Μεγάλος ο αριθμός των μαθητών που αναμένεται να εισαχθούν στις “πράσινες” σχολές!
Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ 13.000 μαθητές έως το 2020
Δεκατρείς χιλιάδες μαθητές θα μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άνευ εξετάσεων από το 2020, οπότε θα εφαρμοστεί το νέο εισαγωγικό σύστημα. Οι σχολές αυτές είναι οι λεγόμενες “πράσινες”, όπου οι μαθητές θα μπαίνουν μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους.
Το υπουργείο Παιδείας έχει διαμηνύσει εδώ και αρκετό καιρό πως η είσοδος στα πανεπιστήμια όλων των αποφοίτων του λυκείου μόνο με το απολυτήριο είναι εφικτή, και μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως κατά καιρούς έχουν δηλώσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Παιδείας.
Όσον αφορά τον αριθμό των εισακτέων που θα διαβούν την πόρτα των πανεπιστημίων τη φετινή χρονιά, θα ανέβει κατά περίπου 500 θέσεις και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θα διαμορφωθεί πάνω από τις 75.000.
Υπενθυμίζεται ότι, αναφορικά με το καυτό ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας, περίπου 10.000 με 13.000 υποψήφιοι θα εισαχθούν με αυτόν τον τρόπο. «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά θα εξετάζονται προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις συνέργειες εκείνων των τμημάτων των ΤΕΙ που θα μετεξελιχθούν σε ΑΕΙ, θα γίνουν στη βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων ώστε τα τμήματα αυτά να είναι πιο ανταγωνιστικά.
Την εκτίμησή του για τις λεγόμενες «πράσινες» σχολές κατέθεσε στη «Νέα Κρήτη» ο Μάνος Καζαντζάκης,πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Με τις «πράσινες» σχολές πρέπει να το δούμε. Γιατί θέλουμε να το δούμε εάν όντως υπάρξουν «πράσινες» σχολές πέρα από αυτές που ήδη είχαμε έως τώρα. Στη θετική κατεύθυνση υπήρχαν και πριν αρκετές «πράσινες» σχολές, διότι η προσφορά δεν καλυπτόταν από τη ζήτηση. Ήταν περισσότερες οι θέσεις από τους υποψήφιους. Αυτό ίσχυε και πριν. Θέλουμε να δούμε εάν θα υπάρξουν τελικά «πράσινες» σχολές με τις δέκα επιλογές που έχει ο κάθε μαθητής. Θα το δούμε την επόμενη χρονιά ως πρώτη εμπειρία και θα το συζητήσουμε. Θεωρώ πως ο αριθμός 13.000 είναι υπερβολικός και ότι θα είναι πολύ λιγότεροι».
ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Οι αλλαγές στις πανελλαδικές
Αναφερόμενος στο νέο εισαγωγικό σύστημα, ο κ. Καζαντζάκης σχολίασε: «Σίγουρα η μεγάλη αλλαγή είναι πως οι μαθητές θα έχουν μόνο 4 μαθήματα. Αρχίζει η Γ’ Λυκείου να φροντιστηριοποιείται πια και στο σχολείο, και όχι μόνο εκτός σχολείου. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τα παιδιά ως θετικό, γιατί θα ασχοληθούν μόνο με τα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις για να μπουν στο πανεπιστήμιο. Αλλά, εάν πάμε στην έννοια της γενικής γνώσης και γενικής παιδείας, αυτό προφανώς καταστρατηγείται. Ας το εκλάβει ο καθένας όπως θέλει. Δε θεωρώ ότι είναι κάτι ακραίο. Γενικά θεωρώ ότι, εάν πρέπει να πούμε τι πρέπει να αλλάξει πραγματικά για τις εξετάσεις, γιατί πρέπει να γίνει κάποια επιλογή, θα πρέπει να μειώσουμε το άγχος που προκαλούν οι εξετάσεις της Γ’ λυκείου.
Χωρίς να παρεξηγηθώ, πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις και στις προηγούμενες τάξεις. Ο μόνος τρόπος είναι να επιμεριστούν τα αποτελέσματα σε δύο ή τρεις εξετάσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να συλλέξουν μόρια από διάφορες περιόδους της ζωής τους και έτσι να είναι πιο ανώδυνη η Γ’ λυκείου, και όχι 4 μαθήματα να τα καθορίζουν όλα.
Η προφορική βαθμολογία πρέπει, από την άλλη, να φύγει από τη μέση, γιατί υπάρχουν τρομερές διαφορές από σχολείο σε σχολείο, από περιοχή σε περιοχή, και είναι σχεδόν ανέφικτο να υπάρχει μια αντικειμενική βαθμολογία για το σύνολο της χώρας».
Δείτε επίσης
- Άγιοι Δέκα Μάρτυρες: Μεγάλη γοιρτή της Ορθοδοξίας
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών