Mεγάλες οι διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού στην Κρήτη

  24 November, 2023 ΑΡΘΡΑ
Mεγάλες οι διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού στην Κρήτη

Στη διάρκεια σχολικής εκδρομής και χωρίς κανείς να ξέρει τι προηγήθηκε, ήρθαν στα χέρια δύο αγόρια από δύο διαφορετικά σχολεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο περιστατικό βίας μεταξύ εφήβων, αφορούσε έναν ανήλικο με αυτισμό που δέχθηκε χτυπήματα από ένα μεγαλύτερο αγόρι επίσης ανήλικο.

Αν και η οικογένεια του παιδιού δεν θέλησε να κάνει μήνυση, στο σχολείο του μεγαλύτερου παιδιού που έγινε συμβούλιο, αποφασίστηκε η διήμερη αποβολή του, με την σχολική κοινότητα για μία ακόμη φορά να έρχεται αντιμέτωπη με ένα περιστατικό βίας, από τα επαναλαμβανόμενα που σημειώνονται και στα σχολεία της Κρήτης.

Σύμφωνα πάντως με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, η Κρήτη ως Περιφέρεια καταλαμβάνει ποσοστό 22,9% που είναι το μικρότερο ποσοστό από τις περιφέρειες της χώρας σε ότι αφορά τους μαθητές που έχουν βιώσει σχολικό εκφοβισμό, την ώρα που στην Πελοπόννησο αυτό φτάνει το 48% και στη Δυτική Μακεδονία το 40%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, συνολικά στη χώρα τα ποσοστά δείχνουν ότι τρεις στους 10 μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023 υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού, με μέλος της ερευνητικής ομάδας, να σημειώνει ότι το ξεχωριστό σημείο της έρευνας ήταν η σύνδεση της βίας στα σχολεία, με τη φτώχεια , την εθνικότητα και την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με την κ. Λεριού ένα παιδί από φτωχή οικογένεια, μονογονεϊκή και με καταγωγή από άλλη χώρα είναι συχνά πιο πιθανό να δεχθεί τη βία.

Σε ότι αφορά πάντως τα χαμηλά ποσοστά της Κρήτης, όπως επισημάνθηκε, πιθανά οφείλονται στο ότι πολλά περιστατικά βίας δεν δηλώνονται ποτέ.

Επιπλέον στοιχείο όπως επισημάνθηκε από τους ερευνητές είναι και η σύνδεση του χαμηλού ποσοστού με το επίσης χαμηλότερο σε σχέση με άλλες περιφέρειες ποσοστό φτώχειας που καταγράφει η Κρήτη.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ TV

 

  24 November, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα