Μάθε τα πάντα για την αρτηριακή πίεση: πώς θα τη μειώσεις και πώς σε επηρεάζει;

mesaralive  16 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Μάθε τα πάντα για την αρτηριακή πίεση: πώς θα τη μειώσεις και πώς σε επηρεάζει;

Φωτο:preventionearlydetection.blogspot.com

Έχεις ακούσει πολλές φορές να λένε μου ανέβηκε η πίεση ή η πίεσή μου χτύπησε κόκκινο και σίγουρα το έχεις νιώσει κι εσύ η ίδια, όταν ο προϊστάμενός σου σε κατηγορεί άδικα, όταν τσακώνεσαι με το σύντροφό σου και γενικότερα σε καταστάσεις έντονου εκνευρισμού, θυμού και ψυχικής πίεσης.

Έχεις σκεφτεί, όμως, ότι μπορεί να μην είναι μια απλή έκφραση και η πίεσή σου όντως να ανεβαίνει ανησυχητικά;

Ανατομία της... πίεσης

Η δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς κυκλοφορεί με πίεση μέσα στο σώμα μας, είναι η αρτηριακή πίεση.

Μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg), χωρίζεται σε συστολική και διαστολική και καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ., 130/90. Ο μεγαλύτερος είναι η συστολική πίεση (η μεγάλη) και ο μικρότερος η διαστολική (η μικρή).

Η πρώτη ασκείται στις αρτηρίες, όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα στα όργανα του σώματος μέσω των αρτηριών, ενώ η δεύτερη παρατηρείται, όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να παρατηρήσεις αυξομειώσεις της πίεσης, π.χ., υψηλότερη το πρωί απ΄ ό,τι το βράδυ, μετά τη γυμναστική, στο απότομο κρύο, την ώρα που πίνεις καφέ και καπνίζεις ή κατά τη διάρκεια ενός καβγά, αλλά αυτό δε χρειάζεται να σε ανησυχεί.

Εάν, όμως, διαπιστώσεις ότι η πίεσή σας είναι σταθερά υψηλή, ξεπερνώντας τα φυσιολογικά επίπεδα, τότε μάλλον η υπέρταση σου... χτυπά την πόρτα και μαζί της οι κίνδυνοι που εγκυμονεί.

Λόγω του ότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα, για να την αντιληφθείις θα πρέπει να τη μετρήσεις με πιεσόμετρο. Έχε υπόψη σου ότι αν εμφανιστεί, θα πάρει χαρακτήρα χρόνιας κατάστασης.

Οι συχνές αιτίες της υπέρτασης

Η υπέρταση μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της παίζουν και διάφορες παράμετροι, οι οποίες θα πρέπει να αναλογιστείς αν ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής σου, προκειμένου να βρεις τι μπορεί να προκάλεσε αυτή την κατάσταση.

Το κάπνισμα, για παράδειγμα, όπως και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, μαζί με την παχυσαρκία, το άγχος, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση κεκορεσμένου λίπους και νατρίου.

Ακόμη, ρόλο παίζει και το φύλο, αφού έχει παρατηρηθεί ότι πριν από την ηλικία των 50 η υπέρταση παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, μετά όμως την εμμηνόπαυση και την ηλικία των 50-55 ετών οι γυναίκες με υπέρταση ξεπερνούν το ποσοστό των ανδρών.

Γιατί πρέπει να ρίξεις την πίεση

Για κάθε 20 mmHg αύξησης της συστολικής και 10 mmHg αύξησης της διαστολικής, πρέπει να γνωρίζεις ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα, καθώς η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιου είδους επεισόδια.

Αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο για νεφρικές βλάβες, καρδιακή ανεπάρκεια, απόφραξη των αρτηριών των ποδιών κ.ά., ενώ σε συνδυασμό με την παρουσία άλλων παραγόντων, όπως η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού νοσήματος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Άλλαξε τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τους κινδύνους

Όπως ήδη θα γνωρίζεις, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής επιβαρύνει την υγεία σου, αυξάνοντας τους κινδύνους που προκαλούνται από την υπέρταση.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ; Η θεραπεία της υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα που θα σου συστήσει ο γιατρός σου και θα είναι τα κατάλληλα για εσένα.

Μην επιχειρήσεις ποτέ να πάρετε τα φάρμακα που παίρνει και κάποιος γνωστός σου για την υπέρταση, χωρίς να επισκεφτείς πρώτα το γιατρό σου.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι αλλαγές που πρέπει να επιφέρεις στον τρόπο ζωής σου, έτσι ώστε ο συνδυασμός και των δύο να φέρουν τα κατάλληλα αποτελέσματα.

Πάρε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί και φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προσέξεις καθημερινά.

- Μη βάζεις επιπλέον αλάτι στα φαγητά και περιόρισε την κατανάλωση έτοιμων φαγητών, καθώς περιέχουν ήδη πολύ αλάτι.

- Πρόσεξε πόσο αλκοόλ καταναλώνεις ημερησίως. Όχι πάνω από 1-2 για τις γυναίκες και 2-3 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες.

- Προσπάθησε να διατηρείς φυσιολογικό βάρος.

Ένταξε στη διατροφή σου περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε κάλιο.

Το κάλιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που κάνει το σώμα μας να αποβάλλει το υπερβάλλον αλάτι, διαστέλλοντας τα αγγεία και βοηθώντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Σύμφωνα με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθημερινή πρόσληψη σε κάλιο πρέπει να φτάνει τα 3.100 mg, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να το αποθηκεύσει, γι΄ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, πουλερικά, συκώτι και γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να λαμβάνεις τις απαραίτητες ποσότητες.

Μία μπανάνα περιέχει 358 mg καλίου, 1 ντομάτα 201 mg, 1 ποτήρι γάλα 300 mg και 100 γραμμάρια σολομού 455 mg.

 - Ασκήσου! Προτίμησε, όμως, άσκηση ήπιας μορφής και θυμήσου ότι τα μεγάλα βάρη μπορεί να αυξήσουν απότομα την πίεση.

- Μην αφήνεις το άγχος και το στρες να σας καταβάλλουν. Δες τα πράγματα πιο χαλαρά και ασχολήσου με πράγματα και δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε ξεκουράζουν.

Εάν καπνίζεις και δεν μπορείς να το κόψεις, φρόντισε τουλάχιστον να το περιορίσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πιεστικές απορίες; Λύσε τες!

1. Πώς μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη καλίου;

Πέρα από την ημερήσια κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο και αναφέρθηκαν παραπάνω, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα, π.χ., μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών και ροφήματα φρούτων εμπλουτισμένα σε κάλιο που μπορούν να σε βοηθήσουν.

2. Ο καφές επιδρά στην υπέρταση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αυξήσει απότομα την αρτηριακή πίεση, αλλά συνήθως ο οργανισμός αναπτύσσει ανοχή σε αυτήν και έτσι η αύξηση πιθανότατα να είναι παροδική.

3. Τα αντι-υπερτασικά φάρμακα έχουν παρενέργειες;

Έχουν, αλλά συνήθως μικρής σημασίας και διαρκούν λίγο.

Η συνηθέστερη είναι η απότομη πτώση της πίεσης, προκαλώντας αδυναμία, ακόμη και λιποθυμία, μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη χαμηλότερη πίεση.

Άλλες παρενέργειες είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα του στόματος, μυαλγίες, μείωση της σεξουαλικής ικανότητας κ.ά. που συνήθως εξαφανίζονται έπειτα από λίγες ημέρες.

4. Τι συμβαίνει αν ξεχάσω να πάρω τα φάρμακα;

Εάν αυτό δε γίνεται συστηματικά και αν απλώς ξεχαστεί για μία ημέρα, οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές.

Εάν, όμως, γίνεται συστηματικά ή υπάρξει διακοπή της αγωγής, η αρτηριακή πίεση θα αυξηθεί και πάλι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι να μην παίρνεις διπλάσια δόση την επόμενη μέρα από αυτήν που ξέχασες να πάρεις το φάρμακό σου και να φροντίζεις να διατηρείς σταθερή και καθημερινή τη λήψη τους.

 

Πηγή: Shape.gr/msn.gr

 

mesaralive  16 March, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα