Λιγότεροι οι Έλληνες που έρχονται φέτος διακοπές στην Κρήτη – Δεν μπορούν να τις πληρώσουν

patris.gr  08 August, 2024 ΑΡΘΡΑ
Λιγότεροι οι Έλληνες που έρχονται φέτος διακοπές στην Κρήτη – Δεν μπορούν να τις πληρώσουν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πακέτο των διακοπών είναι φέτος ακριβότερο κατά 12,7% σε σύγκριση με πέρυσι και τα ξενοδοχεία κατά 12%.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μια 4μελή οικογένεια με Ι.Χ. ισοδυναμούν με ένα μισθό και η εστίαση έχει γίνει και εκείνη απλησίαστη.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με τα χαμηλά εισοδήματα κάνουν τα ταξίδια απαγορευτικά για μια μέση οικογένεια που αναγκαστικά θα κάνει διακοπές… στο σπίτι της.

Μπορεί ο Αύγουστος να είναι ο αγαπημένος μήνας διακοπών, αλλά φέτος οι Έλληνες είναι αισθητά λιγότεροι από άλλες χρονιές στην Κρήτη.

Για τους περισσότερους είναι πολυτέλεια

Πρόκειται για καθολική διαπίστωση των τουριστικών επιχειρηματιών που λένε ότι για τους Έλληνες το κόστος των διακοπών είναι στις μέρες μας τόσο υψηλό, σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες, που έγιναν πολυτέλεια.

«Είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται, φέτος ο εσωτερικός τουρισμός είναι αισθητά λιγότερος», είπαν στην «Π» ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης και Δημήτρης Κουμπαράκης.

Οι ίδιοι σημείωσαν ότι ακόμη και εκείνες οι οικογένειες που θα μπορέσουν να αντέξουν το κόστος τους, θα μειώσουν τις ημέρες των διακοπών τους για να τα καταφέρουν.

Από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη

Όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα της Eurostat, πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές για περισσότερο από μία εβδομάδα, ένα ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τη μεγάλη πτώση του ποσοστού των Ελλήνων που πιέζονται οικονομικά να κάνουν μία εβδομάδα διακοπών τα τελευταία χρόνια (43,1%).

Το ποσοστό αυτό για το 2023 είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά τους Ρουμάνους (59,5%), τους Βούλγαρους (44,2%) και τους Ούγγρους (43,3%). Παράλληλα, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ένας στους δύο δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένας στους τρεις θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι συνήθως.

Περικοπές στα τρόφιμα, πόσο μάλλον στις διακοπές

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, πάνω από 4 στους 10 δηλώνουν πως οι δαπάνες τους για διακοπές σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι μειωμένες πάνω από 50%, ενώ συνολικά 6 στους 10 συμφωνούν πως θα τις μειώσουν.

Οι λόγοι είναι το αυξημένο κόστος εισιτηρίων (50%), το αυξημένο κόστος διαμονής (48%), το αυξημένο κόστος καυσίμων (37%), καθώς και το κόστος εστίασης (33%).

Γενικά το κόστος ζωής παραμένει υψηλό για τα ελληνικά νοικοκυριά, πολλά εκ των οποίων περικόπτουν τις δαπάνες, που αφορούν αγορές για βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα, πόσο μάλλον για την διασκέδαση και τα ταξίδια.

 

patris.gr  08 August, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα