Μεσαρά: Όταν τα όνειρα παίρνουν φωτιά….

mesaralive.gr  18 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Όταν τα όνειρα παίρνουν φωτιά….

Τελικά αν πιστέψεις στα όνειρά σου, έχεις πετύχει την υλοποίησή τους. Τα όνειρα παίρνουν φωτιά γιγαντώνονται και κατακλύζουν την πλάση ολάκερη μόνο όταν τα πιστέψεις βαθιά.

Αυτό, ως φαίνεται, έχει κάνει ένας ονειροπόλος, ρομαντικός ερευνητής, ο Μιχάλης Σπυριδάκης.

Μιλώντας μαζί του νομίζεις ότι βρίσκεται σε άλλο πεδίο, σε άλλο περιβάλλον από το πραγματικό, σε άλλους κόσμους. Ψάχνει διακαώς την αλήθεια μέσα από τα σημάδια όπως χαρακτηριστικά λέει. Συνδυάζει στοιχεία χαρτογράφησης που ο ίδιος έχει κάνει και δημιουργεί το δικό του παζλ. Μέρα με την ημέρα, χρόνο με τον χρόνο προσπαθεί μέσω της προσωπικής του έρευνας και της βοήθειας – περισσότερο ηθικής θα έλεγα φίλων καρδιακών –  να φέρνει στο φως τα κομμάτια της ιστορίας που με επιμέλεια έχουν καταχωνιαστεί στα απόκρυφα του τοπίου της Μεσαράς.

Μιλάει για το φαράγγι της Μεσαράς, για τις πόλεις τις παραλίμνιες, μιλάει για τον ταύρο Δία – Ψηλορείτη – για τη δύναμη του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης* και τις διαστάσεις του εναρμονισμένες στη σημερινή πραγματικότητα. Θεωρεί πως αν, ως άλλος Στράβωνας, μπορέσεις να καταλάβεις τα σημάδια που οι πρόγονοί σου και η ιστορία έχουν καταγράψει στο άγραφο βιβλίο της διαθήκης του καιρού και σου το έχουν αφήσει για να το ψάξεις, ως θησαυρό ανεκτίμητο του κώδικα της ύπαρξής σου, ως υπαρξιακό κώδικα, τότε λυτρώνεσαι και η αλήθεια βρίσκει το δρόμο της.

Τώρα φαίνονται άγνωστες λέξεις και νοήματα στον δικό μας επικοινωνιακό κώδικα αλλά και σε ‘κείνον των άμεσων προτεραιοτήτων, όμως συν τω χρόνω θα μας απασχολήσει σοβαρά.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης Τρίτης Στεφανιοδρομίας η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου, από την αρχαία Γόρτυνα ως τη Φαιστό, παρουσιάστηκε η΄φωτογραφική έκθεση αρχείου του Μιχάλη Σπυριδάκη που θα βρίσκεται στο χώρο του ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΣ  για εύλογο χρονικό διάστημα και φυσικά μπορεί να εκτεθεί σε όλα τα σχολεία και χωριά της περιοχής που θα το ζητήσουν και θα έχουν τον κατάλληλο χώρο για να την φιλοξενήσουν. Σ’ αυτή την προσπάθεια αρωγοί ήταν, συν τοις άλλοις,ο Μανωλιούδης Στέλιος και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

*Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης τον Ιούνιο του 2017, συνεχάρη τους φορείς που συμπράττουν από κοινού για την προβολή του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης σε διεθνές επίπεδο, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τον Περιφερειάρχη για την συνεχή στήριξη του στην διάδοση-στήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στο νησί.*[βλέπε φωτο].

Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli ‘Federico II”].

 

mesaralive.gr  18 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα