Μεσαρά: Ποινική δίωξη για την έκρηξη στο ρακοκάζανο

neakriti.gr  07 October, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Ποινική δίωξη για την έκρηξη στο ρακοκάζανο

Κατηγορούμενος για κακούργημα είναι ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο οποίος πριν από περίπου τρία χρόνια είδε το οινοποιείο-ρακοκάζανο που διατηρούσε στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς να καταστρέφεται ολοκληρωτικά μετά από μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά που είχε σημειωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΚ», ο εν λόγω άνδρας κατηγορείται ότι προκάλεσε ο ίδιος την πυρκαγιά που κατέστρεψε το πανέμορφο πετρόκτιστο κτίσμα που «κοσμούσε» την εν λόγω περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε βάρος του συγκεκριμένου ατόμου ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση, από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

 

O επιχειρηματίας μετέβη την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και εμφανίστηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου συνοδευόμενος από τη συνήγορό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος ζήτησε προθεσμία, προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του για την πράξη που του αποδίδεται. Ο επιχειρηματίας έλαβε προθεσμία δύο εβδομάδων και θα παρουσιαστεί ξανά στο γραφείο της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί, ενώ δεν κρατείται.

Το επίμαχο περιστατικό, το οποίο είχε αναστατώσει την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2018. Ήταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, όταν ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε απόσταση χιλιομέτρων από το χωριό όπου βρισκόταν το οινοποιείο-ρακοκάζανο. Όπως είχαν αναφέρει τότε στην «ΚΡΗΤΗ TV» και τη «ΝΚ» ντόπιοι, από την έκρηξη προκλήθηκε ωστικό κύμα και ακολούθησε πυρκαγιά.

Η ισχύς της έκρηξης τράνταξε σπίτια

«Ήρθε πρώτα ένα δυνατό κύμα αέρα. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια μας. Με το «μπαμ» που έγινε τραντάχτηκαν τα πάντα. Τα παράθυρα άνοιξαν. Πολλές πόρτες έσπασαν», είχαν δηλώσει τότε κάτοικοι του χωριού. Όπως είχε αναφέρει στην «ΚΡΗΤΗ TV» ο - τότε - δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, ήταν τέτοια η ισχύς της έκρηξης, που τράνταξε το δικό του και άλλα σπίτια στις Μοίρες.

Επιτόπου είχαν σπεύσει έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες. Χάρη στην τάχιστη επέμβασή τους, η φωτιά δεν επεκτάθηκε εκτός των εγκαταστάσεων του οινοποιείου-ρακοκάζανου. Περίπου τέσσερις ώρες μετά, η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, με το πρώτο φως της επόμενης ημέρας αναδείχθηκε το μέγεθος της καταστροφής, αφού το οινοποιείο είχε “ισοπεδωθεί”.

Το οινοποιείο-ρακοκάζανο είχε ξεκινήσει να λειτουργεί περίπου ένα χρόνο πριν το συμβάν. Ας σημειωθεί ότι η επιχείρηση επρόκειτο να ανοίξει τις «πύλες» της για τη συγκεκριμένη χρονιά μερικά 24ωρα μετά το επίμαχο περιστατικό. Για τον λόγο αυτό είχε οργανωθεί και μια μικρή γιορτή, η οποία προφανώς ακυρώθηκε.

Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα φέρεται να είχαν γίνει εργασίες περαιτέρω εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του οινοποιείου-ρακοκάζανου, το οποίο δεχόταν επισκέψεις από μαθητές σχολείων, αλλά και τουρίστες.

Λίγα 24ωρα μετά το περιστατικό, ο - τότε - διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Μανόλης Δαμουλάκης, είχε αναφέρει: «Δεν είναι ένα απλό περιστατικό, δεν είναι ένα καθημερινό περιστατικό, όχι βέβαια ότι είναι σπάνιο. Όμως εμείς προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το «κουβάρι» συλλέγοντας κάθε στοιχείο και πληροφορίες από τον τόπο του περιστατικού, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην εξιχνίαση της αιτίας της πυρκαγιάς. Παράλληλα, παίρνουμε και καταθέσεις από μάρτυρες που είδαν ή άκουσαν οτιδήποτε. Επίσης έχουμε συλλέξει και το καταγραφικό από κλειστό κύκλωμα καταγραφής. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμα το περιεχόμενό του και θα αποσταλεί για επεξεργασία στην Αθήνα».

«Δε γνωρίζαμε για την ύπαρξη άλλου καύσιμου υλικού. Την επόμενη μέρα, βέβαια, μάθαμε από τον ιδιοκτήτη ότι υπήρχε μια δεξαμενή πετρελαίου. Κατά τη δική του δήλωση, 4-5 τόνους, με την οποία λειτουργούσε καυστήρας και για την κεντρική θέρμανση του κτηρίου, αλλά και για τη λειτουργία του καυστήρα του καζανιού», είχε προσθέσει τότε ο κ. Δαμουλάκης.

 

neakriti.gr  07 October, 2021 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα