Μεσαρά: Ερχεται πιο δυνατό τηλεοπτικό σήμα για τους κατοίκους του κάμπου
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές χωρίς τηλεοπτικό σήμα
Κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ), το νομοσχέδιο για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών» περιοχών, από το οποίο θα επωφεληθούν οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης (ΠΕΚ) της Ελληνικής Επικράτειας. Για τον Νομό Ηρακλείου, μετά και από επιστολή του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παππά τον περασμένο Μάρτιο, περιλαμβάνονται 81 περιοχές και χωριά.
Το 2009 ξεκίνησε σταδιακά η μετάβαση από την επίγεια αναλογική τηλεοπτική εκπομπή στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή. Η ως άνω μετάβαση ολοκληρώθηκε το 2014, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία περισσότερα από 217.000 νοικοκυριά έχουν αποκλειστεί από οποιοδήποτε είδος πρόσβασης στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.
Συνοπτικά, με το νομοσχέδιο :
Οι Δήμοι, στους οποίους εντάσσονται οι περιοχές εκτός κάλυψης (ΠΕΚ) είναι υπεύθυνοι για την πιστοποίηση των μόνιμων κάτοικων ως δικαιούχων.
Η υλοποίηση του έργου μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογίες ευρυεκπομπής, όπως ενδεικτικά, η δορυφορική ευρυεκπομπή, η σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (IPTV) ή η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή
Η προβλεπόμενη παροχή των υπηρεσιών πραγματοποιείται ανά νοικοκυριό και συνίσταται στην εξασφάλιση πρόσβασης των δικαιούχων πολιτών στα προγράμματα των νομίμως λειτουργούντων / αδειοδοτημένων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, αλλά και στους νομίμως λειτουργούντες / αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και περιφερειακής εμβέλειας, εφόσον οι τελευταίοι προβάλλονται από τις πλατφόρμες του Παρόχου της επιλογής των δικαιούχων.
Η δημόσια επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτών:
α) ανέρχεται κατά ανώτατο χρηματικό όριο στα εκατόν δέκα ευρώ (110,00 €) πλέον ΦΠΑ ανά δικαιούχο νοικοκυριό,
β) χορηγείται εφάπαξ και
γ) χρησιμοποιείται μία μόνο φορά από το δικαιούχο νοικοκυριό.
Η επιλογή του τρόπου απόκτησης των υπηρεσιών του έργου, όπως και η επιλογή του Παρόχου, εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη παρεχόμενη επιχορήγηση κατά τη βούλησή τους, επιλέγοντας τον Πάροχο από τον οποίο θα τις αποκτήσουν.
Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι:
• Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση.
• Η ουσιαστική τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας και των πολιτών που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στον μόνιμο πληθυσμό τους.
• Η εξοικείωση των δικαιούχων πολιτών με τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες.
• Η ολοκλήρωση της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης της Χώρας μας, σύμφωνα με τις επιταγές και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεπώς οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και να άρουμε την άδικη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε βάρος μερίδας τον πολιτών.
Ακολουθεί η λίστα με τις περιοχές που εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση.
Δείτε επίσης
- Μπήκε εισαγγελέας για τη χωματερή Γκίνες… στις όχθες του Γεροπόταμου
- Σοβαρό τροχαίο στην Ε.Ο Τυμπακίου-Μοιρών
- Μεσαρα: Δεν έχουν τέλος οι καραβιές μεταναστών
- Η θεατρική παράσταση «Η κλεψά μας» παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού
- Δήμος Φαιστού: Η τοποθέτηση Νικολιδάκη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ