Μεσαρα: Οι υπουλες ασθένειες που «χτυπουν» στα αμπέλια
Δύο υπουλες ασθένειες εχουν κάνει την εμφάνιση τους και στη Μεσαρά.
Πρόκειται για την ευδεμίδα και το τζιτζικάκι, ενώ το ωίδιο (χολέρα) είναι μια επίσης απειλητική ασθένεια για την παραγωγή των αμπελιών.
Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών στον νομό Ηρακλείου, εξεδωσε σχετικές οδηγίες για το πότε και πού πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί
Συγκεκριμένα, για την ευδεμίδα στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου η αρμόδια υπηρεσία αναφέρει ότι στην πρώιμη ζώνη, στην ενδιάμεση (μεταξύ πρώιμης και μεσοπρώιμης) και στην κάτω Μεσαρά το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένη δραστηριότητα της 3ης γενιάς (συλλήψεις και ωοτοκίες), και καλεί τους αμπελουργούς να ψεκάσουν κατά τις ενδεικτικές ημερομηνίες επανάληψης στους νομούς Ηρακλείου-Λασιθίου, για την πρώιμη ζώνη στα σταφιδάμπελα και τα οινάμπελα, από την Τετάρτη 11 έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου.
Στην ενδιάμεση ζώνη στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και στην Κάτω Μεσαρά, σε σταφιδάμπελα και οινάμπελα από την Πέμπτη 12 μέχρι τις 14 Ιουλίου, ενώ τονίζει ότι οι προσβολές από την 3η γενιά συνδέονται με σήψεις στα σταφύλια. Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται. Για την εξέλιξη της ευδεμίδας στις υπόλοιπες περιοχές θα ενημερωθούν οι αμπελουργοί με επόμενο δελτίο.
Για τη χολέρα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ν. Ηρακλείου αναφέρει ότι «οι ρώγες είναι ευαίσθητες μέχρι το γυάλισμα, οι μίσχοι-άξονες των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή, ενώ το φύλλωμα όλη την καλλιεργητική περίοδο» και ζητάει να γίνονται συνδυασμένες επεμβάσεις με την ευδεμίδα.
Για το τζιτζικάκι τονίζεται ότι παρατηρούνται δυναμικοί πληθυσμοί σε αρκετά αμπέλια. Μετά από έλεγχο στην κάτω πλευρά των φύλλων και εφόσον διαπιστώνονται 50-100 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα, μπορεί να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την ευδεμίδα