Mαζεύουν τα κομμάτια τους Σάμος και Σμύρνη
Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους – Στον «χορό» των μετασεισμών το νησί
Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν Ελληνες και Τούρκοι, μετά τον μεγάλο χθεσινό σεισμό των 6,7 Ρϊχτερ που χτύπησε τις δύο χώρες. Δύο νεκρά παιδιά στη Σάμο και περισσότεροι από 20 στην Σμύρνη (που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων) είναι ο τραγικός απολογισμός. Δεκάδες σπίτια στο ελληνικό νησί αλλά και εκατοντάδες στην τουρκική πόλη, έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
Χθες, νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, οι οποίοι μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί το μεσημέρι της Παρασκευής και τους συνεχείς μετασεισμούς που ακολούθησαν, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα δύσκολη μέρα σε ένα νησί ρημαγμένο από τον Εγκέλαδο και το τσουνάμι που ακολούθησε.
Η Σάμος θρηνεί για τα δύο παιδιά της και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της από τις απίστευτες καταστροφές που προκάλεσε τόσο η ίδια η σεισμική δόνηση, όσο και τα τρία μικρά τσουνάμι που ακολούθησαν μετά από αυτήν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο Βαθύ.
Από τα συντρίμμια των κτιρίων και τις λάσπες που άφησε το τσουνάμι, οι κάτοικοι του νησιού θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Στο «πόδι», εξάλλου, τους κρατούνε οι συνεχείς μετασεισμοί, οι οποίοι επιτείνουν τον κίνδυνο να καταρρεύσουν και άλλα κτίρια, ακόμα και αν δεν φαίνεται ότι έχουν ζημιές – όπως αυτό που καταπλάκωσε τους δύο μαθητές, αρκετές ώρες μετά τη σεισμική δόνηση.
Δυστυχώς τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στις οικογένειες των δύο παιδιών που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους. Οι σκέψεις βρίσκονται και στη Σμύρνη καθώς εκεί το δράμα μεγαλώνει ώρα με την ώρα.
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν από την πρώτη στιγμή μάχη με το χρόνο προκειμένου να βρουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων. Στις πληγείσες περιοχές έχουν σπεύσει διασώστες που ξεπερνούν τις 3.000 σε αριθμό, αλλά και απλοί άνθρωποι, που καταβάλουν τεράστια προσπάθεια.
Η τουρκική Υπηρεσία Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι στα νοσοκομεία της Σμύρνης έχουν διακομιστεί συνολικά 786 τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από δέκα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Την ίδια ώρα, από την ισχυρή δόνηση έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τουλάχιστον 17 κτίρια.
Οι νεκροί που είχαν επιβεβαιωθεί χθες τα μεσάνυχτα ήταν 20, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι περισσότεροι και μέσα στην ημέρα θα φανεί το μέγεθος της τραγωδίας.
Ήταν λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεων των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα, η σφοδρότητα του σεισμού είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί για το Σάββατο το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα, καθώς και η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κοροναϊό.
Ο σεισμός, που ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και επίκεντρο βόρεια της Σάμου έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο νησί, ενώ απέναντι στα τουρκικά παράλια και ειδικά στη Σμύρνη η κατάσταση λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας, καθώς δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πέρα από τα δύο παιδιά 17 και 15 ετών που έχασαν τη ζωή τους, εννέα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Σάμο. Καταγράφηκαν επίσης καταρρεύσεις παλαιών κτιρίων, ενώ ζημιές καταγράφηκαν και στο λιμάνι στο Βαθύ.
Πώς πέρασαν το βράδυ οι κάτοικοι
Ο«χορός» των μετασεισμών κρατάει ανάστατους τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους κλήθηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, σε δρόμους, πάρκα και πλατείες.
Oι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η περιοχή της Σάμου θα βρίσκεται στον «χορό» των Ρίχτερ για αρκετές μέρες, με πολλούς και πιθανώς επικίνδυνους μετασεισμούς να χτυπούν το νησί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα κτίρια – ακόμα και αυτά που δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.. Οι ισχυροί μετασεισμοί είναι και αυτοί με τη σειρά τους να προκαλέσουν τσουνάμι σαν αυτό που πλημμύρισε το Βαθύ.
Αναμένονται πολλοί και ισχυροί μετασεισμοί
Όλοι οι σεισμολόγοι συμφωνούν ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί και σε τόσο μικρό εστιακό βάθος φέρνουν συνήθως συχνούς και ισχυρούς μετασεισμούς.
«Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα και αυτό με προβληματίζει γιατί θα έχουμε σίγουρα μια πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία με πολύ μεγάλους μετασεισμούς», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών.
«Μιλάμε για ένα σεισμό ο οποίος είναι της τάξης του 7, ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο. Όμως πρακτικός αδύνατο ένας σεισμός της τάξης του 7 να μην έχει μια πλούσια ακολουθία με σημαντικούς μετασεισμούς οι οποίοι μπορεί να φτάνουν του μεγέθους του 6», λέει ο Κώστας Παπαζάχος, σεισμολόγος.
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως δεν τους εξέπληξε ο σεισμός, καθώς το ρήγμα από τον οποίο προήλθε είναι γνωστό και έχει δώσει ξανά μεγάλους σεισμούς.
«Δεν είναι απαραίτητο όλοι οι ισχυροί σεισμοί να έχουν την ίδια ακολουθία. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πιο καθαρό μετά από μια – δυο ημέρες», σημείωσε ο Βασίλης Καρακώστας, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Δείτε επίσης
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
- Άγιοι Δέκα Μάρτυρες: Μεγάλη γοιρτή της Ορθοδοξίας
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Σχετικά άρθρα
- Δεν θα περιμένουμε πάρα πολύ καιρό - Τούρκος σεισμολόγος προειδοποιεί για σεισμό έως και 7,6 Ρίχτερ
- Ισχυρός σεισμός στην Αστυπάλαια- αισθητός και στη Μεσαρά
- Γ. Παπαδόπουλος: Ηχηρή προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα
- Νέα εκδοχή για τον σεισμό του 365 μ.Χ. στην Κρήτη
- Συνεχίζει το έργο διάσωσης στην Τουρκία η ελληνική ΕΜΑΚ - Ξεπέρασαν τους 11.200 οι νεκροί