Mεσαρα: Στερεύει το νερό στο Φράγμα Φανερωμένης
“Στεγνώνει” το φράγμα Φανερωμένης στη Μεσαρά, αφού πλέον τα αποθέματά του έχουν κατέβει στα 2 εκατομμύρια κυβικά νερού, από τα 7,5 εκατομμύρια κυβικά που είχε στο ξεκίνημα του φθινοπώρου και την ίδια ώρα, πολλοί αγρότες που βρίσκονται κοντά στο φράγμα είναι αναγκασμένοι να αντλούν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου και παραγωγός ο ίδιος, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, λέγοντας πως τα αποθέματα του φράγματος έχουν ακόμα μια διάρκεια, που δε θα ξεπεράσει τα τέλη Δεκεμβρίου. Και μάλιστα, ήδη στη Μεσαρά η άντληση του νερού από τις γεωτρήσεις έχει “ρίξει” τον υδροφόρο ορίζονται σε τέτοια επίπεδα, που υπάρχει πλέον υφαλμύρωση του νερού και η κατάσταση που επικρατεί είναι πια κάτι παραπάνω από δύσκολη, μέχρι και εφιαλτική!
Η προσφορά μέχρι σήμερα του φράγματος της Φανερωμένης ήταν πολύ σημαντική, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Τσιμπραγάκη. Κι αυτό διότι τα τελευταία χρόνια η λειτουργία του φράγματος απέτρεψε τα χειρότερα για τη Μεσαρά, βοηθώντας στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, που είχε πέσει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα μέχρι τότε. Αλλά και τώρα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, η κατάσταση αρχίζει και πάλι να επιστρέφει «στα παλιά» και η ανησυχία όλων των ΤΟΕΒ της περιοχής είναι έντονη. Οι ελπίδες τους στρέφονται στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ώστε να αρχίσει και πάλι να εμπλουτίζεται το φράγμα και να προστατεύονται οι γεωτρήσεις και ο υδροφόρους ορίζοντας.
«Τα αποθέματα των 2 εκατομμυρίων ευρώ του φράγματος της Φανερωμένης είναι πολύ χαμηλά. Υποτίθεται ότι ο χειμώνας έχει ξεκινήσει και το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Παρ’ όλα αυτά και η καλοκαιρία συνεχίζεται. Και χειμώνας δε φαίνεται. Και η αρδευτική περίοδος, ενώ θα έπρεπε να έχει λήξει, εξελίσσεται κανονικά. Οι παραγωγοί ποτίζουν ελιές. Τα θερμοκήπια ποτίζονται διαρκώς. Και συνολικά οι ανάγκες της Μεσαράς σε νερό είναι 20 εκατομμύρια κυβικά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν μπορεί το φράγμα να καλύψει τις ανάγκες της Μεσαράς», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τυμπακίου, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
Όπως λέει ο ίδιος, η χωρητικότητα του φράγματος της Φανερωμένης είναι στα 17 εκατομμύρια κυβικά νερού. «Κι ενώ έχει κατέβει η στάθμη στα 2 εκατομμύρια κυβικά, αγρότες με ξηρικές εκμεταλλεύσεις, που δεν έχουν νερό από τις γεωτρήσεις, είναι αναγκασμένοι να συνεχίζουν να ποτίζουν. Και στο μεταξύ, οι γεωτρήσεις “δουλεύουν” φουλ αυτή τη στιγμή, γιατί οι ελαιοπαραγωγοί εξακολουθούν και ποτίζουν ελιές. Και βεβαίως και τα θερμοκήπια, που είναι τώρα όλα 100% σε εξέλιξη και λόγω της καλοκαιρίας, χρειάζονται παραπάνω νερό από αυτό που θα ήθελαν αν είχαμε χειμώνα.
Αυτή τη στιγμή, το φράγμα αντί να γεμίζει, αδειάζει. Δηλαδή, χρονολογικά το φράγμα τώρα έπρεπε να βάζει νερό. Να αποταμιεύει. Αντ’ αυτού, διαθέτει ακόμα νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Επειδή είναι ξηρικά που ποτίζονται από το φράγμα της Φανερωμένης, τα 2 εκατομμύρια κυβικά μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και για τον Δεκέμβριο. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζει κανείς. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», λέει στην εφημερίδα μας ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης.
«Αυτό που περιμένουμε όλοι είναι να αλλάξει το κλίμα, να αλλάξει ο καιρός, να έρθει ο χειμώνας, να σταματήσει το φράγμα να διαθέτει νερό και να αρχίσει να αποταμιεύει», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τυμπακίου, που συνεχίζει λέγοντας: «Και οι τρεις ΤΟΕΒ που εξαρτιόμαστε από το φράγμα κατά έναν βαθμό, ασφαλώς ανησυχούμε πάρα πολύ. Ακούμε για το φράγμα του Πλατύ, αλλά φράγμα Πλατύ δε βλέπουμε. Άρχισε πάλι να συζητιέται αυτό το έργο, αλλά τίποτα το ουσιαστικό. Έχω πει χιλιάδες φορές και θα το ξαναπώ ότι, αν δε βρεθεί ταμείο χρηματοδότησης, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, μην περιμένουμε τίποτα. Όλα τα άλλα είναι φούμαρα. Δεν υπάρχει τίποτα το ουσιαστικό».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς, οι παραγωγοί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δε σταματούν το πότισμα, έχοντας έτσι πλέον να αντιμετωπίσουν τόσο τον δάκο όσο και το γλοιοσπόριο, που στη Μεσαρά έχει αρχίσει να κάνει μεγάλη ζημιά, σύμφωνα με τον κ. Τσιπραγάκη.
Καταλήγοντας, ο ίδιος αναφέρει: «Ήδη η υφαλμύρωση είναι γεγονός. Από παλιά, στο κομμάτι του Κόκκινου Πύργου και όλη η παράκτια ζώνη έχει προβλήματα υφαλμύρωσης»...
Δείτε το ρεπορταζ του ΚΡΗΤΗ TV
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα-Πως θα λειτουργήσουν
- Καιρός: Νέα επιδείνωση απο το απόγευμα
- Πιο συντομα θα λειτουργήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Super League: Πρώτος και καλύτερος αποχαιρετά το 2024 ο Ολυμπιακός (hl)
Σχετικά άρθρα
- Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα στην ΚΑΠ- Σε πρώτο πλάνο και το πρόβλημα της λειψυδρίας
- Λειψυδρία:Θεριεύει στην Ελλάδα – Οι δυσοίωνες προβλέψεις και η έκκληση για ένα Blue Deal
- Πώς η κλιματική κρίση έγινε και κρίση νερού – Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα είναι αργά για όλους
- Λειψυδρία: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες – 14 δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη