Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Τοποθέτηση για τις διεκδικήσεις των σχολικών καθαριστριών

  08 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού: Τοποθέτηση για τις διεκδικήσεις των σχολικών καθαριστριών

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απόδοση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας και Γάλακτος

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού σχετικά με τις διεκδικήσεις των σχολικών καθαριστριών αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Φαιστού".

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

"Ο επίμονος και αποφασιστικός αγώνας των 25 και πλέον σχολικών καθαριστριών, με σύμβαση μίσθωσης έργου του Δήμου Φαιστού, για την απόδοση σε χρήμα Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και Γάλακτος προηγούμενων ετών, έφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου στη συνεδρίαση της 6 Νοέμβρη, οπότε εγκρίθηκε η άμεση απόδοση των διεκδικούμενων, όπως ισχύει και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο αγώνας αυτός, που δόθηκε μέσα από το σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, δείχνει ότι όλα κατακτιούνται με αγώνες, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μόνο η ενεργή, οργανωμένη συμμετοχή και διεκδίκηση των εργαζομένων δίνει λύση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενες, που με αυταπάρνηση εξασφαλίζουν την υγιεινή και την καθαριότητα στα σχολεία του Δήμου, απασχολούνται με το απάνθρωπο καθεστώς της σύμβασης ανά αίθουσα διδασκαλίας, θεωρούνται υπεργολάβοι, και δεν τους επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουν. Η σχέση εργασίας ισχύει για 10 μήνες ετησίως, αμείβονται με 200-300 ευρώ μηνιαίως.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στήριξε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών με συνεχείς παρεμβάσεις –ήδη από το 2017- στο δημοτικό συμβούλιο Φαιστού, για την ανάδειξη του προβλήματος και την αποκάλυψη της κοροϊδίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με νόμο του 2017, ο οποίος αφορά στη χορήγηση ΜΑΠ και Γάλακτος στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων με σύμβαση έργου, καθιστούσε τις εν λόγω εργαζόμενες δικαιούχους ΜΑΠ και Γάλακτος, ικανοποιώντας ένα από τα δικαιώματά τους, παραβλέποντας όμως το κύριο, τη μονιμοποίησή τους και δεν προέβλεπε τις ανάλογες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους φορείς τους, οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναδίπλωση και στην κατοπινότερη εξέλιξη χρηματοδότησης της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προβάλλαμε την αναγκαιότητα για μετατροπή όλων των συμβάσεων με πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια και αποκλεισμούς.

Αποκαλύψαμε τον εμπαιγμό όλων των κυβερνήσεων, που εφαρμόζουν στην εργασία τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΕ για φτηνό, χωρίς δικαιώματα ευέλικτο εργατικό δυναμικό και κρίνουν τη ζωή του λαού με όρους «κόστους». Αποκαλύψαμε τον εμπαιγμό και της τοπικής διοίκησης διαχρονικά, που συμμορφώνεται στις κυβερνητικές επιταγές, με αποτέλεσμα την εργασιακή ομηρία των σχολικών καθαριστριών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα κοινωφελούς, κτλ).

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μόνιμες σχέσεις εργασίας σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς. Δε δεχόμαστε κανένα μεγαλοεργολάβο καθαρισμού στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματα του, να οργανωθεί στα σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους κλπ, καθώς είναι η συλλογική οργάνωση και αντεπίθεση απέναντι σε κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο που μπορεί να φέρει καλύτερες ημέρες για τον ίδιο, με στόχο την ανατροπή του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, με στόχο τη μόνη διέξοδο με τον λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του".

 

  08 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα