Λαζάνια με σπανάκι, κουκουνάρι και κρέμα τυριών
Μια χορτοφαγική αλλά χορταστική συνταγή με σπανάκι και ελαφριά κρέμα.
Υλικά
18 φύλλα λαζανιών (350 γρ.) (συνήθως βρίσκουμε στην αγορά προβρασμένα και τα ψήνουμε ως έχουν, χωρίς να τα βράσουμε)
Για την κρέμα
850 ml φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φύλλο δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τη γέμιση
700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ)
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
650 γρ. ανθότυρο, χοντροθρυμματισμένο
50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
70 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Κρέμα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, το φύλλο δάφνης και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί το γάλα. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ρίχνουμε το αλεύρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθεί το αλεύρι, να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε απαλά.
Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του. Το αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και προσθέτουμε τα 400 γρ. από το ανθότυρο, τον άνηθο, τα κουκουνάρια, αλατοπίπερο και 1 κουτάλα της σούπας από την κρέμα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα φύλλα λαζανιών, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε το υπόλοιπο ανθότυρο και τη μυζήθρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο