“Μάστιγα” τα εργατικά ατυχήματα
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο θέμα των εργατικών ατυχημάτων στο Ηράκλειο, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο, με αφορμή τον τραγικό θάνατο το Σάββατου του 60χρονο οικοδόμου Δημήτρη Γιαννακουδάκη.
Όπως επισημαίνεται, παρά του αυστηρούς ελέγχους, που γίνονται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την Επιθεώρηση εργασίας, το πρώτο 5μηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά.
Να συνυπολογιστεί ότι αρκετά είναι και τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφέρει:
"Στο ίδιο έργο θεατές! Το εργατικό δυστύχημα, που στοίχισε την ζωή σε έναν 60χρονο οικοδόμο, πατέρα 2 παιδιών, που έπεσε από τον δεύτερο όροφο της οικοδομής, στο Κορακοβούνι, όπου δούλευε, είναι το 2ο εργατικό δυστύχημα που σημειώνεται στον νομό Ηρακλείου από τις αρχές του 2019. Ένα εργατικό δυστύχημα, που έρχεται για μία ακόμα φορά να φέρει στην επικαιρότητα τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.
Παρά του αυστηρούς ελέγχους, που γίνονται από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την Επιθεώρηση εργασίας, το πρώτο 5μηνο του 2019 έχουν καταγραφεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά.
Αρκετά βέβαια είναι και τα εργατικά ατυχήματα, τα οποία σημειώνονται στο νομό και τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές. Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει ότι «Αν και η παράλειψη γνωστοποίησης εργατικού ατυχήματος ή η προσπάθεια απόκρυψης αυτού, επιφέρει ποινικές συνέπειες στο πρόσωπο του εργοδότη ή των νομίμως ορισμένων εκπροσώπων αυτού, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις, που υπό τον φόβο το θύμα να βρεθεί χωρίς μεροκάματο, τα στόματα μένουν κλειστά και τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν σε εργατικό ατύχημα, αποφασίζουν να καταγγείλουν το συμβάν εκ των υστέρων.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ διευκρινίζει ότι «δικαίωμα δήλωσης του ατυχήματος έχει και ο ίδιος ο παθών ασφαλισμένος και σε περίπτωση αδυναμίας ή θανάτου, τα οικεία του πρόσωπα. Ομοίως, το εργατικό ατύχημα μπορεί να δηλωθεί και από οποιοδήποτε τρίτο, που έλαβε γνώση αυτού. Σε κάθε περίπτωση, υποχρέωση δήλωσης του εργατικού ατυχήματος στο ΙΚΑ, φέρει και ο ιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον παθόντα, εντός 24 ωρών από τότε που έλαβε γνώση του συμβάντος».
Το ΕΚΗ καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και κυρίως σε οικοδομές και εργοτάξια και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει επιτέλους σοβαρά την έλλειψη προσωπικού σε μία νευραλγική υπηρεσία, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο τον νομό Ηρακλείου".
Δείτε επίσης
- Ανομβρία: Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυβέρνηση σε… νιρβάνα
- Δήμος Φαιστού: Αγιασμός στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του εθελοντικού σωματείου «Σκουτελικό»
- Π.Σ Τυμπακίου: Αγιασμός για το τμήμα παραδοσιακών χορών
- Γ’Εθνική: Δεν τα κατάφερε απέναντι στον Εθνικό ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Πόμπια: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή...
Σχετικά άρθρα
- Σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα έργα για το Ζαρό
- Διάνοιξη δρόμων και προπαρασκευαστικές εργασίες για την δημιουργία παιδικής χαράς στο Ασήμι
- Οι επαφές του Δημάρχου Φαιστού στην Αθήνα- Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα
- Μεσαρά: Τα συνεργεία αποκατέστησαν άμεσα τη ζημιά
- Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στον δρόμο Ατσιπάδες – Λαράνι