Μάχη της Κρήτης:Οι Γερμανοί συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο...
Η σφοδρή μάχη για την κατάληψη της Κρήτης συνεχίζεται για 7η ημέρα, αυτήν της 26ης Μαΐου 1941…
Οι Γερμανοί στα Χανιά έχουν καταλάβει τον Γαλατά και πλέον σταθεροποιούνται οριστικά στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο της καταστροφής ολοκληρώνεται με το βομβαρδισμό και πολυβολισμό της πόλης των Χανίων από τη γερμανική αεροπορία. Οι αποσύρσεις για συμπτύξεις και ανασυγκροτήσεις των συμμαχικών δυνάμεων δεν προσθέτουν τίποτα στον αγώνα που ήδη έχει κριθεί. Τα βρετανικά στρατεύματα αρχίζουν να υποχωρούν. Ο Στρατηγός Φράυμπεργκ προτείνει με σήμα του στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής την αποστολή πλοίων για την παραλαβή των στρατευμάτων, καθώς η παραπέρα παραμονή τους είναι άσκοπη και εγκυμονεί άλλους κινδύνους. Η διαταγή λέει :« εκκένωση της Κρήτης». Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.
Στο Ρέθυμνο η στρατιωτική κατάσταση παρέμεινε στάσιμη και τα ελληνοβρετανικά στρατεύματα κρατούν σταθερά τις θέσεις τους. Οι πολιορκούμενοι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου εξακολουθούν να πιέζονται ασφυκτικά από ομάδες χωροφυλάκων και ντόπιων πολεμιστών, κάτω από αφόρητες συνθήκες πείνας, χωρίς όμως και να παραδίνονται. Αλλά και στα συμμαχικά τμήματα σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε πυρομαχικά και τρόφιμα. Στο Ρέθυμνο ήταν άγνωστη η κατάσταση που επικρατούσε στα Χανιά και το Ηράκλειο, όπως το ίδιο συνέβαινε και με τις πόλεις αυτές που δεν γνώριζαν επίσης για την κατάσταση που επικρατούσε στο Ρέθυμνο. Οι συμμαχικές δυνάμεις σημειώνουν μια αξιόλογη επιτυχία, γιατί κατορθώνουν και εκδιώκουν τους Γερμανούς από το Σταυρωμένο, τον οποίο καταλαμβάνουν. Η κατάληψη τους εξασφαλίζει μια πλούσια λεία σε πολεμικό και φαρμακευτικό υλικό.
Στο Ηράκλειο στις 7 η ώρα το πρωί, περίπου, οι γερμανικές δυνάμεις ,καταλαμβάνουν το λόφο του Προφήτη Ηλία .Οι ελληνικές δυνάμεις που υποφέρουν από έλλειψη πυρομαχικών, αποσύρονται στην περιοχή Σπήλια νοτιοανατολικά της πόλης. Εκεί δημιουργούνται προφυλακές για να παρεμποδίσουν τον εχθρό να προχωρήσει και να καταλάβει τις Αρχάνες. Ωστόσο οι Γερμανοί με την κατάληψη του λόφου στην ουσία προετοιμάζουν την μεγάλη επίθεση στην πόλη που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου. Παρά το ότι οι ελληνικές δυνάμεις αποσύρθηκαν ουσιαστικά από τον αγώνα, οι διάφορες ομάδες που δρούσαν στις γερμανικές εστίες Γάζι και Σταυρωμένου, συνέχιζαν το επιθετικό τους έργο. Το ίδιο βράδυ βομβαρδίζεται από βρετανικά αεροπλάνα το αεροδρόμιο της Καρπάθου, το οποίο χρησιμοποιείτο σε ευρεία κλίμακα και αποτελούσε απειλή για την Κρήτη.
ΠΗΓΕΣ:
Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ
Εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Cretalive.gr
Wikipedia.gr
Sanshmera.gr
geetha.mil.gr
Δείτε επίσης
- Υπεγράφη η προδημοσίευση της παρέμβασης για τα θερμοκήπια και τα δικτυοκήπια – Ποιους αφορά
- Σήμερα και αύριο οι εκλογές συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ
- Αμερικανικές εκλογές: Ποιον βλέπει νικητή ο ιστορικός που έχει προβλέψει 9 στα 10 αποτελέσματα
- Μητσοτάκης: Έρχονται 12 νέες μειώσεις φόρων – Έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους
- Καιρός: Συννεφιά και 26αρια το Σάββατο – Πέφτει η θερμοκρασία από την Κυριακή
Σχετικά άρθρα
- 21 Μαΐου 1941: Οι φονικές μάχες της δεύτερης ημέρας της Μάχης της Κρήτης
- Ζωντάνεψαν μνήμες μιας άλλης,δύσκολης περιόδου στο Τυμπάκι (Φωτογραφίες-Βίντεο)
- Τυμπάκι: Αύριο η εκδήλωση για τα 80 χρόνια απο τη μάχη της Κρήτης
- 80 χρόνια απο τη Μάχη της Κρήτης
- Εκθεση για τη Μάχη της Κρήτης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου