Μεγάλη ζημιά στα αμπέλια από το Νοτιά

vianntika.gr  10 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεγάλη ζημιά στα αμπέλια από το Νοτιά

Ως και το 70% φτάνουν οι ζημιές σε αμπέλια περιοχών του Νομού Ηρακλείου, τις οποίες «χτύπησε» ο νοτιάς τις προηγούμενες μέρες.


Ο Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της ΟΑΣΝΗ, αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί ζημιές στα αμπέλια των περιοχών όπου παραδοσιακά φημίζονται για την καλλιέργεια αυτή. Δεν μιλάμε για μαζικές... καταστροφικές συνέπειες, όμως υπαρχουν αμπέλια που είναι σχεδόν κατεστραμμένα.
Οπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά, υπαρχουν αμπέλια, τα οποία ήταν περισσότερο εκτεθειμένα κατά το ήμισυ και για αυτό οι ζημιές μπορεί να εχουν γίνει στη μισή παραγωγή, ενώ η άλλη μισή να είναι άθικτη.
«Σε αμπέλι που επλήγη από το νοτιά, έχουμε δει τις μισές κουρμούλες να έχουν από 30 - 40 σταφύλια, μόλις 3-4 και στο υπόλοιπο αμπέλι να μην έχουμε απώλειες», σημειώνει ο ίδιος.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη εχει ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ τις εκτιμήσεις, προκειμένου να ακολουθηθεί η απαραίτητη διαδικασία για την αποζημίωση τους.
Στη συνέχεια με αναγγελία των τοπικών δήμων, θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων από τους αγρότες στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να ξεκινήσει η ατομική εκτίμηση των ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων. 
 

 

vianntika.gr  10 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα