Με βήμα ταχύ προς την απαγόρευση κυκλοφορίας

  22 March, 2020 ΑΡΘΡΑ
Με βήμα ταχύ προς την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οργή στο Μαξίμου για την εγκληματική ανευθυνότητα ορισμένων

Όλο και πιο κοντά φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο ανακοινώσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, με απαγόρευση και της κυκλοφορίας, πέρα από τις απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με έκδηλο εκνευρισμό πολλούς πολίτες να συνεχίζουν να πορεύονται «χαλαροί» και με πρόδηλη αμεριμνησία, σαν να μην υπάρχουν καθημερινά εκατόμβες νεκρών στη γειτονική μας Ιταλία.

Το Σαββατοκύριακο ήταν ένα crash test για τους πολίτες. Και μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των ειδικών και των αρμοδίων και να έχει περιορίσει τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες, πολλοί, όμως, συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα να κάνουν βόλτες, να συναντούν φίλους τους σε εξωτερικούς χώρους ή και να ταξιδεύουν. Και μπορεί από χθες το πρωί να ισχύει το απαγορευτικό απόπλου προς τα νησιά της χώρας για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, η κίνηση στις εθνικές οδούς, όμως, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό. Και αυτό γιατί τα νούμερα μπορεί να μην είναι θεαματικά, δεν δικαιολογούνται, όμως, και πάλι με βάση τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνουν καθημερινά ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά και σειρά άλλων κυβερνητικών στελεχών. 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί, άλλωστε, ήταν και η έκδηλη συγκίνηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη χθεσινή ενημέρωση, όταν η φωνή του «έσπασε» τη στιγμή που αναφέρθηκε στην πρόνοια που λαμβάνεται για τους πιο ηλικιωμένους, «τις μανάδες και τους πατεράδες μας», όπως είπε. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο λυγμός που έπνιξε ο κ. Τσιόδρας πρέπει να εκληφθεί ως μια ύστατη προειδοποίηση και να μην καταγραφεί απλώς ως μια στιγμή αδυναμίας του επικεφαλής της ομάδας των λοιμωξιολόγουν που χαράσσουν την επιδημιολογική στρατηγική. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, από τη στιγμή που μια, έστω μικρή, μερίδα πολιτών συνεχίζει να μην ακολουθεί τις οδηγίες. Κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει, άλλωστε, από την Πέμπτη ότι ένα μενού επιλογών είναι πάνω στο τραπέζι. Εφόσον ισχύσει έτι αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας, τότε η Αστυνομία θα βγει στους δρόμους και θα ελέγχει αυστηρά όσους κυκλοφορούν, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν έχουν λόγο να βρίσκονται εκτός του σπιτιού τους. Μάλιστα, στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν ήδη γίνει συσκέψεις για την κατάρτιση σχετικού επιχειρησιακού σχεδίου, ενώ, σε δεύτερο χρόνο, μπορούν να εξεταστούν και σχέδια που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, δε, θεωρείται άκρως πιθανό και το σενάριο της αναστολής των πτήσεων από και προς Ελλάδα που, εν τέλει, δεν ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Βούληση της κυβέρνησης, άλλωστε, όπως διαμηνύουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι η χώρα να βρεθεί «μπροστά από την καμπύλη» και να περάσει όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται το «πικ» της επιδημίας που αναμένεται κατά τα μέσα Απριλίου. Αν, όμως, δεν ισχύσει ο αυστηρός κατ’ οίκον αυτοπεριορισμός, τότε αυτό δεν θα είναι εφικτό. 

 

  22 March, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα