Κρήτη: Οι περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας για μεγάλο σεισμό
Η Κρήτη είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας. Mε βάση τα δεδομένα υπάρχουν σημεία πάνω στο νησί που βρίσκονται σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας. Οι παλιές πόλεις, λόγω της παλαιότητας των κτιρίων, χρειάζονται μια ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση με την δυσκολία στην προσβασιμότητα να αποτελεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την πολιτική προστασία στο νησί.
Παράλληλα, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» της Κρήτη TV, τόσο στο Ηράκλειο, όσο στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, η ετοιμορροπία κτιρίων χρειάζεται άμεση παρέμβαση.
O γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Χαράλαμπος Φασουλάς, υπογράμμισε πως περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα στο Ηράκλειο είναι η Αγία Τριάδα, το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, αλλά και τα σημεία που βρίσκονται κοντά σε ρέματα.
Παράλληλα, τόνισε ότι πιο θωρακισμένες είναι οι περιοχές του Ηρακλείου στις οποίες το υπέδαφος είναι βραχώδες, όπως παραδείγματος χάριν ο Πόρος, αλλά και ένα μέρος της συνοικίας των Καμινίων.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης, μίλησε για την επικινδυνότητα στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου, εξαιτίας των ετοιμόρροπων κτισμάτων, συμβουλεύοντας τον κόσμο σε όλες τις περιοχές της Κρήτης να ελέγξει την αντισεισμική κατάσταση των κτισμάτων.
Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μαρίνος Πατακός, υπογράμμισε πως οι περιοχές που προβληματίζουν, εντοπίζονται περιφερειακά της πόλης, κάνοντας λόγο για τις συνοικίες δυτικά και νότια του Ηρακλείου.
Όπως τόνισαν οι κ.κ. Φασουλάς και Πατακός κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι αποτύπωσε την ευαλοτότητα πολλών παλαιών κτιρίων, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης.
Είναι δεδομένο πως από την καταγραφή που έχει γίνει, διαπιστώθηκε ότι υπαρχουν κτίσματα από τα οποία οι κίνδυνοι απειλής θέτουν θέματα δημόσιας ασφάλειας σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Κι ενώ έχει γίνει αυτή η καταγραφή, οι σεισμόπληκτοι ακόμη περιμένουν την αποκατάσταση των κτιρίων ή την εν γένει αντιμετωπιση των ζητημάτων, καθώς επίσης και τη βελτίωση των όρων διαχείρισης των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων, τα οποία ανέρχονται σε εκατοντάδες κυρίως στον αστικό ιστό του Ηρακλείου.
Eφιαλτικά είναι και τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον σεισμό της Τουρκίας, όπως τόνισε στην εκπομπή ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως υπογράμμισε, η έναση του σεισμού ξεπέρασε τον βαθμό 11 και προσέγγισε τον βαθμό 12 στην κλίμακα Mercalli-Sieberg. Σημειώνεται ότι ο βαθμός 12 συνιστά τη μέγιστη τιμή και αντιστοιχεί σε πλήρη καταστροφή, ενώ σπάνια έχει παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο.
Η ζώνη καταστροφής έχει μήκος 290 χλμ.! Τα κτίρια που υπέστησαν βλάβες είναι 3ου, 4ου και 5ου βαθμού, δηλαδή από σημαντικές βλάβες έως ολική κατάρρευση, τα οποία υπερβαίνουν τα 100.000! Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση του Αστεροσκοπείου Kandilli και του Ινστιτούτου Έρευνας Σεισμών του πανεπιστημίου Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης".
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο σεισμός της Τουρκίας δεν είναι εφικτό να επηρέασει τα ελληνικά ρήγματα, ωστόσο περιοχές που θα μπορούσαν να βρεθούν στο κόκκινο είναι άλλα σημεία της Τουρκίας, της Συρίας, αλλά και η Κύπρoς.
Ο Φίλιππος Βαλιανάτος, καθηγητής Γεωφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών, στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, ΕΛΜΕΠΑ, υπογράμμισε ότι για τον ελλαδικό χώρο οι μεγάλες αυτές σεισμικές δράσεις είναι απίθανο, λόγω των αποστάσεων, να παίξουν ρόλο, αλλά για την Ελλάδα η επιστήμη πρέπει να ασχολείται με την ούτως η άλλως ενεργή σεισμικότητας της διαχρονικά. «Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι πιάστηκαν εξ απροόπτου», ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» ο διδάκτωρ Τεκτονικής Γεωλογίας, Χαράλαμπος Φασούλας, για τους σεισμούς που χτύπησαν την Τουρκία και την Συρία,προσθέτοντας πως «γι’ αυτόν τον λόγο λέμε όλοι ότι ο μόνος τρόπος για να αντιδράσει κάποιος και να προστατευτεί κατά τη διάρκεια του σεισμού, είναι να προσπαθήσει να προφυλάξει το κεφάλι του».
«Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι πότε θα μπορούσε να συμβεί ένας τέτοιος σεισμός», συμπλήρωσε αναφορικά με το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμική δόνηση παρόμοιου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο και πρόσθεσε πως τα περιθώρια είναι μικρά για αυτό και πρέπει να προστατεύσουμε το κεφάλι και το σώμα μας πρώτα.
Δείτε εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» στο βίντεο που ακολουθεί
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία