Με στοιχεία «φωτιά» που επικαλούνται, Αστρίτσι και Αλάγνι λένε «όχι» στη Βιομάζα

mesaralive.gr  11 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ
Με στοιχεία «φωτιά» που επικαλούνται, Αστρίτσι και Αλάγνι λένε «όχι» στη Βιομάζα

Φωτο:agroenergy.gr

Με στοιχεία «φωτιά» που περιλαμβάνονται στην αρνητική τους γνωμοδότηση, τα Τοπικά Συμβούλια Αστριτσίου και Αλαγνίου μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, λένε βροντερό «ΌΧΙ» στην εγκατάσταση εργοστασίου Βιομάζας στην περιοχή.

Τα δύο Τοπικά Συμβούλια με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Αστριτσίου και Αλαγνίου, μετά από αίτηση εταιρείας που επιθυμεί να εγκαταστήσει εργοστάσιο Βιομάζας στην περιοχή, συνεδρίασαν και αποφάσισαν να τηρήσουν αρνητική στάση όσον αφορά την ίδρυση και εγκατάσταση μιας τέτοιας επένδυσης και να παραστούν σε κάθε συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα παραπάνω αναφέρει  μιλώντας στο mesaralive.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αστριτσίου κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης, ο οποίος τονίζει  «η έγγραφη αρνητική γνώμη των φορέων Αστριτσίου και Αλαγνίου έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ μαζί με τον  κ. Γιώργο Σερέτη πρόεδρο  του Αλαγνίου, συναντηθήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας – Περιβάλλοντος  κ. Νίκο Καλογερή, την Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας κ. Βιργινία Μανασάκη και τους παραδώσαμε την αρνητική απόφασή  μας ως τοπικοί φορείς καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό».

Σημειώνεται ότι το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών Αστερουσίων, όπου υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση για την ίδρυση εργοστασίου Βιομάζας στην περιοχή. 

«Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανώλη Κοκοσάλη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο για την αρνητική γνωμοδότηση στην εγκατάσταση εργοστασίου Βιομάζας» λέει ο κ. Γαρεφαλάκης προσθέτοντας «η αρνητική απόφαση των τοπικών φορέων Αστριτσίου και Αλαγνίου έχει κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσιών κ. Μανώλη Κοκοσάλη και στον Αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Πασπαράκη, καθώς και στην Διεύθυνση Βιομηχανίας και Ανάπτυξης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον ΓΓ της Αποκεντρωμένης και στη Διεύθυνση  Π.Ε.Χ.Ω.Σ. , στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, καθώς και στη Διεύθυνση Υγιεινής και στο Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου».

Από τα όσα περιγράφουν πάντως οι τοπικοί φορείς στο έγγραφό τους, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι αρνητικοί,  δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των αδειών των ελαιουργείων της περιοχής, αφού γίνεται λόγος για ρύπανση, όχληση,  κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.

Επίσης από τις αναφορές των τοπικών φορέων, τίθεται  και μια εξίσου σημαντική διάσταση του προβλήματος  που αφορά τον κίνδυνο που ελλοχεύει  για την μόλυνση  γεωτρήσεων ύδρευσης από τις οποίες υδρεύονται τα περισσότερα χωριά της ΔΕ Καζαντζάκη, καθώς και άρδευσης απ΄ όπου ποτίζεται το Αστρίτσι και όχι μόνο…

 

Γιατί λένε όχι….

Οι λόγοι για τους οποίους οι τοπικοί φορείς του Αστριτσίου και του Αλαγνίου λένε όχι στην εγκατάσταση εργοστασίου Βιομάζας στην περιοχή είναι πολλοί και αναφέρονται στην απόφαση των δύο τοπικών συμβουλίων και τον πολιτιστικών συλλόγων. Ο πρόεδρος του Αστριτσίου κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης αναφέρει μερικούς:

«-Δεν υπάρχει άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο για την λειτουργία ΒΙΟΠΑ στην περιοχή - η συγκεκριμένη εταιρεία ρυπαίνει κατ ’ εξακολούθηση την περιοχή με κατσιγάρους. Μάλιστα έχει κάνει παράβαση και αντί τριφασική βγάζει διφασική τη λεγόμενη πούλπα την οποία ρίχνει στους αγρούς - ο κατσίγαρος είναι σε ανοιχτές εδαφοδεξαμενές χωρίς να γίνεται ασβεστοποίηση.

Οι δεξαμενές βρίσκονται πλησίον της εθνικής οδού, όπου υπάρχουν και καλλιέργειες. Από εκεί περνά πολύς κόσμος και είναι διαρκής ο κίνδυνος να πέσει μέσα στις δεξαμενές κάποιος καλλιεργητής ή κάποιο μικρό παιδί

- Τρομερή ρύπανση στο περιβάλλον

- Στην περιοχή, λόγω του υδροφόρου ορίζοντα και του φαραγγιού,  υπάρχουν πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται τα περισσότερα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Ν. Καζαντζάκη και συγκεκριμένα από την Κάτω Βρύση και τον Άγιο Νικόλαο.

- Υπάρχει γεώτρηση άρδευσης που ποτίζει το Αστρίτσι

- Το Αστρίτσι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τη δυσοσμία από τον κατσίγαρο.

Όταν φυσάει νοτιάς το χωριό βρίσκεται στα 950μ. και όλη η δυσοσμία του κατσίγαρου έρχεται στον οικισμό με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κλειδώνονται στα σπίτια τους και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να υποφέρουν» λέει ο κ. Γαρεφαλάκης εξηγώντας γιατί οι τοπικοί φορείς είναι κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή.

 

 

 

 

 

.

 

mesaralive.gr  11 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ