Μεσαρά: Η δάδα του πολιτισμού φωτίζει τις τέχνες (φωτο)
Ξεφυλλίζοντας το πολύτιμο βιβλίο του Φεστιβάλ των Τεχνών του Δήμου Φαιστού διαβάζω...
Ονομάζομαι Μαρία Ντισπυράκη. Είμαι από τις όμορφες Καμάρες και μένω στους Βώρους. Τα τελευταία 7 χρόνια εργάζομαι στο δημοτικό σχολείο και είμαι μέλος της χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου Βώρων από την έναρξη της - Μάρτιος 2012.
Ετοιμάζουμε το φεστιβάλ με πολλή θετική σκέψη έπειτα από πρόσκληση του Δήμου και του κυρίου Ξηρουδάκη είμαι στη συντονιστική επιτροπή υπεύθυνη μουσικών και μαντιναδολόγων και συνεργάζομαι άριστα με τους υπεύθυνους συντονιστές στην ποίηση Μαυρουδή Μαρία εικαστικών Μαρία Βασιλάκη θεάτρου Δασκαλάκη Γιάννη και Μουσικής, Νεκταρία Δασκαλάκη. Για την συμμετοχή μου είμαι πολλή ευχαριστημένη και ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Φαιστού.
Η Μαρία Ντισπυράκη, θα ήθελε να συμπληρώσει η ταπεινότητά μου, είναι η ψυχή του Φεστιβάλ και ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος με όλους τους επιμέρους συντονιστές. Η νηφαλιότητά της αλλά και η εγκαρτέρηση όπως και η σοφία με την οποίαν αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία που τυχόν παρουσιάζεται συντελούν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας.
Ξεφυλλίζοντας τ' όμορφο τούτο βιβλίο αναθαρρεύει ο νους μου βλέποντας τη συμμετοχή της όμορφης, πολυπράγμονος και πολυτάλαντης Ύβας Κουμαντάκη. Το χαμογελαστό κορίτσι που σαν τη θωρείς, άνοιξη σου θυμίζει.
Η Ύβα Κουμαντάκη γεννήθηκε από μετανάστες γονείς στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Αγάπησε την Κρήτη μέσα από το βλέμμα των Αποδήμων Κρητικών που καθρεπτίζονταν η λαχτάρα της επιστροφής. Από πολύ μικρή ηλικία ένιωσε την ανάγκη να εκφραστεί μέσα από τη γραφή, στην αρχή απλά περνώντας τις σκέψεις της στο χαρτί και στην συνέχεια σκάρωνε με ευκολία ρίμες με τις εφηβικές της ανησυχίες.
Στο πέρασμα των χρόνων κράτησε και πέταξε πολλά. Έχοντας μια αφηγηματική διάθεση να εκφράζει με αυτό τον τρόπο τα βιώματα τόσο τα δικά της αλλά και όσων διαδραματίζονται στην καθημερινότητα μας.
Με το ραδιόφωνο δηλώνει ότι έχει μια σχέση απόλυτης εξάρτησης και πάθους. Ακούμε την φωνή της άλλωστε πάνω από 10 χρόνια στον αέρα. Η δισκογραφία την επέλεξε μιας κι εκείνη δεν γράφει ποτέ με σκοπό να μελοποιηθούν οι σκέψεις της. Δεν χρησιμοποιεί τίτλους και ρεφρέν και αποφεύγει την κατά παραγγελία γραφή.
Είναι μητέρα δυο παιδιών του Κωνσταντίνου και της Υακίνθης που για εκείνη είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.
Αναφορικά με το Φεστιβάλ το θεωρεί μεγάλη της τιμή να πάρει μέρος σ' ένα φεστιβάλ στον τόπο της που υμνεί τις τέχνες και τον πολιτισμό, δίνοντάς της την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να ξεδιπλώσει μια πτυχή της προσωπικότητάς της και της στιχουργικής της ανάγκης και ανησυχίας.
Στην επόμενη σελίδα βλέπω τη μαντιναδοξομπλιάστρα, τη γλυκόλαλη στης Κρητικής ποίησης το μετερίζι, την Χαριστή Κουκουμπεδάκη.
Η Χαριστή δίχως να το σκεφτεί γιατί απλά αγαπάει τον τόπο της και θέλει να δει να φωτίζεται μέσω του πολιτισμού, βάζει το λιθαράκι στο θεμέλιο λίθο για ν’ αναδειχθεί το Φεστιβάλ Τεχνών θεσμός στην Μεσαρά, που τόσο διψά για πολιτισμό. Είναι πρωτότυπη πρωτοβουλία του Δήμου Φαιστού και ευελπιστεί να διευρυνθεί και ν' αναδειχθεί ως αναφορά στον πολιτισμό και την Κρητική παράδοση. Για τη δική της συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαρούμενη, παρά του ότι έχει λάβει μέρος σε πάρα πολλούς διαγωνισμούς Κρητικής ποίησης και μαντινάδας, πολυβραβευμένη η ίδια, παγκρήτιας εμβέλειας.
Ο νους μου σε ταξίδια μακρινά αλάργεψε και πάλι με της μουσικής τ' ακούσματα ήρεμα κι απλά στο λιμάνι των Τεχνών κούρνιασε για να γυρίσει τις σελίδες του βιβλίου.
Γεννήθηκε το 1971 στο Ηράκλειο η Νεκταρία Δασκαλάκη. Σε ηλικία 9 χρόνων ξεκίνησε τις κλασικές σπουδές της στην κιθάρα, έπειτα στο πιάνο και σε ανώτερα θεωρητικά. Στην περιοχή της Μεσαράς δουλεύει αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο παράλληλα με τις σπουδές της. Έχοντας πάντα ευαισθησία στα πολιτιστικά θέματα της περιοχής συμμετέχει πολλά χρόνια στον Πολ. Σύλλογο Μοιρών. Το 2006 ανοίγει το μοναδικό ωδείο Κονσέρτο. Διοργανώνει για 2 χρόνια 20011- 2012 το Φεστιβάλ "Φίλιος Φθόγγος" με την πλειοψηφία των σπουδαιότερων εκφραστών της Κρητικής παράδοσης. Συμμετέχει στο Φεστιβάλ Τεχνών του Δήμου Φαιστού πιστεύοντας πως μπορεί να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι στην πολιτισμική ζωή του τόπου.
"...Ένας βοσκός μ' ομορφα κάλλη
εβρέθη σε παιδομή μεγάλη
από ντροπή να μην σε βοηθήσω
κόπο να βάλω για να σε αναστήσω".[στο ρόλο του βοσκού ο ταλαντούχος λυράρης Αλέκος Καλεμάκης].
Η φωνή της αηδόνι σου θυμίζει, η σκέψη περιδιαβαίνει σε μουσικοθεατρικά μονοπάτια με της θύμησης το καθάριο ζάλο. Συναισθήματα ίδια μελίσσια.
Η Εύα Κορνάρου με τη φωνή της - ως θεία μελωδία - σε ταξιδεύει μαζί με της λύρας της γλυκόλαλης τις κοντυλιές σε κόσμους ονειρεμένους. Η συμμετοχή της εκτός από την ίδια γεμίζει όλους μας, ιδιαίτερη χαρά.
Όπως διαβάζω στις σελίδες του βιβλίου του Φεστιβάλ Τεχνών, η πρόσκληση της έδωσε ιδιαίτερη χαρά και η συμμετοχή της στο τραγούδι έναρξης και λήξης αποτελούν για εκείνη ξεχωριστή τιμή. Εύχεται ολόψυχα το φεστιβάλ ν’ ανθίσει φέτος και να καρποφορήσει τις επόμενες χρονιές γιατί θ’ αποτελέσει εστία πολιτισμού και φώτων στην περιοχή μας. Εύχεται από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλους.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)