Κρήτη: Ομαλά εξελίσσεται η ωρίμανση του ελαιοκάρπου
Συνεχίζεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς με δολωματικούς ψεκασμούς. Αυτή την περίοδο δεν καταγράφονται ιδιαίτερα αυξημένοι δακοπληθυσμοί, ωστόσο κατά τόπους παρατηρούνται σημαντικές προσβολές, κυρίως σε θέσεις με ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου κλιματικές συνθήκες.
Στις περισσότερες περιοχές του νησιού έχει ολοκληρωθεί ο τέταρτος ψεκασμός δακοκτονίας και ξεκινά η εφαρμογή του πέμπτου, με πρόβλεψη για την ανάγκη κατά τόπους και έκτου ψεκασμού.Όσον αφορά την ωρίμανση του ελαιοκάρπου, αυτή εξελίσσεται ομαλά, με την ελαιογένεση να βρίσκεται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα (κάτω του 13%).
Όπως διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, των υπεύθυνων δακοκτονίας των ΠΕ, και την αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, εντούτοις κατά θέσεις ο συνδυασμός υψηλών δακοπροσβολών και επικράτησης συνθηκών υψηλής σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, οι οποίες είναι ικανές να υποβαθμίσουν σημαντικά το παραγόμενο ελαιόλαδο.
Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους παραγωγούς να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για ύπαρξη πιθανών εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών. Εφόσον διαπιστωθούν, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια. Τοπικά, σε ελαιώνες με χαρακτηριστικά που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, συστήνεται η προληπτική εφαρμογή εγκεκριμένου χαλκούχου σκευάσματος.