Lockdown: Σχέδιο για άρση των μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου

  29 March, 2021 ΑΡΘΡΑ
Lockdown: Σχέδιο για άρση των μέτρων μέχρι τέλος Απριλίου

Διχασμός ειδικών για το Πάσχα με ελεύθερες μετακινήσεις

Μέσα στην εβδομάδα θα κριθούν οι ημερομηνίες για την σταδιακή άρση του lockdown, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν εκτάκτως την Τετάρτη προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το πλάνο της κυβέρνησης

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι 5 Απριλίου, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας πιέζει να ανοίξουν τότε και τα Γυμνάσια, Λύκεια, με αποτέλεσμα οι ειδικοί ουσιαστικά να πρέπει να αποφασίσουν αν θα γίνει ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων ή όχι.

Το ότι στόχος της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την επόμενη εβδομάδα διαβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο MEGA.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι την Παρασκευή υπήρξε συζήτηση με την Επιτροπή  και παρουσιάστηκε το σχέδιο του υπουργείου για το άνοιγμα, αρχικά των γυμνασίων και των λυκείων.

Προσπαθούμε – όπως είπε – να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν χάσει περισσότερα μαθήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρωτοβάθμιας. 

To ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα των άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου διαβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε στον ANT1 πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).

«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά δεδομένο είναι πως το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, ωστόσο οι ακριβείς ημερομηνίες θα «κλειδώσουν» μέσα σε αυτή την εβδομάδα, όπως αποκάλυψε χθες ο Ακης Σκέρτσος.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε πως θα υπάρξει άνοιγμα τον Απρίλιο, ωστόσο οι ημερομηνίες θα αποσαφηνιστούν μετά την συνεδρίαση που θα γίνει με την επιτροπή των ειδικών την Τετάρτη.

«Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων» είπε ο κ. Σκέρτσος για το άνοιγμα της αγοράς. 

Το πλάνο των ειδικών για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Από την πλευρά τους οι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπέρ ενός σταδιακού ανοίγματος, αλλά δεν θέλουν να ανοίξουν ταυτόχρονα δραστηριότητες.

Το αρχικό λοιπόν πλάνο παραμένει και το βασικό στο τραπέζι τους με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 και το άνοιγμα των σχολείων μία εβδομάδα αργότερα. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει καθώς σχολεία και αγορά θα ανοίξουν με υποχρεωτικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Όσον αφορά την εστίαση, το θέμα δεν έχει συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή, ωστόσο είναι πιθανή η επαναλειτουργία της εστίασης μετά τις 15 Απριλίου και πιο συγκεκριμένα την προτελευταία ή τελευταία εβδομάδα του μήνα. 

«Ελπίζω να καταφέρουμε τουλάχιστον να ξεκινήσουμε κάποια μικρή άρση περιορισμών στις 5 Απριλίου και να δούμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα. Θα δούμε σαφώς τα επιδημιολογικά δεδομένα για να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

«Μακάρι να μπορέσουν να γίνουν και τα δύο μαζί, ίσως θα μπορέσει να ξεκινήσει μια εβδομάδα πριν ένα από τα δύο και να ακολουθήσει το δεύτερο. Το θέμα είναι να δούμε καλύτερα δεδομένα, καλύτερη κατάσταση στο ΕΣΥ και μικρότερο επιπολασμό» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Προτεραιότητα και για τον κύριο Τζανάκη είναι το λιανεμπόριο, καθώς όπως ανέφερε στον ANT1 θα πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερο χρόνο τα σχολεία.

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κοροναϊού. 

Στον αέρα το… Πάσχα στο χωριό

Πάντως θολό παραμένει ακόμη το τοπίο γύρω από το Πάσχα, καθώς μερικοί ειδικοί θεωρούν πως θα κάνουμε ένα αξιοπρεπέστατο Πάσχα φέτος, γεγονός που σημαίνει πως θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ωστόσο κάποιοι άλλοι τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις είναι διχασμένες και η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό, είναι στον αέρα.

«Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», είχε τονίσει η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 εμφανίστηκε αισιόδοξος για το Πάσχα λέγοντας ότι μετά τις 20 Απρίλη θα μιλάμε σε άλλη βάση που θα επιτρέψει να κάνουμε καλύτερες γιορτές σε σχέση με πέρσι. 

Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Eυάγγελος Μανωλόπουλος, από την άλλη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την  πορεία του κοροναϊού.

Μιλώντας στον ANT1 για το αν θα γιορτάσουμε Πάσχα επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είχε δηλώσει την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ πως είναι βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

 

  29 March, 2021 ΑΡΘΡΑ