και τον σπαραγμό στην πλήρη αποδοχή του αναπόφευκτου. Η όψη είναι σύγχρονη και απλή. Άλλωστε, αν παρατηρήσουμε καλά, ο ποιητής της Θυσίας δεν επιδιώκει καμιά ιστορική αναπαράσταση, αντιθέτως εκσυγχρονίζει κι αυτός, μεταφέρει στον χρόνο του και την κοινωνία του μια παλιά ιστορία …
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Το μήνυμα Νικολιδάκη για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου
- Γ’Εθνική:Διευρύνεται το αρνητικό σερί του ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Προειδοποίηση Μαρουσάκη: «Αναμένονται πλημμύρες στην Κρήτη»
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες
- Μπήκε εισαγγελέας για τη χωματερή Γκίνες… στις όχθες του Γεροπόταμου