Κρήτη: Σε έξαρση οι εποχιακές αλλεργίες ελέω...σκόνης
Η έκθεση σε σωματίδια σκόνης της ερήμου θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία με ανάλογο ίσως τρόπο με την ατμοσφαιρική ρύπανση, τόνιζε σε ανακοίνωση της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, με αφορμή την εμφάνιση του φαινομένου της Αφρικανικής σκόνης σε ολόκληρη τη χώρα.
Τις προηγούμενες ημέρες, όχι τυχαία, καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών στα επείγοντα των νοσοκομείων αλλά και της προσέλευσης στα ιδιωτικά πνευμονολογικά ιατρεία.
Ο κ. Στέλιος Βιττωράκης, πνευμονολόγος Χανίων, συντονιστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, εξήγησε στη «Ν.Κ». ότι «συνηθίζεται στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων, άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή και καρδιολογικά, να επισκέπτονται συχνότερα το γιατρό τους γιατί έχουν συμπτωματολογία. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με άσθμα ή με ΧΑΠ μπορεί να νοιώσει δύσπνοια, συριγμό, βάρος στο στήθος».
Οι ειδικοί παρατηρούν ότι τα συμπτώματα στα άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, δεν εμφανίζονται μόνο όταν οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι στην κορύφωση τους, αλλά ακόμη κι όταν έχουν υποχωρήσει. Μιλούν δε για μια κατάσταση η οποία έχει διάρκεια ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανή επανάληψη των θερμών εισβολών από την Αφρική με ταυτόχρονη αύξηση των συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων.
Την περίοδο αυτή, οπότε αναμένεται και έξαρση των αλλεργιών της άνοιξης, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα επιβαρύνονται περισσότερο. Ο συνδυασμός της σκόνης με τη γύρη, δημιουργεί δυσφορία και σίγουρα βαριά ατμόσφαιρα. Όπως λέει ο πνευμονολόγος κ. Βιττωράκης, «ο συνδυασμός είναι σίγουρα πιο επιβαρυντικός.
Οι ασθενείς που έχουν χρόνιο νόσημα είτε καρδιολογικό είτε πνευμονολογικό, έχουν συνήθως οδηγίες από εμάς στο τι θα κάνουν αρχικά ως μια πρώτη αντιμετώπιση από τους ίδιους στο σπίτι τους, πέραν των μέτρων προστασίας. Όταν όμως τα συμπτώματα επιμένουν και είναι λίγο παραπάνω από το συνηθισμένο, τότε πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό τους γιατί μπορεί να χρειαστεί μια ολοκληρωτική ρύθμιση».
Συστάσεις
Περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων και της άθλησης σε εξωτερικούς χώρους αλλά και χρήση μάσκας, περιλαμβάνονται στις συστάσεις των πνευμονολόγων όχι μόνο σε πάσχοντες αλλά σε όλο τον πληθυσμό. Τα μικροσωματίδια σκόνης εξάλλου στην ατμόσφαιρα, ανάλογα με το ύψος της συγκέντρωσης τους, θεωρούνται επιβλαβή. «Η σκόνη περιέχει βαρέα μέταλλα, είναι επιβαρυντική για τον οργανισμό, αλλά είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι αυτή η σύντομη έκθεση δυο τρεις φορές το χρόνο μπορεί να συσχετιστεί με κάποια εμφάνιση ασθένειας», υπογράμμισε ο κ. Βιττωράκης, αναφορικά με ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Την ίδια ώρα υψηλές τιμές εξακολουθεί να καταγράφει ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές της χώρας. Τα Νεροκούρου και ο Αλικιανός Χανίων με 31,6 και 30,8 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα ήταν την περασμένη Τρίτη μεταξύ των περιοχών με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Αφρικανική Σκόνη: Τι πρέπει να κάνουν οι ομάδες με υποκείμενα νοσήματα -Η σημασία
- Η αφρικανική σκόνη «σκεπάζει» την Κρήτη: Συστάσεις για μάσκες και κλειστά παράθυρα
- Καιρός: Ραγδαία μεταβολή με λασποβροχές και αφρικανική σκόνη – Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ
- Προ των πυλών νέο κύμα αφρικανικής σκόνης-Οι συστάσεις των επιστημόνων
- Συστάσεις της Πνευμονολογικής Εταιρείας για την αφρικανική σκόνη