Μάιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους
Ο καιρός καλυτερεύει και οι πάγκοι στις λαϊκές και τα μανάβικα γεμίζουν με όλο και περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ολόγλυκα μαγιάτικα παντζάρια, φρέσκες αγκινάρες από την Πελοπόννησο, διάφορα μυρωδικά και χόρτα της άνοιξης αλλά και φρέσκιες αρωματικές φράουλες και μούσμουλα. Προς τα τέλη του μήνα θα εμφανιστούν τα πρώτα καλοκαιρινά φρούτα όπως, τα βερίκοκα και τα κορόμηλα ακόμη και τα πρώτα καρπούζια από την Κρήτη.
Λαχανικά
Εποχικά: Ολόγλυκα και πεντανόστιμα είναι αυτή την εποχή όλα τα ανοιξιάτικα κηπευτικά: Αρακάς, σπαράγγια, λευκά και πράσινα, κουκιά, φρέσκα κρεμμυδάκια, μαρούλι, καρότα ενώ σε κάποιους πάγκους λαϊκής βρίσκουμε αμπελόφυλλα και ματσάκια με χαμομήλι. Οι αγκινάρες είναι στα καλύτερά τους. Τα παντζάρια είναι αυτόν τον μήνα γλυκύτερα από ποτέ. Επίσης βρίσκουμε αρωματικά φυτά, όπως βασιλικό, κάρδαμο και μάραθο. Στα μέσα του μήνα ξεκινούν από τις πιο ζεστές περιοχές, όπως Κρήτη και νότια Πελοπόννησο, τα πρώτα υπαίθρια κηπευτικά, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές.
Θερμοκηπίου: Φασολάκια.
Όψιμα: Λάχανα, σπανάκι, σελινόριζες.
Φρούτα
Εποχικά: Τα πορτοκάλια Βαλέντσια και τα Λάνε λέιτ κατακλύζουν τις λαϊκές και εξ αυτών τα της Λακωνίας φημίζονται για τη νοστιμιά τους. Η φράουλα βασιλεύει στους περισσότερους πάγκους, με νοστιμότερες αυτές που προέρχονται από την Πελοπόννησο και κυρίως Αχαΐα και Ηλεία, αλλά και από την Πιερία, την Αιτωλοακαρνανία και την Ημαθία. Προς τα τέλη του Μαΐου ξεκινούν τα πρώτα θερινά φρούτα, όπως, βερίκοκα, κορόμηλα και μούσμουλα, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, καθώς και πεπόνι και καρπούζι από την Κρήτη.
Όψιμα: Αβοκάντο και περγαμόντα.
Ψυγείου: Ακτινίδια, αχλάδια, μήλα.
Ψάρια – θαλασσινά
Μέχρι και το τέλος του μήνα στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες, αλλά και τα γρι-γρι. Οι καλοκαιρίες ευνοούν επίσης την αλιεία με παραγάδια. Έτσι βρίσκουμε άφθονα αφρόψαρα, βραστόψαρα, γαλέο, γαύρο, γλώσσα, γόπα, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσους, σαρδέλες, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπριά, σφυρίδες, πεσκανδρίτσες κ.ά. Ειδικά το μαγιάτικο, αλλιώς και μανάλι ή μαναμίδι, είναι το ψάρι του μήνα, αφού τώρα πλησιάζει στις ακτές και είναι ευκολότερη η αλιεία του. Ο Μάης είναι ο τελευταίος μήνας που ισχύει η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές. Όσο καλοκαιριάζει, λιγοστεύουν οι γαρίδες, αλλά βρίσκουμε κυδώνια, αστακούς, καραβίδες και μύδια ψωμωμένα, που τους ζεστούς μήνες έχουν περισσότερο φαΐ. Μπακαλιάροι, μπαρμπούνια, σαργοί, σπάροι, φαγκριά και λυθρίνια βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, οπότε δεν τα επιλέγουμε, όπως ούτε και κόκκινο τόνο, ξιφία, πίνες, μεγάλα χτένια και πετροσωλήνες, που είναι είτε απειλούμενα είτε προστατευμένα είδη.
Δείτε επίσης
- Χοιρινό γιορτινό με σάλτσα βουτύρου
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- Kαιρός:Χριστούγεννα με κρύο, περιοχές με χιόνια, ως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος