Μ.Λέκκας: Τι καιρό να περιμένουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου στην Κρήτη (φωτό)
Μπορεί να βρισκόμαστε τέλη Οκτωβρίου ωστόσο ο καιρός δεν έχει δείξει ακόμα το φθινοπωρινό του πρόσωπο.
Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας κάνει μια αποτίμηση των καιρικών φαινομένων μέχρι τώρα αλλά και μια εκτίμηση για το τι καιρό μπορούμε να περιμένουμ μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ.Λέκκα απο τις 17 Οκτωβρίου οι περισσότερες βροχές σημειώθηκαν Δυτικά της Κρήτης ενω πολύ λιγότερες Ανατολικά της μεγαλόνησου.
Το Σπήλι ήταν το....τυχερό χωριό που δέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος της βροχής.Και λέμε τυχερό διότι ολόκληρη η Κρήτη παρακαλά να βρέξει καθώς το έδαφος "διψάει" και η ζημιά στους γεωργούς είναι μεγάλη.
Απο θέμα ανέμων η μέγιστη ένταση σημειώθηκε στον Φουρφουρά όπου έφτασε τα 11 μποφώρ ενω ακολούθησαν και οι νότιες περιοχές του νησιού όπως ο Πλακιάς, η Αγία Γαλήνη και το Τυμπάκι που έφτασαν τα 9 εως δέκα μποφόρ.
Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προβλέπεται άνοδος της θερμοκρασίας ενώ τοπικές βροχές ενδέχεται να δούμε στην εκπνοή του Οκτώβρη.
Ακολουθεί η συνολική αποτίμηση του καιρού στην Κρήτη, απο τον Μανώλη Λέκκα για τις 17 και 18 Οκτωβρίου καθώς και μία εκτίμηση για τον καιρό που αναμένεται μέχρι τα τέλη του μηνός Οκτωβρίου:
"Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που παρατηρήθηκε από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης δεν απέδωσε ιδιαίτερα υψηλά βροχομετρικά σε ολόκληρη την Κρήτη.
Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού που διαμορφώθηκε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα οφείλονταν στην ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου, δημιουργώντας συνθήκες ανολίσθησης του αέρα όπου σε συνδυασμό με την αποκατάσταση μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκλήθηκαν αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στις βόρειες προσήνεμες περιοχές της Κρήτης. Από την δημιουργία των αυξημένων αυτών νεφώσεων προκλήθηκαν ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις με μικρές όμως αποδόσεις στα ύψη βροχής. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που είναι εγκατεστημένοι σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, οι περισσότερες περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν, έστω και ασθενείς βροχοπτώσεις, είναι στην Δυτική Κρήτη (διάγραμμα σταθμών με ύψη βροχής) ενώ λιγότερες είναι οι περιοχές στην Ανατολική Κρήτη.
Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου με 4.6 χιλιοστά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σημειώθηκε ασθενής βροχή και στον Πλακιά Ρεθύμνου που βρίσκεται στα νότια.
Το Βόρειο ρεύμα όμως δεν συνοδεύεται μόνο από νεφώσεις με ασθενή βροχή και πτώση της θερμοκρασίας, το πλέον αναμενόμενο είναι η ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ιδιαίτερα στις νότιες (υπήνεμες) περιοχές του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία. Η μέγιστη ένταση του ανέμου σημειώθηκε στο Φουρφουρά Ρεθύμνου με 109,1 Χλμ/ώρα (11 Μποφώρ) και ακολούθησαν νότιες περιοχές του νησιού , όπως ο Πλακιάς, η Αγία Γαλήνη και το Τυμπάκι με εντάσεις άνω των 85 Χλμ/ώρα (9 – 10 Μποφώρ) (διάγραμμα μέγιστων εντάσεων ανέμου).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περάσουμε σε μια πιο γενικευμένη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και να αναμένουμε περισσότερα φαινόμενα, ιδιαίτερα στα βροχομετρικά, απαιτείται να ξεκινήσει η κίνηση οργανωμένων Χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων, τα οποία κινούμενα στην περιοχή της Μεσογείου, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα επηρεάζουν και την περιοχή της Κρήτης. Τα συστήματα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρές ή και μεγαλύτερης διάρκειας βροχοπτώσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν ελπίδα για την κάλυψη των αναγκών σε διαθέσιμο νερό στο νησί.
Στο προσεχές διάστημα δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή η τάση σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων. Αισιόδοξο είναι βέβαια το γεγονός ότι από Δευτέρα 24 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται και πάλι η ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο δίνοντας και πάλι ελπίδες για λίγες τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης, ενώ και η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε λίγο χαμηλότερα και πιο φθινοπωρινά επίπεδα, μετά την αύξηση των θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατο Κύριακου 22 και 23 Οκτωβρίου.
Μεγαλύτερες ακόμη ελπίδες δίνει η τάση αλλαγής που εμφανίζεται ήδη στα προγνωστικά μοντέλα για τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου όπου η κίνηση ενός καλά οργανωμένου Χαμηλού βαρομετρικού συστήματος από τα Βορειοδυτικά ενδεχομένως θα επηρεάσει και τον καιρό της Κρήτης.
Προς το παρόν όμως παραμένει μία τάση και μόνο, και αυτό που κάνουμε εμείς ως μετεωρολόγοι είναι να το παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση αλλαγής με τον καλύτερο τρόπο.
ΠΗΓΗ: flashnews.gr
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
- Επιτέλους νίκη για τον ΑΟΤ-Tα αποτελέσματα (hl)
Σχετικά άρθρα
- Καιρός: Καταρρέει το ρεύμα του Ατλαντικού - Δραματική προειδοποίηση των ειδικών
- Kαιρός: Ενισχύονται οι άνεμοι-Πέφτει κι αλλο η θερμοκρασία
- Το ελληνικό παράδοξο του καιρού – Οι μεγάλες αντιθέσεις
- Καιρός: Tips για να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές του
- Καιρός: Πώς σχετίζονται οι θερμές γιορτές στην Ελλάδα με τη «θύελλα του αιώνα» στις ΗΠΑ