Μαζέψανε και φέτος τις Ασκελετούρες! (φωτο)

mesaralive.gr  01 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Μαζέψανε και φέτος τις Ασκελετούρες! (φωτο)

Σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, από τη Μεσαρά ως του Κοκκίνη Χάνι και αλλού βγήκαν οι πολίτες για να μαζέψουν ασκελετούρες!

Η ασκελετούρα γνωστή και ως μεγαλοκρέμυδο είναι ένα άγριο φυτό της Κρήτης. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.

Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν την ασκελετούρα στα σπίτια τους. Η καλή χέρα είναι ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο της δυτικής Κρήτης.

Σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί. Έτσι και ο κ. Γιώργος Μαλτεζάκης βγήκε και μάζεψε την ασκελετουρα

«Τηρώντας (από τον 6ο αιώνα) ένα ΑΡΧΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ, κάθε Πρωτοχρονιά φέρουμε στα σπίτια μας την ασκελλοτούρα, την οποία διατηρούμε καθ’ όλη τα διάρκεια της χρονιάς, αφού σύμφωνα με τα παρατηρήματα των προγόνων μας έτσι θέτουμε φραγμό στο κακό μάτι και τη γλωσσοφαγιά»

Η ασκελετούρα 

Αγιοβασιλίτσα ονομάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας το φυτό με το επίσημο όνομα Oυργινία η θαλάσσια (Urginea maritima). Ονομάζεται επίσης και «σκυλοκρομύδα», «μποτσίκι» ή «ασκύλα».

Το όνομά του το οφείλει από το έθιμο να κρεμιέται ανήμερα την Πρωτοχρονιά πάνω από τις θύρες, τα παράθυρα ή στα μπαλκόνια των οικιών. Συμβολίζει το «ξανάνιωμα» επειδή δεν χρειάζεται νερό για να βλαστήσει ούτε και να φυτευτεί. Άλλη ονομασία είναι μπότσικα,ασκελετούρα και άλλες .Η αγιοβασιλίτσα φυτρώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι 1200 περίπου μέτρα συνήθως σε ηλιαζόμενα ,βραχώδη εδάφη με λιγοστή υγρασία και σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί και που έχουν υποστεί ερημοποίηση. Η αγιοβασιλίτσα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με βολβούς που παράγει το μητρικό φυτό.Όμως αρκετοί πληθυσμοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μαζέματος τόσο από νοικοκυρές όσο και από μικροπωλητές για να πουλήσουν την περίοδο της πρωτοχρονιάς. Οι αρχάιοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν τη σκίλλα ως σύμβολο της αναγέννησης.

 

mesaralive.gr  01 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα