Κτηματολόγιο: Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

  19 February, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Κτηματολόγιο: Ποιοι και γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους

Από το κτηματολόγιο είναι ξεκάθαροι: όσοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, δηλ. δεν προσκομίζουν κανένα χαρτί και δεν εντοπίζουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν.

Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης. Γιατί; Επειδή στις περιοχές που "τρέχει" το πρόγραμμα πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα "δια λόγου" και δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας- ιδιαίτερα για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Γι' αυτό το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας και πρέπει να αποδειχθεί 20ετής νομή και κατοχή- αλλιώς το ακίνητο δεν μπορεί να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι απαραίτητα τα έγγραφα- αποδείξεις από ΔΕΗ, ΟΤΕ, εταιρείες ύδρευσης, μισθωτήρια, ακόμη και συμβόλαιο γειτονικών ιδιοκτησιών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του ακινήτου, Ε9 κ.α. Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τον απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς "νομοτελειακά κινδυνεύει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων...".

Σε ό, τι αφορά τον εντοπισμό ενός ακινήτου, όσο πιο ακριβής είναι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να μην καταγραφεί με ακρίβεια. Γι' αυτό και οι αγρονόμοι- τοπογράφοι υποστηρίζουν ότι η προσκόμιση εξαρτημένου τοπογραφικού στο Κτηματολόγιο είναι μονόδρομος για τα ακίνητα που έχουν αξία και είναι αξιοποιήσιμα. Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν είναι: τίτλος, πιστοποιητικό μεταγραφής, τοπογραφικό (αν υπάρχει), δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, έγγραφο που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ. Όταν δεν υπάρχει αποδοχή κληρονομιάς υποβάλλονται υποχρεωτικά:

- Εάν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης και πιστοποιητικά "περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης" και "περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς".
- Εάν δεν υπάρχει διαθήκη: ο τίτλος, ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικά "εγγυτέρων συγγενών", "περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης¨και "περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς".

Παράταση- ανάσα
Παράταση έως τις 5 Απριλίου δίνει το Κτηματολόγιο για τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών ακινήτων. Η παράταση που δόθηκε αφορά στο Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια, την Κάλυμνο, τους Λειψούς, τη Λέρο, την Κάρπαθο, την Κάσο, τη Νίσυρο, τη Μεγίστη, την Τήλο και τη Χάλκη. 
Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στη Μεσσηνία ενώ την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου σε Βοιωτία και Φωκίδα. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι δηλώσεις στην Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο και θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, η Λήμνος και η Λέσβος, αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτ. Αττικής και Νήσων. Οι περιοχές που μένουν απ' έξω είναι η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης σε αυτή τη φάση.

 

  19 February, 2019 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ