Οι μανταρινιές χρειάζονται κλάδεμα για να διατηρήσουν ζωηρή βλάστηση και να δώσουν πλούσια καρποφορία με νόστιμα ζουμερά μανταρίνια. Αν δεν κλαδέψουμε τα δέντρα της μανταρινιάς θα παρατηρήσουμε τα κλαδιά να αρχίσουν να μπλέκονται, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση της παραγωγής.
Όπως στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της λεμονιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς πρέπει να είναι ελαφρύ και να γίνεται κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε τις μανταρινιές να αναπτύξουν υγιές πράσινο φύλλωμα και πλούσια καρποφορία.
Το έντονο κλάδεμα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δημιουργεί προβλήματα και συντελεί στην εξάντληση των δέντρων. Ας δούμε, αναλυτικά σύμφωνα με τα mistikakipou.gr, ποια εποχή κλαδεύουμε τις μανταρινιές, τους βασικούς τρόπους κλαδέματος και χρήσιμες οδηγίες για σωστό κλάδεμα ώστε να εξασφαλίσουμε υγιή και ζωηρά δέντρα καθώς και πλούσια παραγωγή μανταρινιών.
Ποια είναι τα βασικά είδη κλαδέματος στις μανταρινιές
Στις μανταρινιές συναντάμε τρία βασικά είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα μανταρινιάς, το κλάδεμα καρποφορίας στα ενήλικα δέντρα μανταρινιάς και το κλάδεμα ανανέωσης στα γηρασμένα δέντρα μανταρινιάς.
Κλάδεμα διαμόρφωσης μανταρινιάς: Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στις μανταρινιές στα πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή τους και αποσκοπεί στη διαμόρφωση του επιθυμητού σχήματος στη μανταρινιά ώστε να επιτύχει ζωηρή βλάστηση και γρήγορη είσοδο στην καρποφορία.
Κλάδεμα καρποφορίας μανταρινιάς: Το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα ενήλικα δέντρα μανταρινιάς και έχει ως στόχο την διατήρηση ικανοποιητικής βλάστησης και πλούσιας καρποφορίας.
Κλάδεμα ανανέωσης μανταρινιάς: Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε γερασμένα δέντρα μανταρινιάς που έχουν χάσει τη ζωηρότητα και την παραγωγικότητα τους έτσι ώστε να ανανεώσουμε τη βλάστησή τους και να επανέλθουν σε πλούσια καρποφορία.
Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της μανταρινιάς είναι μέσα στην άνοιξη, όταν έχει περάσει ο κίνδυνος των παγετών του χειμώνα και έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο ακριβής χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται, κυρίως, από την ποικιλία της μανταρινιάς και την εποχή συγκομιδής των καρπών και δευτερευόντως, από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Για παράδειγμα, οι πρώιμες ποικιλίες μανταρινιάς Κλημεντίνη και Nόβα καθώς και τα κοινά μανταρίνια που κλαδεύονται στις αρχές τις άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή σε αντίθεση με την όψιμη ποικιλία Aνκόρ που κλαδεύεται μέσα στον μήνα Μάϊο.
Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα μανταρινιάς
To κλάδεμα των νεαρών δέντρων μανταρινιάς γίνεται τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση, την περίοδο της άνοιξης και περιλαμβάνει την σταδιακή διαμόρφωση τους σε κυπελλοειδές σχήμα, δηλαδή ενός κεντρικού κορμού από τον οποίο αναπτύσσονται 4-5 κεντρικοί κλάδοι.
Πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα στις νεαρές μανταρινιές αραιώνοντας την πυκνή βλάστηση στο εσωτερικό του δέντρου, ώστε να διευκολύνεται η είσοδος του ηλιακού φωτός και ο αερισμός. Αποφεύγουμε το έντονο κλάδεμα των νεαρών δέντρων, καθώς επιβραδύνει την έναρξη της καρποφορίας.
Πώς κλαδεύουμε τα μεγάλα δέντρα μανταρινιάς
Το κλάδεμα των ενήλικων δέντρων μανταρινιάς πρέπει γίνεται συνήθως κάθε χρόνο και είναι αρκετά ελαφρύ.
Τα βασικά βήματα που ακολουθούμε στο κλάδεμα της μανταρινιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερη καρποφορία είναι τα εξής:
Κλαδεύουμε αρχικά το πάνω μέρος του δέντρου περιορίζοντας το ύψος για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας, κάτι που διευκολύνει τη συγκομιδή καρπών και την προστασία από έντομα και ασθένειες.
Διατηρούμε τους 4-5 καλοσχηματισμένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης στο ίδιο ύψος με ελαφρό κλάδεμα και αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που μπλέκονται μεταξύ τους καθώς και τα ξερά κλαδιά της μανταρινιάς.
Αφαιρούμε τους αδύναμους βλαστούς και μειώνουμε το μήκος δευτερευόντων πλάγιων βλαστών ώστε να τονώσουμε την ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων της μανταρινιάς.
Μειώνουμε λίγο το μήκος των ποδιών της μανταρινιάς, δηλαδή τους χαμηλούς κλάδους που φέρουν την σημαντικότερη καρποφόρα παραγωγή ενώ τις αφαιρούμε όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους.
Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλείφουμε τις τομές με ειδική πάστα κλαδέματος για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. 10 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς
Πώς κλαδεύουμε τα γερασμένα δέντρα μανταρινιάς
Στα γερασμένα δέντρα μανταρινιάς που έχουν αδύναμη βλάστηση και μειωμένη καρποφορία εφαρμόζουμε κλάδεμα ανανέωσης. Το κλάδεμα ανανέωσης αποσκοπεί στην δημιουργία νέα καρποφόρας βλάστησης στις μανταρινιές για να εξασφαλίσουμε ξανά ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία.
Με το κλάδεμα ανανέωσης στις μανταρινιάς, κλαδεύουμε όλους τους βλαστούς του δέντρου που έχουν διάμετρο μικρότερη των 3 εκατοστών και αφήνουμε μόνο τους κύριους και δευτερεύοντες βλαστούς του δέντρου.
Η ανανέωση της βλάστησης των δέντρων της μανταρινιάς θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κατάλληλο πρόγραμμα ποτίσματος, λίπανσης και προστασίας από έντομα και ασθένειες ώστε να εξασφαλίσουμε την επάνοδο σε πλούσια καρποφορία των πορτοκαλιών.
Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της μανταρινιάς
Η αφαίρεση των κλαδιών την μανταρινιάς, κατά το κλάδεμα, πρέπει να γίνεται με κάθετη τομή κοντά στο σημείο που ξεκινά ο βλαστός, χωρίς να αφήνεται «τακούνι» στον κεντρικό βλαστό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον σχηματισμό πολλών λαίμαργων βλαστών.
Δείτε επίσης
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 440 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Από το απόγευμα η πληρωμή των επιδοτήσεων – Συνεχίζεται η κατρακύλα στην τιμή του ελαιολάδου
- Aγροτικές Επιδοτήσεις: Απλήρωτοι θα μείνουν οι 2 στους 10 αγρότες βάσει δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Έτσι θα γίνει η εξυγίανση του Οργανισμού – Όλα όσα είπε ο Τσιάρας