Με το πόδι στο φρένο για τα 12 μίλια

  29 November, 2022 ΑΡΘΡΑ
Με το πόδι στο φρένο για τα 12 μίλια

«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε» δήλωνε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 20 Ιανουαρίου 2021, όταν ψηφιζόταν η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Με την Αθήνα να προχωρεί σε συμφωνίες και κλείσιμο εκκρεμοτήτων υπό την πίεση της τουρκικής προκλητικότητας, στη σκιά του ταραχώδους 2020 και του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Ηδη από τις αρχές του 2021 πληροφορίες ήθελαν τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ να έχουν ήδη ξεκινήσει από τότε τις εργασίες και τις μελέτες για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των γραμμών βάσης νότια – σίγουρα, ίσως και ανατολικά – της Κρήτης. Με τον Νίκο Δένδια καθώς και τον Πρωθυπουργό να δίνουν έμφαση στη δυνατότητα της Αθήνας να προχωρήσει στην επέκταση όπου αποφασίσει και να μη θέλουν να περιορίσουν τη συζήτηση στην Κρήτη.

Το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη επανήλθε με την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού μνημονίου για τους υδρογονάνθρακες. Με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο να θέτει εμφαντικά το ζήτημα, στο πλαίσιο της πρότασης της Κουμουνδούρου, όσον αφορά την αντίδραση στις μεθοδεύσεις της Αγκυρας στην περιοχή. Ωστόσο για το Μέγαρο Μαξίμου, περισσότερο, και με το ΥΠΕΞ να ακολουθεί, το θέμα της Κρήτης αυτή την περίοδο δεν μοιάζει τόσο απλό.

Ανώτατες πηγές του ΥΠΕΞ εξηγούσαν στα «ΝΕΑ» τις ημέρες της επεισοδιακής επίσκεψης Δένδια στη Λιβύη ότι το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη σε επίπεδο τεχνικής προετοιμασίας είναι σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο, επέμεναν ωστόσο σε αυτό που είχε πει και δημόσια ο ΥΠΕΞ, ότι η απόφαση είναι πολιτική. Και θα ληφθεί όταν θα θεωρηθεί ότι συμφέρει τη χώρα.

Για την Αθήνα είναι κρίσιμο, όπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, να μη θεωρηθεί ότι λαμβάνει μία τέτοια απόφαση ως αντίδραση απέναντι στις τουρκικές πιέσεις, αλλά να διατηρήσει και τις ισορροπίες με τους συμμάχους της στην περιοχή. Αφού η επέκταση δεν θα ήθελαν να χαρακτηριστεί κίνηση η οποία συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, προκαλώντας περεταίρω εντάσεις. Και κυρίως όσον αφορά τα ανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα πάντα με το αφήγημα της κυβέρνησης.

Συνέργειες

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά θέλει να επιμείνει στη δυνατότητα που έχει αναπτύξει μέσω και των στρατηγικών συμμαχιών και συνεργασιών της να συνάπτει συμφωνίες με τους γείτονές της στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο ίδιο πλαίσιο και οι συνέργειες σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και το ΥΠΕΞ να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στην αμυντική διπλωματία.

Επισημαίνεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η άσκηση «Μέδουσα 12», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ενώ είχε υπογραφεί η νέα συμφωνία για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης Αθήνας – Καΐρου από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αιγύπτιο ομόλογό του, παρουσία τόσο του ΥΠΕΞ όσο και του ΑΝΥΠΕΞ.

Στο ίδιο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις 10 Οκτωβρίου έως και τις 25 Νοεμβρίου η Ελλάδα συμμετείχε με τρία μαχητικά Mirrage 2000-5 στη διακρατική συνεκπαίδευση με την επωνυμία «Advanced Tactical Leadership Course (ATCL) No 32 UAE», η οποία διοργανώθηκε από την πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ.

Ενώ τα δικά της μηνύματα έστειλε η συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων με μονάδες της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 του γαλλικού αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ιονίου, ανατολικά και νότια της Πελοποννήσου και νοτίως της Κρήτης, που επίσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Με τη συνεργασία Αθήνας – Παρισιού να χαρακτηρίζεται στρατηγική.

Τον δικό της συμβολισμό για την αναβάθμιση της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ έχει και η μεταστάθμευση για έναν χρόνο από τις 12 Νοεμβρίου στη βάση της Λάρισας των οκτώ αμερικανικών UAV MQ-9 REAPER στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ (MDCA).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  29 November, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα