Κύπελλο Ελλάδος: Τα αποτελέσματα των πρώτων προημιτελικών (hl)

  19 January, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Κύπελλο Ελλάδος: Τα αποτελέσματα των πρώτων προημιτελικών (hl)

Πρώτο βήμα πρόκρισης για Ολυμπιακό, ΑΕΚ,ΠΑΟΚ, Λαμία

Η ιστορία επαναλήφθηκε στο Φάληρο, όπου ο Ολυμπιακός νίκησε τον Άρη για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες, με το ίδιο σκορ (1-0), μόνο που αυτή τη φορά ο αγώνας ήταν στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η πειραϊκή ομάδα, που έπαιξε με αρκετούς αναπληρωματικούς, απόκτησε λοιπόν ένα προβάδισμα πρόκρισης για τους «τέσσερις» της διοργάνωσης ενόψει της ρεβάνς στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με την ομάδα που θα προκριθεί να αντιμετωπίζει κατά πάσα πιθανότητα την ΑΕΚ, που είχε νικήσει νωρίτερα με 3-0 τον Πανσερραϊκό.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με πίεση από ψηλά για να δυσκολέψουν πρώτη πάσα και κυκλοφορία και ήταν επικίνδυνοι στα πρώτα λεπτά με το πρέσινγκ που άσκησαν, ενώ στο 16΄ ακυρώθηκε γκολ του Ιτούρμπε, με τον διαιτητή πάντως να έχει σφυρίξει νωρίτερα καταλογίζοντας οφσάιντ στον Καμαρά.

Στο 19΄ σε γέμισμα του Μαντσίνι η κεφαλιά-ψαράκι του Ιτούρμπε έφυγε λίγο άουτ. Τελικά το σκορ στο «Γ. Καραϊσκάκης» άνοιξαν στο 30΄ οι γηπεδούχοι με τον Γκάρι Ροντρίγκες, αλλά το... μισό γκολ ανήκε στον Ανδρούτσο που με εξαιρετική προσπάθεια από αριστερά έβγαλε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι δίνοντας την ευκαιρία στον συμπαίκτη του για το 1-0 με εν κινήσει πλασέ.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη δεύτερη ευκαιρία τους στο 56΄, με την μπάλα να κοντράρει σε σουτ του Χουάνγκ και να φτάνει στον Ελ Αραμπί που εκτέλεσε, αλλά ο Κουέστα απέκρουσε.

Ο Άρης είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση σε ένα δίλεπτο, αλλά η τύχη δεν ήταν μαζί του στην πρώτη. Στο 79ο λεπτό ο Γκρέι πέρασε με άνεση τον Ντόη και γύρισε για τον Καμάτσο που πρόλαβε να κάνει την προβολή, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Τζολάκη.

Στο 80΄ και σε εκτέλεση φάουλ του Πάλμα ο Μπράμπετς έπιασε από πλάγια (αριστερά) θέση την κεφαλιά, με τον νεαρό τερματοφύλακα να αποκρούει σε κόρνερ.

Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους έγιναν επικίνδυνοι στο 85΄, όταν στη σέντρα του Ροντινέι ο Μπακαμπού έκανε την προβολή και ο Κουέστα απέκρουσε, ενώ στο 89΄ και σε φάση-καρμπόν με εκείνη που είχε αποφέρει το γκολ του Μασούρα στον αγώνα πρωταθλήματος την Κυριακή ήταν ο Μπουχαλάκης που έπιασε την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Ο διεθνής μέσος έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία στο πρώτοι λεπτό των καθυστερήσεων, όταν σε μια έξοχα οργανωμένη επίθεση δέχθηκε την ασίστ του Μασούρα και απέναντι στον Κουέστα έκανε ένα άψυχο πλασέ στέλνοντας την μπάλα πάνω του, με το 1-0 να μένει ως το τέλος αφού το σουτ του Ετέμπο στο 90΄+6 έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τζολάκη.

Iσχυρό προβάδισμα πρόκρισης ο ΠΑΟΚ

Αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο ΠΑΟΚ, έπειτα από τη νίκη του με 2-0 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τους «8» της διοργάνωσης.

Μπράντον Τόμας (52’) και Τάισον (72’) τα γκολ της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του δόθηκαν, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που, κυρίως στο πρώτο ημίωρο, σπατάλησαν αυτές που δημιούργησαν.  

Έπειτα από ένα 20λεπτο γεμάτο ένταση, νεύρα και δυνατά μαρκαρίσματα, το παιχνίδι απέκτησε ρυθμό. Το «τριφύλλι» έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, όταν έπειτα από σέντρα του Σεμπάστιαν Παλάσιος και απομάκρυνση του Ινγκι Ινγκασον, ο Ανταμ Τσέριν με «οβίδα» τράνταξε την οριζόντια δοκό της εστίας του Ντόμινικ Κοτάρσκι.

Για περίπου 15 λεπτά οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούσαν καλά την μπάλα, αναπτύσσονταν από τα δεξιά και δημιούργησαν απειλητικές καταστάσεις μπροστά στην εστία του Κοτάρσκι.  

Διαμαρτυρήθηκαν, μάλιστα, έντονα για πέναλτι σε σπρώξιμο του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη στον Δημήτρη Κουρμπέλη, ωστόσο ο Σλάβκο Βίντσιτς με στη σύμφωνη γνώμη του VAR έδωσε συνέχεια στο παιχνίδι. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε, πίεσε, αλλά σε επίπεδο τελικής προσπάθειας δημιούργησε μόνο μία, άστοχη, σε σουτ του Τόμας στο 36’.  

Η πίεση των «ασπρόμαυρων» ευοδώθηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας εξώθησε σε λάθος γύρισμα τον Γιώργο Βαγιαννίδη, με τον Τόμας να επωφελείται και να πλασάρει τον Γιούρι Λοντίγκιν για το 1-0 στο 52’.

Με την ορμή του κόσμου ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να φτάσει και σε δεύτερο τέρμα, ωστόσο και πάλι φάσεις δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μπροστά στην εστία του Λοντίγκιν.  

Μέχρι που ο Λουτσέσκου έβγαλε... λαγούς από το σκουφάκι του. Νέλσον Ολιβέιρα και Τάισον, που είχαν δευτερόλεπτα νωρίτερα περάσει στον αγωνιστικό χώρο, συνεργάστηκαν, με τον Βραζιλιάνο να πετυχαίνει το παρθενικό τέρμα του με τον ΠΑΟΚ στο ντεμπούτο του, στη δεύτερη επαφή του με την μπάλα! Το 2-0 στο 72’ έφερε θύελλα ενθουσιασμού στην Τούμπα.  

Οι φιλοξενούμενοι θέλησαν να πιέσουν, η ωραία ενέργεια του Αργύρη Καμπετσή στο 87’ έμεινε αναξιοποίητη από Μπένχαμιν Βέρμπιτς και Τσέριν, για να φτάσουμε στις καθυστερήσεις.

Ο Λοντίγκιν αιφνιδιάστηκε αλλά απέκρουσε το μακρινό σουτ του Στέφαν Σβαμπ. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Αυστριακός σέντραρε, ο Τιμόθεους Πούχατς στην προσπάθειά του να απομακρύνει ανάγκασε σε εντυπωσιακή επέμβαση τον Λοντίγκιν, με το 2-0 να μένει μέχρι τέλους.  

Ο ΠΑΟΚ θα κατηφορίσει στην Αθήνα για δυο διαδοχικές αναμετρήσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό, μία για τη Super League (22/1) και μία για το Κύπελλο (25/1), έχοντας ανεβασμένο ηθικό έπειτα από το αποτέλεσμα αυτό, με το «τριφύλλι» να καλείται να βγάλει αντίδραση.  

 

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)
Κίτρινες: Αουγκούστο, Νάρεϊ - Σένκεφελντ.  

Οι συνθέσεις:  

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Ινγκασον, Κουλιεράκης, Ράφα Σοάρες (78’ Βιεϊρίνια), Αουγκούστο (69’ Σβαμπ), Ντάντας, Α. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (84’ Μπίσεσβαρ), Νάρεϊ (69’ Τάισον), Τόμας (69’ Ολιβέιρα).  

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Πούγγουρα, Χουάνκαρ (82’ Καμπετσής), Ρούμπεν, Κουρμπέλης (46’ Τσόκαϊ), Τσέριν, Παλάσιος (82’ Κώτσιρας), Μπερνάρ (46’ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης (71’ Πούχατς). 

*Εκτός αποστολής του Παναθηναϊκού λόγω ίωσης έμεινε ο Αντραζ Σπόραρ.  

*Την κίτρινη κάρτα του Σλάβκο Βίντσιτς αντίκρισε στο 16’ ο εκ των βοηθών του Λουτσέσκου, Χρήστος Καρυπίδης, για έντονη διαμαρτυρία

Εύκολο απόγευμα για την ΑΕΚ

Με το... ενάμισι πόδι στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας βρίσκεται πλέον η ΑΕΚ, μετά την άνετη νίκη της επί του Πανσερραϊκού με 3-0, στον πρώτο προημιτελικό που διεξήχθη στην «OPAP Arena» και περιμένει πλέον να μάθει τον... αντίπαλό της στους «4», απ’ το νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Άρη.

Τα γκολ των Μάνταλου, Λιβάι Γκαρσία και Πινέδα στο δεύτερο ημίχρονο έκαναν τη... διαφορά για τους «κιτρινόμαυρους», σε ένα ματς όπου ο Ματίας Αλμέιδα είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει 9 απ’ τους 11 παίκτες που χρησιμοποίησε την Κυριακή (15/1) στο ματς με τον Παναιτωλικό (ξεκίνησαν βασικοί μόνο οι Πινέδα και Χατζισαφί).

Η ΑΕΚ είχε διάθεση, αλλά δεν δημιούργησε πολλές μεγάλες ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, παρότι ο Πάολο Φερνάντες είχε «κέφια». Οι μικροευκαιρίες των Τσούμπερ (4’, άουτ), Φερνάντες (7’, άουτ) και Μάνταλου (23, πλασέ μπλόκαρε ο Γιαννίκογλου) δεν έβαλαν δύσκολα στους φιλοξενούμενους, που είδαν τον Γιαννίκογλου να κάνει άλλη μία σπουδαία επέμβαση στο πλασέ του Μάνταλου στο 40’. 

Η ΑΕΚ μπήκε πολύ πιο δυνατά στο δεύτερο μέρος για να πάρει αυτό που ήθελε κι άνοιξε το σκορ στο 55’ με τον Πέτρο Μάνταλο. Μετά από ωραία κίνηση και σουτ του Πινέδα, ο Γιαννίκογλου απέκρουσε στη γωνία του κι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός ακολούθησε τη φάση κι έκανε από κοντά το 1-0.

Η ΑΕΚ συνέχισε με το πόδι στο... γκάζι για να βρει άλλο ένα γκολ και να «καθαρίσει» την πρόκριση, χάνοντας άλλη μία σημαντική ευκαιρία με τον Τσούμπερ ο οποίος σούταρε λίγο πάνω από τα δοκάρια.

Στο 67’ οι «κιτρινόμαυροι» έφτασαν και σε δεύτερο γκολ, όταν από γύρισμα του Αραούχο και κακό διώξιμο των στόπερ του Πανσερραϊκού, ο Χατζισαφί έστρωσε την μπάλα στον Λιβάι Γκαρσία που έκανε το 2-0 σαν σε... προπόνηση.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο οι γηπεδούχοι έχασαν άλλες τρεις πολύ καλές ευκαιρίες με τους Άμραμπατ (76’), Αραούχο (77’) και Ρότα (80’ πλασέ μετά από «τσαφ» των στόπερ, πάνω από τα δοκάρια), με τον Πινέδα να βάζει το... κερασάκι στην τούρτα στο 89’, κάνοντας το 3-0 έπειτα απ’ την ασίστ του Λιβάι Γκαρσία. 

Διαιτητής: Φώτης Πολυχρόνης (Πιερίας)
Κίτρινες: Γιανναράκης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ραντόνια (68’ Ρότα), Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Φράνσον (61’ Άμραμπατ), Πινέδα, Τσούμπερ (62’ Αραούχο), Φερνάντες (61’ Γιόνσον), Μάνταλος, Φαν Βέερτ (56’ λ. τρ. Λιβάι Γκαρσία).

ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ (Παύλος Δερμιτζάκης): Γιαννίκογλου, Γιανναράκης, Παντεκίδης, Δεληγιαννίδης, Πεταυράκης (61’ Λυμπεράκης), Κολομπίνο (66’ Ανάκογλου), Θυμιάνης, Μούργος, Στίνα (77 Αλί Μπάμπα), Κανίς (61’ Σοφιανός), Κατσαντώνης (66’ Μπαΐροβιτς).

Αγκαλιά με την τετράδα η Λαμία

Με το μυαλό περισσότερο στο επερχόμενο κρίσιμο ματς της Super League με τον Λεβαδειακό, η Λαμία δυσκολεύτηκε πολύ από τους ερασιτέχνες του Απόλλωνα Παραλιμνίου στο Δημοτικό Στάδιο Σερρών, στον εναρκτήριο αγώνα της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου Ελλάδας. Τελικά, η ομάδα του Σαββα Παντελίδη επικράτησε 2-1, χάρη σε τέρματα του Τζανδάρη στο 28΄ και του Τσιλούλη με πέναλτι στο 78΄, και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα στη ρεβάνς της επόμενης εβδομάδας να «σφραγίσει» το εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης, όπου -εφόσον περάσει- θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Οι γηπεδούχοι, που κέρδισαν τις εντυπώσεις με τη μαχητικότητά τους, είχαν ισοφαρίσει στο 41΄ με τον Ελέζι, ενώ είχαν και ευκαιρίες να προηγηθούν.

Η Λαμία πήρε από την αρχή τον έλεγχο του ματς και προηγήθηκε στην πρώτη σημαντική φάση που δημιούργησε, στο 28΄, με ωραίο σουτ του Τζανδάρη μέσα από την περιοχή. Ενα λεπτό αργότερα οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσουν» τον αγώνα, όταν ο Γιακουμάκης νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Φώτη Κουτζαβασίλη, και ο Απόλλων κατάφερε να βρει απάντηση και να ισοφαρίσει στο 41΄, με κοντινή προβολή του Ελέζι, ύστερα από ατομική ενέργεια και σέντρα του Γκέκα. 

Μάλιστα, οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να ανατρέψουν πλήρως την κατάσταση στο ξεκίνημα του β΄ μέρους (51΄), όταν και πάλι ο Γκέκας ταλαιπώρησε την άμυνα της Λαμίας και γύρισε προς τον αφύλακτο Γεωργιάδη, όμως τελευταία στιγμή ο Λαμπρόπουλος πρόλαβε και απομάκρυνε τη μπάλα, ενώ είχαν ακόμη μία καλή στιγμή στο 60΄, με σουτ του Καρυοφύλλη που μπλόκαρε ο Σαράνοφ. Τελικά, το ματς κρίθηκε στο πέναλτι που κέρδισε ο Βασιλαντωνόπουλος από τον Τσομαχασβίλι, το οποίο αξιοποίησε ο Τσιλούλης στο 78΄ για να διαμορφώσει το τελικό 1-2.

Διαιτητής: Ζαμπάλας (Ηπείρου)
Κίτρινες: Ι. Κουτζαβασίλης, Γκούμας - Ασκόφσκι
Οι συνθέσεις:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ (Νίκος Καραμπετάκης): Φ. Κουτζαβασίλης, Κιουτσεκτσίδης, Ι. Κουτζαβασίλης, Γκούμας, Τσομαχασβίλι, Τζελίδης, Τζαμπέγια (89΄ Κωνσταντινίδης), Καρυοφύλλης (75΄ Καρατλίδης), Ελέζι, Γεωργιάδης (69΄ Πέτρου), Γκέκας
ΛΑΜΙΑ (Σάββας Παντελίδης): Σαράνοφ, Σίμον (59΄ Βασιλαντωνόπουλος), Αντέτζο, Αμπάντα (59΄ Σαραμαντάς), Λαμπρόπουλος, Τζανδάρης, Στάνκο (73΄ Μπάμπης), Ντε Βινσέντι (59΄ Τσιλούλης), Μαρτίνεθ (69΄ Τσούκαλος), Ασκόφσκι, Γιακουμάκης

 

  19 January, 2023 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα