Με “ορμητήριο” το Τυμπάκι, ισραηλινό drone θα περιπολεί στο Αιγαίο

  08 July, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Με “ορμητήριο” το Τυμπάκι, ισραηλινό drone θα περιπολεί στο Αιγαίο

Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί από σήμερα και για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο, με "ορμητήριο" την Κρήτη. Πρόκειται για drone τύπου HERON της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI), το οποίο μίσθωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex αντί 6 εκατ. ευρώ, επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού, και θα μεταφέρει εικόνα στους θαλάμους επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Frontex, στη Βαρσοβία.
Στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου για την παρουσίαση του αεροσκάφους βρέθηκαν η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Frontex, Αϊγια Καλνάγια και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ισραηλινό drone έχει αυτονομία 16 ωρών και θα περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης και δευτερευόντως στο Ιόνιο. 
Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών με μετανάστες που κινούνται στην ανοικτή θάλασσα, μεταφέροντας δεκάδες ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι η εναέρια επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης ενδεχομένως να οδηγήσει και στον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν ναρκωτικά.

 

  08 July, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα