Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%

  23 August, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%

«Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια» δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro εν όψει της επίσκεψής του Παρίσι και της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέντευξη, η οποία συνοδεύεται από αφιέρωμα της εφημερίδας στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου «η χώρα μας γύρισε σελίδα από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή της ανάπτυξης» και απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εμπιστευτούν την Ελλάδα. «Καλώ τους επενδυτές της Γαλλίας να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις» αναφέρει.

«Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μας εξασφάλισαν την έγκριση των Ελλήνων, των ξένων επενδυτών και των αγορών. Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα για να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή τροχιά» συνεχίζει, προαναγγέλλοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί μια συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% το 2020 για τα εισοδήματα του 2019. Στη συνέχεια, το 2021 ο συντελεστής θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 20%. 
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, με τον οποίο - όπως σημειώνει - διατηρεί «μια πολύ καλή προσωπική σχέση», δηλώνει ότι επιδιώκει να εργαστεί με τον κ. Μακρόν «για τους κοινούς μας στόχους, τόσο πολιτικούς όσο και πολιτιστικούς... Για μια Ευρώπη που θα απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα όπως η κλιματική αλλαγή και θα αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κάθε πολίτη της. Μια Ευρώπη που θα εμπνέεται από το παρελθόν μας και θα εγγυάται το κοινό μας μέλλον».

Υπογραμμίζει ακόμη πως συμφωνεί με πολλά στοιχεία της ευρωπαϊκής του ατζέντας του Γάλλου προέδρου, όπως ο κοινός προϋπολογισμός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και άλλοι τομείς, όπως τα καινούρια προγράμματα Erasmus.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στα ακραία φαινόμενα που τη συνοδεύουν, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι θα προτείνει στον Γάλλο πρόεδρο «να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες, σταθερές και αναγκαίες δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις».

Ερωτηθείς για τις εντάσεις με την Τουρκία στο πεδίο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. «Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και Νατοϊκό εταίρο», τονίζει, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας». Επισημαίνει πάντως πως η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης.

Για το μεταναστευτικό τονίζεί ότι είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ε.Ε. και είναι λάθος να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα των χωρών πρώτης γραμμής, των χωρών που λόγω γεωγραφικής θέσης φέρουν εκ των πραγμάτων το βάρος της πρώτης υποδοχής. «Στη διάρκεια της κρίσης του 2015, δεν υπήρξε επαρκής ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπήρξαν χώρες, ειδικά της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες έλεγαν ότι το πρόβλημα αυτό αφορούσε μόνο τις χώρες που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» αναφέρει.

Δηλώνει ακόμη πως ο ίδιος θα επιμείνει για την ανάγκη αλλαγών στις πολιτικές ασύλου και την αναμόρφωση του καθεστώτος του Δουβλίνου. «Θα πρέπει να έχουμε ενιαίες πολιτικές χορήγησης ασύλου σε όλη την Ε.Ε.. Σε πρώτη φάση, βέβαια, επειδή αυτό δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική ως προς τη χορήγηση ασύλου και θα απλοποιήσουμε πολύ τις διαδικασίες ως προς την ταχύτητα λήψης απόφασης. Και αυτοί οι οποίοι δικαιούνται άσυλο έχουν προφανώς κάθε δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα, ενώ αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως ορίζει η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» προαναγγέλλει.

Σε σχόλιό της για τη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεκινά από τη Γαλλία ο Έλληνας πρωθυπουργός, η γαλλική εφημερίδα σημειώνει πως ο κ. Μητσοτάκης «μοιραζόμενος σε μεγάλο βαθμό το όραμα του προέδρου Μακρόν για την Ευρώπη επιθυμεί να καταστήσει την Ελλάδα χώρα ευκαιριών για τους επενδυτές».

Σε άρθρο που συνοδεύει τη συνέντευξη η Figaro σημειώνει ότι «ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη για να μπει γρήγορα η χώρα του σε αναπτυξιακή τροχιά. Θεωρεί ότι πρέπει να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας του ανοίγοντας όλα τα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων: εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, εκλογικό σύστημα και φορολογία». Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «δυο μόλις εβδομάδες μετά την εκλογή του, υιοθετήθηκαν τρία νομοσχέδια και τρία ακόμη αναμένεται να υιοθετηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου». 

 

  23 August, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα