Κρητών Πόλεις η Μαρτυρία των Νομισμάτων- Eκθέματα και από τη Μεσαρά
Την έκθεση "Κρητών Πόλεις, η Μαρτυρία των Νομισμάτων", στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας Ρεθύμνου, εγκαινίασε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στην οποία μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2019 θα παρουσιάζονται νομίσματα και η των αρχαίων Κρητικών πόλεων.
Συνδιοργανωτές της έκθεσης όπου παρουσιάζονται τα περί νομισμάτων των κρητικών πόλεων,Απτέρας,Κυδωνίας,Ρίθυμνας,Ελεύθερνας,Γόρτυνας,Κνωσού,Φαιστού,Ιτάνου, Πραισσού, Ιεράπυτνας, είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας και η Νομισματική συλλογή της Alpha Bank.
Η έκθεση στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, φωτίζει σύμφωνα με τους υπευθύνους, πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού ενισχύοντας την προσπάθεια της περιφέρειας Κρήτης που μέσα από συνεργασίες και δράσεις αναδεικνύει τον πολιτισμό την ιστορία της Κρήτης. «Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι σημείο αναφοράς και τα εντυπωσιακά, πολύμορφα αρχαία νομίσματα θα εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.
Στην Κρήτη λειτούργησαν 40 νομισματοκοπεία και η έκθεση «Κρητών Πόλεις: η Μαρτυρία των Νομισμάτων», όπως αναφέρθηκε επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μια περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο. Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα. Εκτιμάται ότι, κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, στην Κρήτη λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον Νομό Ρεθύμνου και τον Νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον νομό Λασιθίου. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων. Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας - Ερώτηση στη Βουλη
- Σε Πανασό και Γέργερη οι «Μυθοκρουσμένοι»
- Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Τα νησιά των ανέμων», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς
- Μεσαρα: Σημερα τα εγκαίνια της έκθεσης για “τα νησιά των ανέμων”
- Προκήρυξη για τέσσερις θέσεις εργασίας στο Μουσειο Μεσαράς