Μεγάλη ανησυχία για το φονικό βακτήριο!
Ανησυχία υπάρχει στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα για την εμφάνιση του βακτηρίου Xylella στις καλλιέργειες λόγω και της συνεχιζόμενης διακίνησης φυτωρίων και φυτωριακού πολλαπλασιαστικού υλικού!
Με δεδομένη την αθρόα εισαγωγή φυτωρίων αμπελιών για παράδειγμα από την Ιταλία και με την εμπειρία του παρελθόντος, που έχει δείξει ότι οι έλεγχοι από την ελληνική πλευρά δεν είναι και οι καλύτεροι δυνατοί, οι φόβοι που εκφράζονται από την πλευρά των αγροτών είναι δικαιολογημένοι, όπως σημειώνει το μέλος της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
Ανησυχούν ότι δε θα δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το θανατηφόρο βακτήριο που έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα έρθει κάποια στιγμή και στην Κρήτη.
Είναι ένα θέμα που δεν έχει πάψει να απασχολεί ως ενδεχόμενο τους παραγωγούς, που βλέπουν ότι μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί στην Ιταλία και την Ισπανία, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες κατά κύριο λόγο.
Αποτέλεσμα αυτών των κρουσμάτων και ειδικά των τελευταίων που έχουν σημειωθεί στην Ιβηρική Χερσόνησο, να έχουμε μια κινητοποίηση εκ νέου των φορέων!
Tον κώδωνα του κινδύνου μάλιστα κρούει με πρόσφατη ανακοίνωση του ο Ελληνικός σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων φυτικού υλικού σχετικά με τον κίνδυνο για είσοδο στη χώρα του βακτηρίου Xylella από εισαγωγές.
Οι αρμόδιοι του ελληνικού συνδέσμου προειδοποιούν επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσο έλεγχο όλων των εν δυνάμει ξενιστών και έλεγχο των ατόμων που έχουν δυνατότητα να εισάγουν φυτικό υλικό στη χώρα.
Συνιστούν ακόμη και την λήψη πιστοποίησης καθώς και την εκπαίδευση των γεωπόνων των φυτωρίων με ταυτόχρονη θέσπιση Ελληνικού Σήματος ποιότητας.
Όπως λένε τα μέλη του Συνδέσμου η χώρα μας είναι η μόνη Ευρωπαϊκή Μεσογειακή χώρα καθαρή από Xylella, όμως αν δεν λάβουμε άμεσα αυστηρά μέτρα θα ακολουθήσουμε την μοίρα της Ιταλίας και ολόκληρες επαρχίες θα εξαφανιστούν από τον ελαιοκομικό χάρτη! Η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η xylella στην Ελλάδα είναι ανυπολόγιστη.
Σε περίπτωση εμφάνισης σε ένα σημείο, αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χλμ καταστρέφοντας όχι μόνο του επαγγελματίες παραγωγούς αλλά χωριά ολόκληρα! Η ελαιοπαραγωγή της χώρας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δις, η αμπελουργία, η ανθοκομία και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες που μπορούν να προσβληθούν με 1 δις.
Για αυτό και οι παραγωγοί ανησυχούν, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται από το φονικό βακτήριο...
Δείτε επίσης
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
- Δήμος Γόρτυνας: Ενημερωτική συνάντηση για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή
- Δήμος Φαιστού : «Δώσε Φωνή, Σπάσε τον Κύκλο της Βίας»
- Δήμος Φαιστού: Εντείνεται ο προβληματισμός για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων