Λαχανόρυζο κοκκινιστό

argiro.gr  21 November, 2025 ΑΡΘΡΑ
Λαχανόρυζο κοκκινιστό

Υλικά

Λήψη Υλικών1/3 φλ.

ελαιόλαδο

2

μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε καρέ)

1

πράσο (κομμένο σε φέτες)

2

καρότα (κομμένα σε φέτες)

1

μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο

1 κ.σ.

γεμάτη πελτέ ντομάτας

1 φλ.

ψιλοκομμένες ντομάτες

1-2 κλων.

σέλερι (ή 1/2 ψιλοκομμένη σελινόριζα)

1 φλ.

ρύζι Καρολίνα ή γλασέ

2 φλ.

ζεστό νερό

Χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.
Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος του λάχανου περίπου στο μισό.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε καλά στην κατσαρόλα, ώστε να ψηθεί για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να σκάσει το ρύζι και να δέσει το λαχανόρυζο.
Όταν σβήσουμε τη φωτιά, το κοκκινιστό λαχανόρυζο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό. Αν κατά το μαγείρεμα εξατμιστούν τα υγρά, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για 10 λεπτά, ώστε να τραβήξει τα υγρά του. Για αυτό είναι σημαντικό να είναι ζουμερό τη στιγμή που κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή να το συνοδεύσουμε με λίγο γιαούρτι ή τρίμματα φέτας.

 

argiro.gr  21 November, 2025 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα