Μειώθηκε η παραγωγή του κρητικού πευκόμελου

  29 November, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μειώθηκε η παραγωγή του κρητικού πευκόμελου

Η μείωση της «μελιτοέκκρισης» στα πευκοδάση της Κρήτης οδήγησε στη μείωση της παραγωγής του μελιού από πεύκο (πευκόμελο).

Το παραπάνω πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης των προεδρείων των μελισσοκομικών συλλόγων Κρήτης, της ερευνήτριας-εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σοφία Γούναρη, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όπου όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα πευκοδάση έχει μειωθεί η «μελιτοέκκριση» με αποτέλεσμα τη μη επαρκή παραγωγή πευκόμελου.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή πευκόμελου στη Κρήτη υπερβαίνει το 60% της συνολικής παραγωγής μελιού στο νησί, ωστόσο φέτος λόγω του προβλήματος με την μειωμένη «μελιτοέκκριση» στα πεύκα, η παραγωγή του προϊόντος έχει μειωθεί δραματικά.

Στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματα αποφασίστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να αναζητηθεί επιστημονικά που οφείλεται το πρόβλημα και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στα πευκοδάση του νησιού. Το έργο που θα εκπονηθεί έχει τίτλο «Δίκτυο παρακολούθησης και ενημέρωσης των μελισσοκόμων για τις μελιτοεκκρίσεις του πεύκου της Κρήτης».

 

  29 November, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα