Κρήτη: Τα αιτήματα των αγροτών στον απόηχο της εκλογικής μάχης

neakriti.gr  10 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Τα αιτήματα των αγροτών στον απόηχο της εκλογικής μάχης

«Είμαστε κι εμείς εδώ» είναι το μήνυμα των αγροτών προς τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και τον περιφερειάρχη της Κρήτης, ζητώντας από την Αυτοδιοίκηση να μην περιορίζεται μόνο στα όρια των πόλεων της έδρας κάθε δήμου, αλλά να ασχολούνται και με τα χωριά, τα οποία εδώ και χρόνια έχουν σε γενικές γραμμές εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, με τους νέους να τα εγκαταλείπουν για να μεταβαίνουν και να εγκαθίστανται στα αστικά κέντρα.

Το neakriti.gr έδωσε τον λόγο σε αγρότες, οι οποίοι και δίνουν έμφαση στα έργα της αγροτικής οδοποιίας και το νερό, λέγοντας πως σε αυτούς τους δύο νευραλγικούς τομείς οι Δήμοι και η Περιφέρεια δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα το βάρος που θα έπρεπε, με συνέπεια η κατάσταση να είναι από ανυπόφορη μέχρι τριτοκοσμική!

«Να δώσουν μεγάλη σημασία στη μεγάλη ενδοχώρα που έχει ο Δήμος Ηρακλείου στην προκειμένη περίπτωση», λέει χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από το Κυπαρίσσι Στάθης Φραγκιαδάκης. Μάλιστα, εκφράζει και ένα πρώτο παράπονο για τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό, λέγοντας χαρακτηριστικά (στο σημείο αυτό αναφέρεται στα άμεσα προβλήματα): «Έχουμε προβλήματα οδοποιίας. Έχουμε προβλήματα ύδρευσης. Έχουμε προβλήματα υποστήριξης από γεωτεχνικούς, τόσο γεωπόνους όσο και κτηνιάτρους. Έχουμε τέτοια προβλήματα. Αλλά πρώτα απ’ όλα την οδοποιία πρέπει να την ξαναδούν και να την ξανασχεδιάσουν. Έχουμε προβλήματα διαβίωσης. Φεύγουν οι νέοι άνθρωποι γιατί εδώ δεν έχουμε ούτε σχολεία. Πάνε όλοι και βρίσκουν δουλειά στο Ηράκλειο, γιατί εδώ υπολειτουργούν τα πάντα, ακόμα και η Υγεία, αφού δε λειτουργούν σωστά τα Κέντρα Υγείας». Καταλήγοντας, αναφέρεται και στην έλλειψη έργων για την άρδευση των καλλιεργειών.

«Χωρίς δρόμους και νερό»

Στους αγροτικούς δρόμους και στην άρδευση εστιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του ο αγρότης Δημήτρης Τσατσαράκης. «Καθαρά πρέπει να κοιτάξουν την ύπαιθρο. Να κοιτάξουν ιδιαίτερα το νερό και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Γενικά όλο το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα, αλλά τα μεγαλύτερα εντοπίζονται στο αγροτικό δίκτυο. Φανταστείτε ότι σε δήμους που συνορεύουν μεταξύ τους, όταν υπάρχουν ζημιές στους δρόμους, ο ένας Δήμος τσακώνεται με τον άλλο για το ποιος... δε θα πάει να τις φτιάξει».

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Τσατσαράκης τονίζει ότι στην παραγωγική διαδικασία το νερό και το ρεύμα παίζουν για τους αγρότες καθοριστικό ρόλο. Και φυσικά, επειδή μιλάμε για παρεμβάσεις που κοστίζουν, χρειάζεται και η συνδρομή του κράτους. Και μην ξεχνάμε ότι όλος ο κάμπος από Καστέλι μέχρι Πύργο-Χάρακα και ακόμα πιο νότια οδεύει προς ερημοποίηση. Πρέπει, λοιπόν, να γίνουν σημαντικά έργα υποδομών, ιδιαίτερα στο νερό».

Το 1963 υπήρχαν Γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης στα χωριά!

«Φανταστείτε ότι υπήρχε ένα Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης με γεωπόνο σε κάθε χωριό. Πότε; Το 1963. Και από σήμερα δε λειτουργεί ουσιαστικά ούτε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης», καταγγέλλει από την πλευρά του ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής από τις Δαφνές, Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Εγώ θα ζητούσα σε κάθε δήμο, έστω, να λειτουργεί ένα Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα, το 1963 σε όλα τα μεγάλα χωριά του νομού Ηρακλείου υπήρχε Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης. Τότε είχαμε 23 Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του αγρότη. Δηλαδή, στο Βενεράτο, την Αγία Βαρβάρα, στις Μοίρες κ.λπ. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένας γεωπόνος να καθοδηγεί τον αγρότη. Και είναι οι αγρότες έρμαια των ιδιωτών εμπόρων», καταγγέλλει στο neakriti.gr ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

Αναφορικά με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Λουκαδάκης επισημαίνει: «Είναι μια διαλυμένη υπηρεσία. Δυστυχώς, έγιναν εγκλήματα. Το 2003 επί ΠΑΣΟΚ έγινε το μεγάλο έγκλημα, να μεταφέρει τα Γραφεία της Διεύθυνσης Γεωργίας από τις αρμοδιότητες του κράτους στις αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πήγαμε στις Νομαρχίες, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες αυτές να αποδυναμωθούν και να κλείσουν. Όλοι φωτογραφίζονται προεκλογικά αγκαλιά με τον αγρότη και μόλις γίνουν οι εκλογές, στη συνέχεια τον ξεχνάνε», σύμφωνα με τον παλαίμαχο αγροτοσυνδικαλιστή.

Μάλιστα, καταλήγοντας ο Ναπολέων Λουκαδάκης σημείωσε: «Σήμερα ο αγρότης μπρος στα προβλήματά του, δυστυχώς, είναι ευκολόπιστος, με αποτέλεσμα να είναι τραγική η κατάσταση. Οι ιδιώτες θησαυρίζουν και δεν υπάρχει ένας δήμος που να έχει ένα γραφείο με γεωπόνο. Και την ίδια ώρα, έχουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σωρό γεωπόνους και τους έχουν παροπλισμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

neakriti.gr  10 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα